I de 19 måneder, Friends Of Lyngby har stået i spidsen for Lyngby Boldklub A/S, er stemningen i byen vendt - til fordel for klubben. Foto: Fodboldbilleder.dk

I de 19 måneder, Friends Of Lyngby har stået i spidsen for Lyngby Boldklub A/S, er stemningen i byen vendt - til fordel for klubben. Foto: Fodboldbilleder.dk ©Anders Kjærbye

Stort interview med Friends of Lyngby: Et nyt stadion er en helt afgørende gamechanger for Lyngby Boldklub

Friends of Lyngby, som ejer Lyngby Boldklub A/S, vil byde på projektet, hvis Lyngby Stadion sættes til salg. Ejerskabet har store visioner for fremtiden.

Af
Lars Schmidt

IDRÆTSBYEN Friends of Lyngby, den gruppe af lokale erhvervsfolk, som i dag ejer Lyngby Boldklub A/S, har kastet sig fuldt og helt ind i arbejdet for at bringe klubben på fode igen.

Og nu er man også er klar til at kaste sig fuldt og helt ind i et kommende stadionprojekt på Lyngby Stadion.

Det gør de af én grund, fortæller de. Og de understreger, at det ikke drejer sig ikke om at score kassen for egen vindings skyld.

Nej, det handler alene om at redde og fremtidssikre en af landets absolut bedste talentfabrikker, Lyngby Boldklub. Deres hjerteklub.

Alt efter, hvordan udbudsmaterialet er, vil Friends Of Lyngby – som man meldte ud tidligere på året – byde på Lyngby Stadion.

"Et nyt Lyngby Stadion vil være en helt nødvendig gamechanger for os. Og for byen som sådan. Stadion er en katalysator for alt det, der giver mulighed for, at byen kan gå til topfodbold, og gør vi det på den rigtige måde, kommer det alle idrætsgrene til gode," siger formanden for Lyngby Boldklub A/S, Tommy Petersen. Foto: Lars Schmidt

"Vi agter stadig at byde, hvis forudsætningerne og projektet er realistisk at byde på. Men vi kommer jo til at være i konkurrence med andre, så der er ingen garantier for, at vi vinder et eventuelt projekt. Det har vi det fint med. Er der et bedre projekt end vores, er det sådan det er," siger bestyrelsesformand i Lyngby Boldklub A/S, Tommy Petersen, til Det Grønne Område:

"Det er vigtigt at understrege at vi som ejere ikke kommer til at tjene en krone på det stadionbyggeri. Modellen giver mulighed for at klubben kan spille videre på højeste niveau og fortsætte med at udvikle talenter til øverste internationale niveau. Det er vores motiv for at byde, og det er vores motiv for at støtte stadionbyggeriet, intet andet," fastslår han.

Usikkerhed om stadion

Mens tiden med uro og dårlige resultater for længst er glemt, truer en ny usikkerhed i horisonten. I Lyngby Boldklub er man netop nu vidner til nye skriverier om fremtiden for klubbens hjemmebane, Lyngby Stadion.

"Vi har masser af visioner for stadionområdet. Hensigten for os er at opføre et stadion, der kan samle byen og idrætslivet. Og som kan tilbyde gode forhold for 6.-7.000 tilskuere på et lukket stadion, hvor støjgenerne alt andet lige bliver mindre end på det nuværende åbne stadion," siger direktør i Lyngby Boldklub A/S, Andreas Byder. Foto: Lars Schmidt

Stadions ejer, Lyngby-Taarbæk Kommune, har besluttet at frasælge stadionfaciliteterne med henblik på, at en privat investor kan opføre ungdomsboliger på stadionområdet - mod at opgradere Lyngby Stadion til tidssvarende Superliga-standarder. Og det trænger, siger direktør Andreas Byder:

"Forholdene på stadion er slet ikke tidssvarende. Eksempelvis må vores pølsemand møde ind 36 timer før kamstart for at sætte stilladsbarer op og tænde fadølsanlægget. I FC Nordsjælland møder de ind en time før, og så kører det. Det er blot et af mange praktiske eksempler.".

Tommy Petersen supplerer:

”Vi balancerer på et knivsæg i forhold til overhovedet at få lov til at spille. Der er de senere år kommet flere og flere krav til superligastadions, og der kommer fortsat nye til. Hvis ikke man gør noget nu, så risikerer vi at stå med nye stadionkrav allerede fra sommer, som vi ikke kan opfylde."

Blandt andet bliver dyre storskærme og en overdækning af stadions sydtribune til stadionkrav i den kommende tid.

"Vores beregninger viser, at hvis man vil lappe videre på det nuværende stadion, så kigger man på investeringer i 15-20 millioner-kroners-klassen de næste ti år, måske endda mere. I det lys er det smart af kommunen at frasælge stadion, slippe for omkostningerne til drift og vedligeholdelse og lade en privat aktør bringe stadion up-to-date og i sync med superliga-kravene," siger Tommy Petersen.

Et lægehus på stadion

Lyngby Boldklub ser mange fordele ved et nyt stadionbyggeri – også selv om, der ikke bliver tale om et prestigeprojekt, understreger Andreas Byder:

"Vi har masser af visioner for stadionområdet. Hensigten for os er at opføre et stadion, der kan samle byen og idrætslivet. Og som kan tilbyde gode forhold for 6.-7.000 tilskuere på et lukket stadion, hvor støjgenerne alt andet lige bliver mindre end på det nuværende åbne stadion."

