Borgmester Sofia Osmani er ikke tilfreds med kommuneaftalen:

Borgmester Sofia Osmani er ikke tilfreds med kommuneaftalen: "Pengene rækker ikke engang til at opretholde det nuværende serviceniveau," fastslår hun. foto: Lars Schmidt

Budget: Kommuneaftalen hjælper, men er langt fra nok

Sparerunden er ikke taget af bordet. Ej heller en skattestigning. For Lyngby-Taarbæk får langt fra nok ud af regeringens aftale med kommunerne. Lige nu regnes aftalen igennem.

Af
Lars Schmidt

ØKONOMI Hun siger det ikke direkte, borgmester Sofia Osmani (K). Men antydningen er til at få øje på: Regeringens aftale med kommunerne forslår som en skrædder i Helvede, og det betyder for Lyngby-Taarbæks vedkommende, at politikerne ikke kan afblæse hverken sparerunde eller tale om skattestigning.

Der er lagt 1,7 mia. kroner ekstra ud til service i kommunerne, og det vil rundt regnet givet Lyngby-Taarbæk Kommune 17 mio. ekstra at gøre godt med næste år. Samtidig er anlægsloftet hævet, og det betyder for Lyngby-Taarbæks vedkommende cirka. 13 mio. kroner ekstra om året.

For et par uger siden blev kommunalbestyrelsen enig om at spare foreløbig 27 mio. kroner på næste års budget. Disse penge skal stadig findes. Og så skal der findes yderligere et antal millioner kroner. Det sker enten ved yderligere besparelser eller ved en skattestigning.

Sådan ligger landet lige nu, hvor kommuneaftalen regnes igennem. Først om en uges tid, når kommunen har modtaget de endelige tal, kan budgetforhandlingerne partierne imellem indledes.

Tager toppen

Men borgmesteren er hverken tilfreds eller begejstret, selv om kommunen får rundt regnet 30 mio. til øget service og anlæg. Men hun noterer sig, at pengene tager toppen af de værste sparebehov.

Men til Det Grønne Område siger hun også, at skulle der have været uændret service i kommunerne, skulle der være tilført 3 mia. kroner. Ikke kun 1,7 mia.

"Regeringen har lagt 1,7 mia. til servicerammen, men udgifterne til den demografiske udfordring er opgjort til 3 mia. Pengene rækker dermed ikke engang til at opretholde det nuværende serviceniveau," fastslår hun.

"Finansieringstilskuddet skævvrides igen, så det får vi ikke meget glæde af i Lyngby-Taarbæk, og tallene for udligningen i 2020 har vi ikke fået endnu - så her ligger også en potentiel trussel mod kommunens økonomi," siger Sofia Osmani:

"Så selv om aftalen tager toppen af de værste sparebehov, så er det direkte misvisende, når aftalen sælges som et massivt løft. I Lyngby-Taarbæk giver aftalen ikke mulighed for samlet set at løfte servicen de kommende år. Her er det stadig besparelser eller skattestigninger, der er på dagsordnen. Og skattestigningerne vil efter alt at dømme stadig være med en økonomisk sanktion," siger hun:

"Jeg har forståelse for, at regeringen ikke bare kan poste uanede summer ud til kommunerne, og vi skal nok håndtere situationen på ansvarlig vis. Men jeg bliver vred over, at regeringen ikke er ærlig omkring det. Det er ganske enkelt ikke rimeligt at foregøgle vælgerne, at der bliver mere af det hele, når virkeligheden er den stik modsatte."

Der skal stadig spares

Også det forhøjede anlægsloft får knubbede ord med på vejen af borgmesteren:

"Anlægsloftet er løftet en smule. For Lyngby-Taarbæk svarer løftet til yderligere anlæg for ca 13 mio kr om året. Der hjælper naturligvis, men det er ikke i nærheden af at række til renoveringer af skoler og nye daginstitutioner. Vi har projekter, hvor regningen for bare et enkelt projekt hurtigt ender på 50-100 mio kroner," siger Sofia Osmani og slutter:

"Valget mellem besparelser og skattestigninger bortfalder ikke. Selv om kommuneaftalen bliver solgt som et stort løft af velfærden, så er virkeligheden den, at vi ikke engang får det, der skal til, for at opretholde den nuværende service."

Publiceret 11 September 2019 11:30