Kø foran Arbejdernes Kaffeforsyning (AKA), som lå på Lyngby Hovedgade 39 i 1934-67. Billedet er fra slutningen af 1940’erne. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)

Kø foran Arbejdernes Kaffeforsyning (AKA), som lå på Lyngby Hovedgade 39 i 1934-67. Billedet er fra slutningen af 1940’erne. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)

Lokalhistorie: Butiksliv og rationering

Befrielsen i maj 1945 betød en afslutning på ”De 5 onde år”, men de forhadte rationeringer fortsatte og var ikke populære blandt den krigstrætte befolkning

Af
Af Mette Henriksen

Stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Under den tyske besættelse var der rationeringer og mangel på mange dagligvarer, og det fortsatte i årene efter befrielsen. Der var rationeringer på brød, gryn, tobak og gas indtil 1948, og på tekstiler, sko, fedt, flæsk, te, kakao, sæbe og el indtil 1949. Smørrationeringen fortsatte indtil 1950 og kaffe og sukker indtil 1952.

Kødordningen var særlig forhadt med en ugeration på blot 65 gram leverpostej, 265 gram svinekød, 300 gram hakkekød og 50 gram filet. Æg, smør og bacon skulle gå til eksport pga. handels- og valutabalancen.

Lige siden verdenskrigen brød ud, havde varemangel været en sur del af hverdagen. Husmødrene måtte stå i kø - både for at få rationeringsmærker og efterfølgende i butikkerne for at være de første til at købe de eftertragtede varer på hylderne.

På billedet er der kø foran Arbejdernes Kaffeforsyning (AKA) på Lyngby Hovedgade 39, hvor Lyngby-Taarbæks husmødre med børn kæmper for at nå frem til disken med kaffe, som stadig var rationeret på dette tidspunkt i slutningen af 1940’erne. Kvindernes tøj bærer præg af en tid med varemangel, og hvor mange slidte herrejakkesæt var blevet blev syet om til damejakker. Som kontrast til dette bugner butiksvinduet hos Karni Sko med nye varer på hylderne. Karni Sko åbnede i 1948.

Varerne blev løbende givet fri, men det var stadig dyrt at købe udenlandske varer, for eksempel nylonstrømper og chokolade. Sortbørshandlerne tjente stort, og borgerne måtte bruge fantasien for at finde erstatninger. Unge kvinder malede strømpesømme på de bare lægge, der blev røget dansk tobak, og hjemmebrænderierne kogte med havens frugter.

På Stadsarkivet nye udstilling ”Fra disk til selvbetjening – butikslivet i Lyngby-Taarbæk gennem 100 år” kan man få mere at vide om handelslivet i Lyngby-Taarbæk. Alle er velkomne til åbningen onsdag den 4. september kl. 14.30 på Frieboeshvile, Lyngby Hovedgade 2.

Publiceret 07 September 2019 11:00