"Det er nedskæringer og forringelser, men effektiviseringer er det ikke," siger SF's Sigurd Agersnap om nogle af de spareforslag, der allerede er vedtaget. Foto: Lars Schmidt

Kommunal økonomi: Skarp modreaktion fra SF - "effektiviseringer kan ikke bare trylles frem i en budgetforhandling"

Sigurd Agersnap går i skarpe vendinger i rette med den konservative gruppeformand, Richard Sandbæk, efter dennes udfald mod SF og S i sidste uge.

Af
Lars Schmidt

ØKONOMI Kampen på ord om kommunens økonomi er steget inden for den seneste uges tid, hvor der efter regeringens og kommunernes aftale er kommet tal på bordet.

S og SF ønsker en skattestigning, fortalte de i Det Grønne Område for nylig. Det fik den konservative gruppeformand, Richard Sandbæk, til at gå i modoffensiv og blandt andet beskylde de to partier for at klynke og tale kommunen ned.

De beskyldninger vil SF's gruppeformand, Sigurd Agersnap, ikke have siddende på sig, fortæller han til Det Grønne Område:

"I modsætning til den konservative gruppeformand, så mener jeg faktisk, at den konservative borgmester driver en ganske effektiv biks. Der er ikke en masse unødvendigt fedt rundt om i kommunen, så selvfølgelig er det ikke effektiviseringer, men nedskæringer der lægges op til i budgettet," fastslår han:

"I SF vil vi meget gerne være med til at effektivisere den kommunale drift, men man kan ikke effektivisere for et tocifret millionbeløb fra den ene dag til den anden. Der går lige lovlig meget tryllekunstner i den. At drive en kommune effektivt kræver seriøst arbejde hele året, og effektiviseringer kan ikke bare trylles frem i en budgetforhandling."

Et "fancy" ord

Sigurd Agersnap mener, at man fra Konservatives side bruger ordet 'effektiviseringer' som "et fancy ord" for nedskæringer. Konservative kalder ikke budgetøvelsen ved dens rette navn, mener Agersnap:

"Når man kigger på de såkaldte effektiviseringsforslag, som allerede er vedtaget, så er det blandt andet at skære på sprogstimuleringen i børnehaverne eller på aktiviteterne på plejehjemmene. Det er lige så meget effektiviseringer som himmelbjerget er et bjerg. Altså overhovedet ikke. Det er nedskæringer og forringelser, men effektiviseringer er det ikke."

Sigurd Agersnap tager beskyldningerne fra den konservative gruppeformand om, at han klynker og taler kommunen ned, meget roligt:

"For mig er det hverken klynk eller at tale kommunen ned, når jeg siger, at vi i SF hellere vil hæve skatten end at skære mere i velfærden. Jeg mener, at der er skåret ind til benet i velfærden, og når vi samtidig har den niende laveste kommuneskat, så synes jeg helt stille og roligt, at man skal dække hullet i kommunekassen ved at hæve skatten i stedet for at forringe forholdene i skoler, daginstitutioner eller plejehjem."

Publiceret 17 September 2019 11:00