Cigarforretningen i Lyngby Hovedgade 11, 1960’erne. Her var cigar- og tobakshandel i perioden 1901 til ca. 1968. Udenfor åbningstid kunne man trække cigaretpakker i automaten. (Foto: fotograf Niels Wivel, Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)

Cigarforretningen i Lyngby Hovedgade 11, 1960’erne. Her var cigar- og tobakshandel i perioden 1901 til ca. 1968. Udenfor åbningstid kunne man trække cigaretpakker i automaten. (Foto: fotograf Niels Wivel, Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)

Ugens lokalhistoriske billede: 70 år med Cigarforretningen på Lyngby Hovedgade

Engang var der tobaksforretninger på de fleste butiksstrøg, og på Lyngby Hovedgade 11 lå der en i næsten 70 år

Af
Mette Henriksen

Stadsarkivar ved Lyngby- Taarbæk Stadsarkiv

Oprindeligt er cigarrygning mest blevet forbundet med rygende ældre, noble mænd samlet i herreværelset, og i starten af 1900-tallet var det da også almindeligt, at drenge fik en pibe i konfirmationsgave for at signalere, at nu var de voksne nok til at ryge.

Under Første Verdenskrig fik cigaretten sit store gennembrud. Det skete især blandt de menige soldater i skyttegravene, og der var store tobakskompagnier, der sendte cigaretpakker direkte til de unge soldater ved fronten.

I 1920’erne fik rygekulturen et yderligere boost. Det kom til udtryk på film, caféer og i gadebilledet, hvor mange lige fra kunstnere til husmoderforeninger tog cigaretterne til sig, som et symbol på frihed og frigørelse.

Rygning blev så almindeligt, at omkring Anden Verdenskrig røg mere end halvdelen af de voksne i Danmark, og selv om rationeringen under krigen gjorde det svært at skaffe tobak, så steg antallet af rygere i 1940’erne.

I 1950’erne og 1960’erne blev cigaretten markedsført gennem reklamekampagner, og i 1970’erne toppede andelen af rygere med næsten 60 procent. Der blev røget overalt, - i biler, flyvemaskiner, toge, på restauranter, i skoler og børnehaver og på hospitaler. Også under familiefrokosten blev cigaretter budt rundt mellem retterne, og askebægere stod fremme i de fleste hjem.

Fra 1980 satte sundhedsdebatten ind, og andelen af rygere begyndte at falde. Der blev indført rygeforbud på restauranter og offentlige steder, og prisen på tobak blev sat i vejret. I dag ryger omkring 20 procent af den danske befolkning, og der er kommet et bredere udsnit af varer på hylderne i nutidens kiosker.

Publiceret 16 November 2019 17:20