"Er det farligt at være i krig," spurgte skolebørnene. "Livsfarligt," lød svaret fra Karsten Lomholt. Foto: Lars Schmidt

Lyngby-Taarbæk flagede for veteranerne

Helt officielt blev der hejst flag for veteranerne på rådhuset om aftenen den 5. september. Men allerede om formiddagen blev der sunget nationalsang - som en ekstra Lyngby-hyldest til veteranerne.

Af
Lars Schmidt

KRIG Ejeren af Postgaarden i det centrale Lyngby, Christian Birger-Christensen, synes ikke, at der gøres nok for de danske soldater, der har været i krig. Derfor sørgede han for, at Lyngby på den nationale flagdag for veteraner torsdag den 5. september ærede veteranerne en ekstra gang.

Kommunalbestyrelsesmedlem Karsten Lomholt har været udstationeret to gange. Foto: Lars Schmidt

Kommunalbestyrelsesmedlem Karsten Lomholt har været udstationeret to gange. Foto: Lars Schmidt

Den officielle markering fandt sted på rådhuset ved 18-tiden, men allerede kl. 10 om morgen stimlede en flok cykelryttere sammen på Torvet foran rådhuset. Det gjorde de sammen med skolebørn fra Lyngby Private Skole, en håndfuld krigsveteraner og skuespilleren og operasangeren Morten Staugaard.

Sammen sang de "Det er et yndigt land", hvorefter cykelrytterne tog på en 50 km lang cykeltur for at ære veteranerne.

"Der er mennesker, der gør noget ekstraordinært for vores skyld. I Danmark har vi ikke megen opmærksomhed på det. Der er mange veteraner, som kæmper med mén, men møder en bur af bureaukrati og manglende forståelse for deres situation," forklarer Christian Birger-Christensen om baggrunden for arrangementet:

"Jeg har rejst en del i USA og set, hvad man dér gør for veteranerne. Ikke at jeg synes, at vi skal gøre så meget her, men vi skal ære dem og have dem frem i lyset og ikke bare ved et lukket arrangement med en kop kaffe og en croissant på et rådhus."

Arrangør Christian Birger-Christensen i hvidt i baggrunden sammen med operasanger Morten Staugaard. Foto: Lars Schmidt

Arrangør Christian Birger-Christensen i hvidt i baggrunden sammen med operasanger Morten Staugaard. Foto: Lars Schmidt

Livsfarligt

Med foran rådhuset torsdag formiddag i fuld uniform og med medaljer på brystet var kommunalbestyrelsesmedlem Karsten Lomholt (K). Han er selv veteran og har været udstationeret to gange.

"Den første gang var i Afghanistan i 2009-09 og anden gang i Kosovo i 2009-10," fortæller han mellem de mange snakke med børnene fra Lyngby Private Skole, som især var ivrige efter at høre, om det var farligt at være i krig.

"Livsfarligt," var Karsten Lomholts svar.

Karsten Lomholt har været i Forsvaret i 50 år, og han var udstationeret som kaptajn.

Publiceret 10 September 2019 08:48