"Vi vil også gerne bygge faciliteter for andre sportsgrene, et sundhedshus med lægecenter og så de studieboliger, som kommunen ønsker. Det er oplagt at tænke ad de baner i stedet for at investere i tomme tilskuerpladser. Det er vigtigt at det nye stadion følger linjen i hele Lyngby Idrætsby, og at der også er plads til akademi, klubliv og boliger," fortæller Andreas Byder:

"Vi bliver bestormet af læger, som gerne vil leje sig ind på et nyt stadion, fordi der er gode adgangsforhold i dagtimerne. Det er et godt sted at lave et sundhedshus."

"Vi kunne os godt se det nye stadion huse idrætsboliger, så de lokale klubber lettere kan rekruttere udenlandske trænere og specialister til eksempelvis basket, svømning og andre idrætsgrene. Vi vil meget gerne have, at et nyt stadion kommer hele kommunen til gode, modsat det nuværende, som kun tilgodeser elitefodbold," siger Tommy Petersen.

Hammarby er forbilledet

Lyngby Boldklub A/S kigger mod Stockholm og den svenske fodboldklub Hammarby, når man skal sammenligne sig med en succeshistorie. Vel at mærke en succeshistorie, som har lige præcis det udgangspunkt, Lyngby Boldklub har i dag.

"Vi har besøgt Hammarby. De lå i den næstbedste liga, havde et gammelt stadion, og klubben sygnede hen. Alt ændrede sig, da de fik nyt, moderne stadion. De tiltrak investorer, og i dag har de flest tilskuere i Allsvenskan og en af de bedste økonomier. Alt kører for Hammarby. Det er det, vi gerne vil kopiere. Når de spiller på matchday, er det en byfest, hvor alle kommer på stadion, hvor butikkerne flager med klubbens flag," fortæller Andreas Byder.

Tommy Petersen supplerer:

"Et nyt Lyngby Stadion vil være en helt nødvendig gamechanger for os. Og for byen som sådan. Stadion er en katalysator for alt det, der giver mulighed for, at byen kan gå til topfodbold, og gør vi det på den rigtige måde, kommer det alle idrætsgrene til gode."

Akademiet er i centrum

Lyngby Boldklubs talentakademi er et af landets absolut bedste. Og det er her, klubbens fremtid ligger. Den fremtid, som et nyt stadion vil kunne være med til at sikre.

At Lyngby har noget at have talentarbejdet i, viste klubbens U17-talenter i stor stil, da holdet for nylig deltog i en stor, international turnering i Belgien. En turnering, som Lyngby vandt. Efter at have slået selveste Liverpool FC's talenter i finalen.

Også i forbindelse med det livsvigtige talentarbejde kommer stadionfaciliteterne til at spille en rolle. Har Lyngby Boldklub ikke faciliteter og økonomi til at holde sig oven vande, ryger akademiet, siger Tommy Petersen:

"Vi har papir på at være den syvende bedste talentudviklingsklub i Danmark, og det er altså målt op imod klubber, som bruger både tre og fire gange så mange penge på det, som vi gør. Men det er jo ikke givet, at det fortsætter, og vi er under voldsomt pres også på de faciliteter, vi tilbyder vores unge talenter."

"Vores talentudvikling er vores identitet, og uden den er vi bare en fodboldklub som de fleste andre. Det vil være som at fjerne Pjerrot fra Bakken. Vi vil nok overleve på den korte bane, men det vil ikke være det samme," understreger Andreas Byder.

Den gode udvikling

På de 19 måneder, hvor Friends Of Lyngby har stået i spidsen for Lyngby Boldklub A/S, er stemningen og udsigterne til klubben vendt på en tallerken.

Men netop de mange udsving har præget klubben de seneste mange år. Derfor er det også relevant at spørge, om ikke blot det er et spørgsmål om tid, før klubben igen rammer de forkerte overskrifter i medierne?

"Der er intet i sol, måne og stjerner, der siger, at den gode udvikling ikke skal kunne fortsætte. Alle tror på det, og alle bakker op om vores projekt. Lige nu er det bare at nyde det. Der var en læser i Det Grønne Område, der beskrev det som ’en bevægelse’, og det beskriver egentlig meget godt det vi føler, vi har skabt,” fastslår Andreas Byder:

”Vi har ramt en nerve. Vi har været savnet i byen. Vi har fordoblet tilskuertallet på stadion. Byen har sukket efter det her. Vi kommer rundt alle vegne, til forretninger, til skoler. Når Lundtofte Kirkes præst spørger, om de må komme forbi med menigheden, så har vi ramt noget."

En gamechanger

Men selvom både nutiden og visionerne for fremtiden er på plads, så er man i Lyngby Boldklub A/S en smule nervøse for, at stadionprojektet skrinlægges.

Projektet kan nemlig – som Tommy Petersen siger - være en gamechanger for klubben og alle de mange, der følger klubben og bruger Idrætsbyen:

"Jeg synes, at vi har bevist, at vi vil byen, og at vi også kan være et samlingspunkt. Men på et eller andet tidspunkt skal kommunen selvfølgelig beslutte, om man selv vil stå for at bringe stadion up-to-date," siger han:

"Hvis man vil det, og skrinlægger projektet, er der jo en lejeaftale, der løber videre de næste mange år. Det betyder, at vi står med en fælles udfordring med kommunen, hvor stadion ikke opfylder kravene, og der derfor igen skal bruges skattekroner på det nuværende stadion."

"Vi håber selvfølgelig på, at udbuddet kommer, så vi og andre interesserede kan få lov til at vise kommunen, hvordan borgerne i byen kan få et stadionbyggeri, der kan bruges hele året og af mange forskellige brugere," siger Lyngby Boldklub A/S' formand.

Det er på de kommende møder i henholdsvis byplanudvalget, teknik- og miljøudvalget samt økonomiudvalget at sagen om stadionbyggeriet skal behandles.

Publiceret 30 October 2019 11:45