Gitte Kjær-Westermann forholder sig til det billede af hverdagen i daginstitutionerne, som leder og tillidsmand Mette Hoby Andersen fremsætter i Det Grønne Område. Arkivfoto

Gitte Kjær-Westermann forholder sig til det billede af hverdagen i daginstitutionerne, som leder og tillidsmand Mette Hoby Andersen fremsætter i Det Grønne Område. Arkivfoto

Formand: Vi står mellem at skifte fokus fra behandling til forebyggelse

Lyngby-Taarbæk Kommune skal fortsat have fokus på, at alle børn får tilstrækkelig kvalitet i dagtilbuddene, siger formand på bekymring fra leder Mette Hoby Andersen om konsekvensen af normeringerne i dagtilbuddene

Af
Mikkel Brøgger Petersen

NORMERINGER Debatten om normeringer modtages også med glæde af formand for børne- og ungdomsudvalget, Gitte Kjær-Westermann (R), som Det Grønne Område har forelagt leder og tillidsmand Mette Hoby Andersens og dennes kollegers erfaringer fra hverdagen med kommunens normeringer.

Mette Hoby kalder normeringsdebatten - både lokalt og nationalt - for kærkommen, og det er udvalgsformanden enig i.

"Jeg synes også, det er rigtig fint, at vi har en debat om normeringer. Den har jo blandt andet fyldt meget i valgkampen op til folketingsvalget, så jeg har forventning om, at der også leveres på nogle af løfterne derfra," siger Gitte Kjær-Westermann.

En omstillingstid

Mette Hoby Andersen og kollegerne fortæller, at normeringsniveauet betyder, at en midte af børn ikke får den hjælp, de kan have brug for, fordi man er nødt til at prioritere de mest udsatte børn.

Til det siger formanden:

"Det er også helt korrekt, at udgifterne til udsatte børn og voksne stiger. Det er blandt andet det, der udfordrer vores budget i år. Og jeg er enig i, at vi skal være opmærksomme på, at vi stadig leverer den kvalitet, vi skal, også overfor andre børn. Udfordringerne forandrer sig i disse år, for kompleksiteten af problemerne stiger hos børnene. Ligesom alle andre kommuner er vi i gang med at omstille os til en tidlige forebyggende indsats – vi ønsker at sætte tidligere ind, så vi få fat, inden problemerne vokser sig store eller større. Det tager tid at vende sådan en skude, og det er dyrt lige nu. Men over tid tror jeg, at det kommer til at lønne sig at forebygge tidligere, både menneskeligt og økonomisk."

Institutioner som familie

Mette Hoby Andersen efterlyser også en debat om, hvilken slags institutioner kommunen skal have, og hvad den skal kunne, når den skal udfylde rummet for to forældre, der begge arbejder.

"Jeg er i princippet enige om, at der er debatter, der mangler, og som er svære at tage. På børne- og ungetopmøde sidste år i Aalborg, lød det fx fra Danmarks Pædagogiske Universitet, at det er en udfordring, at vi i Danmark har normaliseret det at gå i dagtilbud, fra børn er meget små. For i virkeligheden peger forskningen på, at børnene har bedst af en tæt og spejlende én-til-én-kontakt de første 1.000 dage af deres liv," siger hun og tilføjer:

"Det, de anbefalede var, at vi skal indrette institutioner, så de ligner familiestrukturen så meget som muligt. Spørgsmålet er så, hvordan man gør det. Noget af det kan vi, noget kan vi nok ikke, fordi institutionerne er ikke familien, noget af det gør vi, men det er hele tiden en rejse, hvor vi kan blive bedre," siger Gitte Kjær-Westermann.

Publiceret 19 September 2019 11:00