Historisk i Virum: Åbent hus søndag i Nordens første funkisvilla

På søndag 17. november kan man komme inden for i arkitekt Edvard Heibergs private villa fra 1924

BOLIG Et logisk og velindrettet køkken, godt lysindfald og en fælles stue for hele familien. I dag er disse boligindretninger helt almindelige - for 100 år siden var de meget aparte.

I 1924 tegnede den danske arkitekt Edvard Heiberg sin private villa i denne stil, og dermed skabte han den første funkisvilla i Norden. Villaen i Virum er i dag ejet af Realdania By & Byg, og på søndag 17. november kl. 13-16 inviteres alle indenfor på adressen I.H. Mundts Vej 16 i Virum.

Når danske familier i dag bevæger sig rundt i deres køkkener og lægger knive og gafler i bestikskuffen og henter gryder fra grydeskabet, eller når de hygger sig i husets fællesrum, så burde de sende en venlig tanke til den danske arkitekt Edvard Heiberg, som havde sit virke i begyndelsen af 1900-tallet.

Aparte i 1920'erne

I løbet af sin karriere blev han også arkitekten bag flere af de boligindretninger og løsninger, som vi i dag tager for givet: Et logisk og velindrettet køkken, en sammenhængende opholds- og spisestue, hvor familien kan samles i hverdagen, gode lys- og toiletforhold og inventar skabt med udgangspunkt i funktion frem for form.

Indretninger, som i dag er helt almindelige, men som dengang i 1920'erne blev opfattet som aldeles aparte, og som skilte sig markant ud fra tidens borgerlige klunkestil.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Et logisk hus

Om huset - som arkitekten byggede til sig selv og sin familie - sagde han selv, at det "er et ganske naturligt, logisk hus; det har hverken tårn eller karnapper eller romantiske (utætte) røde tagsten. Heller ikke indvendige stuk, gesimser og rosetter. Det har ikke små blyindfattede ruder fra Chr. IV’s tid eller empiresøjler og konsoller - derfor synes folk, at det er et højst komisk hus, og det er Lyngbys befolknings søndagsfornøjelse at tage ud og grine af det.".

Udflugtsmålet for det gode grin var en mærkværdig firkantet kasse med store hjørnevinduer i jern, grønne vinduesrammer og grønne nedløbsrør, en gul facade og en skakternet terrasse i rød og grå.

Kongen væmmedes

Historien fortæller, at også selveste kongen, Christian X, væmmedes ved dette hus. Når han opholdt sig på Sorgenfri Slot og var på ridetur i området, vendte han demonstrativt hovedet den anden vej, når han passerede villaen på I.H. Mundts Vej.

I dag bliver der ikke grinet. Snarere tværtimod. De tanker, som arkitekten - der var født i Norge, men uddannet i København - tænkte for næsten 100 år siden, banede vejen for mange af nutidens bekvemme boligløsninger.

Og netop denne fremsynethed og banebrydende tilgang til arkitekturen gjorde, at Realdania By & Byg for 13 år siden købte huset og gennemførte en omfattende restaurering.

I dag indgår huset i selskabets samling af mere end 50 historiske huse, herunder 14 af danske arkitekters egne huse, som hver for sig og tilsammen fortæller om udviklingen af den danske familiebolig gennem tiden.

Farver ikke for sjov

I dag er træer og planter vokset til, og villaen ligger mere skjult end for 95 år siden, men med sin gule facade og irgrønne detaljer skiller den sig stadig ud fra vejens mere traditionelle familiehuse.

Og de særegne farver var ikke for sjov. De var en integreret del af den helhedsoplevelse, som Heiberg ønskede med sit hus. Et hus, hvor rum, form, lys, funktion og ikke mindst farverne var nøje gennemtænkt. Ifølge Heiberg skulle arkitekturens form først og fremmest understøtte funktionaliteten. Til gengæld skulle æstetikken og skønheden findes i farverne.

jesl

FAKTA

Edvard Heiberg hus

Kendes som Nordens første funkisvilla

Huset i Virum fra 1924 er fredet

Adressen er: I.H. Mundts Vej 16 i Virum

Var stærkt inspireret af internationale arkitekturstrømninger fra Tyskland og Frankrig.

Edvard Heiberg var i 1920'erne og 1930'erne blandt kulturkampens førende skikkelser. Han var stærk fortaler for funktionalismen, som ville bryde med de gamle, mørnede stilarter

Publiceret 16 November 2019 15:00