Christina Sigvardt ønsker sammen med sine naboer, at deres del af Lundtoftevej bliver opkaldt efter tidligere statsminister Erik Scavenius. Foto: Mikkel Brøgger Petersen

Christina Sigvardt ønsker sammen med sine naboer, at deres del af Lundtoftevej bliver opkaldt efter tidligere statsminister Erik Scavenius. Foto: Mikkel Brøgger Petersen

Beboere ønsker vej i Lundtofte omdøbt efter Scavenius: En kontroversiel mand med en spændende historie

Erik Scavenius boede i Lundtofte, da han var både statsminister og udenrigsminister under besættelsen. Beboere ønsker at omdøbe vejen for at minde om et vigtigt stykke danmarkshistorie - og for at hjælpe posten

Af
Mikkel Brøgger Petersen

HISTORIE I den vel nok mest dramatiske periode i Danmarks historie - under besættelsen - boede daværende statsminister og udenrigsminister Erik Scavenius i villaen Granhøj, som ligger på Lundtoftevej 266.

Det er der ikke mange, der ved - især ikke yngre mennesker - og historien er vigtig. Derfor har beboere på den del af Lundtoftevej, hvor Erik Scavenius boede, ansøgt Lyngby-Taarbæk Kommune om, at vejen enten omdøbes til Scaveniusvej eller Granhøj, opkaldt efter navnet på huset, som den daværende statsminister boede i. Det siger Christina Sigvardt, der bor på den lille stikvej til Lundtoftevej.

"Der er meget at lære af historien. Scavenius var statsminister og udenrigsminister i en utrolig spændende og svær tid, og der har sidenhen været mange holdninger til, hvordan han håndterede det. Det sætter tanker i gang, for eksempel hvordan man selv ville reagere under sådanne omstændigheder," siger hun.

"Når vi har gæster, eller jeg møder folk i området, og jeg fortæller, at Erik Scavenius boede på vejen, er der stort set ingen, der ved det, men de synes, at historien er spændende. Folk kender huset, men ikke historien bag det. De ældre kender historien, men yngre mennesker gør ikke," siger hun.

En omdiskuteret mand

Erik Scavenius boede i den hvide palævilla med sin hustru Emma Benzon. I perioden 8. juli 1940 til 5. maj 1945 var Scavenius udenrigsminister og i perioden 9. november 1942 til 5. maj 1945 var han både udenrigsminister og statsminister. Han boede på Granhøj, da han regerede landet.

"Scavenius' rolle under besættelsen er omdiskuteret. I mange år stod han som et symbol på samarbejdspolitikken, der af mange betragtedes som en sort plet på danmarkshistorien og som modsætning til frihedskampen. Dette synspunkt er senest fremført af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen," skriver beboerne i deres forespørgsel til Lyngby-Taarbæk Kommune.

"Historikere som Bo Lidegaard og Søren Mørch har søgt at rehabilitere Scavenius ved blandt andet at fremføre, at hans politik sparede den danske befolkning i almindelighed og de danske jøder i særdeleshed for store lidelser, og der er også bred enighed blandt historikere om, at samarbejdspolitikken indtil august 1943, hvor Scavenius valgte at indgive regeringens afskedsbegæring, nød bred opbakning blandt befolkningen," skriver man og tilføjer:

"Det er således en spændende mand med en spændende historie, som fortjener at blive holdt i live. Det er blandt andet derfor, vi ønsker at ændre vores vejnavn til Granhøj."

Mens Scavenius boede på Granhøj med sin hustru forelskede han sig i Alice Duvantier, som boede i et hus nær Granhøj. Duvantier red dagligt i Dyrehaven, og det var på én af disse ture, at Scavenius mødte hende. Det endte med, at Scavenius lod sig skille fra sin kone og måtte sælge Granhøj. Han giftede sig senere med Duvantier. Det skriver korrespondent Elisabeth Wagner i 'Min slægts historie og erindringer fra min barndom i Hjortekær'.

Mere praktisk med nyt navn

De mange meninger om Scavenius er grunden til, at beboerne selv foretrækker Granhøj i stedet for det umiddelbart mere oplagte Scaveniusvej.

"Der kan være nogle, der synes, at man ikke bør opkalde en vej efter Scavenius. Vi vil ikke tage stilling til, om han gjorde det rigtige eller det forkerte, vi tænker blot, at det er en del af historien," siger Christina Sigvardt, som fortæller, at der også er en praktisk begrundelse til at omdøbe vejen.

"Vejnavnene har udover numre også A, B og C, så vi får hele tiden hinandens post. Virksomheden, som holder til på Granhøj, har kunder og pakkeforsendelser, så der ringes ofte på hos os, så det er bare lidt bøvlet. Og på trods af GPS kan folk ikke finde rundt pga. stikvejen, fordi det ikke giver mening, at den hedder Lundtoftevej, når andre stikveje til Lundtoftevej har egne navne," siger hun og tilføjer:

"Vi føler ikke, at vi hører til Lundtoftevej, fordi vores vej er en lille stikvej."

Publiceret 22 October 2019 10:00