"Realistisk set er der en risiko for, at det bliver endnu værre. Ender vi med yderligere tab på en udligningsreform, bliver regningen, der skal samles op i 2021, større end de 52 mio. kroner," siger borgmester Sofia Osmani. Foto: Lars Schmidt

Ingen skattestigning i 2020, men der skal findes besparelser på yderligere 20 mio.

31. oktober vedtages næste års budget. Inden da skal der findes politisk flertal for besparelser på 20 mio. kroner - ud over de 27 mio., der allerede er fundet.

Af
Lars Schmidt

For de borgere, som synes, at de allerede nu betaler for meget skat, har vi her én god og én dårlig nyhed.

Den gode først: Skatten hæves ikke i 2020. Den dårlige nyhed er så, at det gør den efter al sandsynlighed allerede året efter, hvor der - ud over de besparelser, der allerede er fundet, og de, der nu bliver lagt oveni - formentlig skal findes 52 mio. kroner på en skattestigning.

Følgerne for Lyngby-Taarbæk Kommune af kommuneaftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening er nu blevet gennemregnet, og det betyder, at kommunalbestyrelsen har et fast overblik over, hvor galt det står til med økonomien til næste år.

Endnu en god nyhed er, at der på budgettet for 2020 ikke skal findes i alt 66 mio. kroner. Det er ellers det tal, som har været oppe at vende siden foråret. Dette høj tøj er dog ikke skudt helt forbi. Det kommer dog først til at ramme fuldt i 2021.

En dårlig nyhed er, at vi ikke slipper for yderligere besparelser. Der skal spares næste år. I alt 47 mio. kroner. De første 27 af disse blev fundet af kommunalbestyrelsen allerede for en måneds tid siden, og den kommende tids politiske forhandlinger om budgettet handler blandt andet om, hvordan besparelser for yderligere 20 mio. kroner skal udmøntes.

En stor opgave

"Vi står overfor en stor opgave. Vi er stadig presset af stigende omkostninger på det specialiserede område med børn og voksne med særlige behov - også selv om vi har fået nogle penge på kommuneaftalen. Men de penge er ikke nok til, at vi ikke længere har et pres," siger borgmester Sofia Osmani (K) til Det Grønne Område:

"Den opgave, vi aktuelt har foran os, er at finde budgetreduktioner på 20 mio. kroner i 2020, stigende til 38 mio. i 2021. Det er bestemt ikke en let opgave, men vi kan da glæde os over, at situationen efter kommuneaftalen trods alt er blevet lidt mindre ubehagelig, idet udfordringen før aftalen og de nye løn/udligningstal var 25 mio kroner større om året i gennemsnit. En aftale, der afliver enhver snak om besparelser og skattestigninger, har vi dog ikke fået," understreger hun:

"Det bliver en vanskelig opgave at lægge budgettet for 2020 og årene frem. Men det er en opgave, vi har stået med før, og kommunalbestyrelsen plejer at være indstillet på at løse de opgaver, vi har. Det har jeg også tillid til, at vi gør i år."

Skat kan ikke hæves

Helt frem til det sidste har det været på tale at hæve skatten i 2020. Men det vil være for dårlig en forretning for kommunen at gøre det, forklarer Sofia Osmani:

"I 2020 kan vi ikke hæve skatten uden at få en stor sanktion. Skatten er ikke et redskab i 2020. På grund af den ændrede regnemetode for udligningen får vi en kompensation på 34 mio. i år og næste år, og den kompensation er betinget af, at vi ikke hæver skatten i 2020."

Og nu kan man så gå og vente på resultatet af de kommende forhandlinger om en reform af udligningsordningen. Disse forhandlinger forventes i gangsat, når forhandlingerne om Finansloven er færdige. Det vil efter Sofia Osmanis skøn betyde, at man kender resultatet af en udligningsreform i første eller andet kvartal af 2020.

"Får vi ikke en udligningsreform, vil vores tab være på 34 mio. kroner. Hvis ikke vores regning til udligningen falder i forbindelse med den kommende udligningsreform, betyder det samlet en skattestigning på 52 mio. kroner fra 2021 - uden sanktioner. Jeg håber selvfølgelig ikke, at vi ender dér, for udligningen er allerede urimelig høj," siger borgmesteren:

"Men realistisk set er der en risiko for, at det bliver endnu værre. Ender vi med yderligere tab på en udligningsreform, bliver regningen, der skal samles op i 2021, større end de 52 mio. kroner."

Der blev på kommunalbestyrelsens møde i august i år fundet besparelser på 27 mio. kroner. Den største er en besparelse på mere end 9 mio. kroner i administrationen. Omsat til medarbejdere svarer de 9 mio. kroner nemlig til 19,5 medarbejdere. Ifølge Det Grønne Områdes oplysninger er man i gang med at afvikle disse medarbejdere.

Kigger man ud over de voldsomme besparelser i administrationen, så er det i det store og hele det børn og ældre, som kommer til at holde for. Hvad der konkret skal spares væk for at nå det umiddelbare sparemål på 20 mio. kroner, vil vise sig i løbet af de politiske forhandlinger, som starter i denne uge.

Publiceret 02 October 2019 11:45