Redaktørens kommentar: Det er på tide at komme ind i letbane-kampen

Af
Lars Schmidt

redaktør

Det Grønne Område

KOMMENTAR Alle føljetoners moder fortsætter lang tid, inden den overhovedet er kommet på skinner.

Letbanen, som mange glæder sig til, og som formentlig lige så mange elsker at hade, indvies først i 2025. Om syv år rundt regnet.

Inden da er der løbet meget vand i åen - og sagt og skrevet helt ufatteligt og ubegribeligt mange ord om dette forkætrede transportmiddel. Og det stopper ikke, selv om samme å nærmest er løbet over sine bredder i en sand letbane-tsunami.

Men inden vi drukner helt i debatten om letbanen, så er det altså nu, at alle gode kræfter skal samles og komme ind i letbanekampen.

Selv borgmester Sofia Osmani erkender, at løbet er kørt for modstanderne. Også selv om både hun og hendes konservative partifæller stadig spiller noget på sympatien for og fra letbanemodstanderne.

Letbanen ér vedtaget. Den kommer. Der er ikke noget at gøre.

For modstanderne er det en svær tanke at vænne sig til, og for Konservative, der har profiteret fornemt på modstanden rent stemmemæssigt, er der måske god valgstrategisk ræson i at holde modstanden kørende så længe som muligt, så der også ved kommunalvalget om tre år kan hentes stemmer ind på letbanemodstanden.

For ret beset er letbanen jo noget af det bedste, der er sket for Konservative i Lyngby-Taarbæk i rigtig mange år. Og det må være mere end normalt fristende for partiet at fortsætte med at puste til ilden og letbanemodstanden.

Ved kommunalvalget om tre år tager vi en letbane-runde én gang til. Det er stensikkert. For her vil store dele af bykernen være gravet op, ingen kan få parkeret deres biler, og ingen kan komme i bil til og fra byen. Til den tid bygges der løs, og mon ikke at Konservative ser frem til, at letbanetilhængerne straffes én gang til af vælgerne? Det behøver man hverken at hedde Mogensen eller Kristiansen for at kunne regne ud.

Dén vælgergevinst går Konservative da efter. Alt andet ville da også være tåbeligt.

Men nu ligger landet jo sådan, at Konservative sidder med borgmesterposten her i kommunen. Og en borgmester har en særlig forpligtelse til at være borgmester for alle borgerne i hele kommunen. Også de borgere, man som borgmester ikke er enig med.

Alle borgere, handlende og øvrige erhvervsdrivende i Lyngby-Taarbæk Kommune vil i de kommende seks-syv år blive berørt af anlæggelsen af letbanen, og derfor er det helt og aldeles afgørende, at der sætter sig en ansvarlig politiker for bordenden i kommunalbestyrelsen og i dén grad sørger for, at anlæggelsesfasen bliver så lempelig og gnidningsfri som muligt.

Og dén person skal være borgmesteren. Det er passende og helt og aldeles på sin plads.

Ingen beder Sofia Osmani om at elske letbanen, for alle ved jo, at hun gør det modsatte. Og fred være med det. Det er hendes ret, og hun har sine gode grunde, ingen tvivl om det.

Men letbanen kommer, og kommunen er bedst tjent ved, at borgmesteren adopterer det uønskede stedbarn, som letbanen er, og viser borgere, handlende og ikke mindst forvaltning, at der står en samlet kommunalbestyrelse bag ønsket om, at anlæggelsen af letbanen bliver så smertefri som muligt for kommunen, dens borgere og dens forretningsdrivende.

For som det er lige nu, hvor borgmesteren og hendes parti helt tydeligt vakler imellem at fortsætte modstanden eller gå fuldt og helt ind i letbanekampen for at styre projektet sikkert ind på stationen, så har vi en borgmester i mindretal - i opposition.

Og en borgmester i oppostion er ikke sundt. Slet ikke for en kommune, som står på tærsklen til en ordentlig rusketur i syv hårde år. En borgmester i opposition skaber usikkerhed i forvaltningen. For skal medarbejdere og ledere tjene borgmesteren eller flertallet? Man vil i forvaltningen gerne være loyal begge veje, men det går ikke.

Og det resulterer så i halve løsninger og en opgaveudførsel, som måske ikke er den bedste.

Lyngby-Taarbæk Kommune står på tærsklen til sine måske sværeste år i historien. Det kræver, at alle - alle som én - står sammen og skaber de bedst mulige løsninger. Alt andet er uansvarligt og i bund og grund hamrende ærgerligt og unødvendigt.

Publiceret 11 December 2018 10:30