Jørgen Bjerre, Bitten Bjerre, Ole Stjernø, Johannes Vedtofte, Lene Jacobsen og Axel Petersen fra Virum-Sorgenfri Rotary er blandt ildsjælene, der får julegavekabalen til at gå op.

Jørgen Bjerre, Bitten Bjerre, Ole Stjernø, Johannes Vedtofte, Lene Jacobsen og Axel Petersen fra Virum-Sorgenfri Rotary er blandt ildsjælene, der får julegavekabalen til at gå op.

Ønsketræet i Lyngby Storcenter: Glæd et menneske, du ikke kender

Det er 13 år siden, at ønsketræet første gang blev opstillet i Lyngby Storcenter. Ideen kom med to australske gæster og har i dag bredt sig til stormagasiner over hele landet.

Af
Signe Steffensen

Det var to australiere, der oprindeligt plantede ideen om ønsketræet hos Virum-Sorgenfri Rotary. I forbindelse med en kongres i Danmark boede de hos Jørgen og Bitten Bjerre i Virum. Året for inden havde de to gæster været i USA og her havde de hørt om initiativet Tree of Joy, hvor man op til jul kan opfylde et gaveønske for et menneske, der har ekstra brug for opmuntring og støtte.

De to gæster havde allerede taget ideen med tilbage til Australien med succes og Jørgen og Bitten Bjerre syntes at initiativet lød så fint, at de forslog at Virum-Sorgenfri Rotary skulle igangsætte et lignende initiativ. De tog også kontakt til Lyngby Storcenter, som straks var med på ideen.

En tradition

Siden har Ønsketræet, som det kom til at hedde på dansk, hvert år stået i Lyngby Storcenter med skiftende placeringer pyntet med ønsker fra mennesker, der har brug for lidt ekstra opmuntring i julen.

Hvert år bliver der uddelt omkring 400 gaver. For mange er det blevet lidt af en tradition at gå ned og vælge et ønske fra træet, købe gaven, få pakket den pænt ind og aflevere den i centerinformationen. Når alle ønsker er opfyldt inden jul, fordeles gaverne hos samarbejdspartnerne, der både tæller kvindekrisecentre og nogle af de lokale kirker.

”I en tid, hvor mange organisationer er rundt med indsamlingsbøsserne, så er der for giverne af gaverne noget dejligt konkret ved, at man fysisk har købt gaven og ved, at det er en dreng på 6 år eller en pensionist på 85, der skal have den,” siger Axel Petersen.

For gruppen af ildsjæle, der er engagerede i Ønsketræet er det fuldstændigt fantastisk at opleve den taknemmelighed de møder.

”Det er noget ganske særligt at få en gave fra et menneske, der ikke kender en,” siger Jørgen Bjerre.

Glæden ved at give

I weekenderne op til jul, står repræsentanter for Rotary ved ønsketræet og fortæller om initiativet.

Og det er der mange gode oplevelser med.

Bordet rundt er der masser af gode historier fra wekendvagterne ved træet.

Sidste år kom to teenagepiger forbi og spurgte om de også kunne hænge et ønske på træet. De fik forklaret konceptet, og lidt senere kom de faktisk tilbage for at opfylde et ønske.

En anden dag kom en mand og spurgte om der var ønsker fra hjemløse. Han havde nemlig selv været hjemløs og ville gerne give noget igen. Og sådan kan de blive ved, for der er mange gode historier i Ønsketræet.

For kvinderne på kvindekrisecentrene, der ofte kommer ud ad døren med ganske få ejendele, så kan ønsket været lidt selvforkælelse i form af en creme eller et nyt sæt sengetøj. Men ellers spænder ønsker på træet over alt fra varmt tøj og chokolade til, en god cigar eller legetøj.

Alle ønskerne er styret af institutionerne, så ud over alder og ønske, så er det helt anonymt hvem der får og giver.

Virum-Sorgenfri Rotary modtager hvert år rørende takkebreve fra de institutioner der er med i samarbejdet. En tak som de gerne vil give videre til alle de borgere, der vælger at plukke et ønske fra træet og glæde et menneske de ikke kender og så selvfølgelig til Lyngby Storcenter for at huse dem og hjælpe med at modtage og opbevare de mange gaver.

FAKTA

Ønsketræet

Gaverne går til børn og voksne med tilknytning til:

  • Kvindehuset Lyngby
  • Sorgenfri Kirke
  • Paradiset
  • Grevinde Danner
  • Familienetværket
  • Geelsgårdskolen
  • Taarbæk Kirke
  • Kvindehjemmet Jagtvejen
  • Dignity
  • Forældrefonden

Publiceret 01 December 2019 11:45