SSP-medarbejder Sune Brandt Høilund vurderer, at de unge generelt synes, at lattergas er dumt, men at det er op til den enkelte. Foto: Mikkel Brøgger Petersen

SSP-medarbejder Sune Brandt Høilund vurderer, at de unge generelt synes, at lattergas er dumt, men at det er op til den enkelte. Foto: Mikkel Brøgger Petersen

SSP og lokalbetjent: Lattergas er ikke udbredt i Lyngby, men forbruget er stigende

Hvor let det er at købe lattergas, vækker til gengæld bekymring hos SSP, der opfordrer forældre til at tale med deres børn om lattergas

Af
Mikkel Brøgger Petersen

LATTERGAS Hverken Lyngby-Taarbæks lokalbetjent Kim Vinholdt eller SSP-medarbejder Sune Brandt Høilund vurderer, at lattergas er udbredt blandt de lokale unge.

Lokalbetjent Kim Vinholdt advarer mod, at brug af lattergas er stigende, selv om det dog ikke er udbredt. Foto: Signe Steffensen

Lokalbetjent Kim Vinholdt advarer mod, at brug af lattergas er stigende, selv om det dog ikke er udbredt. Foto: Signe Steffensen

En idé om udbredelsen får man i to spørgeskemaundersøgelser foretaget af Lyngby-Taarbæk Kommune. I en spørgeskemaundersøgelse svarede 1,7 procent af 1.516 7.-9. klasse-elever ja til, at de har prøvet at tage lattergas. Det svarer til ca. 25 elever.

Blandt elever på ungdomsuddannelserne er det dog mere udbredt. Her svarer 31 procent af 822 elever ja til at have prøvet lattergas til rekreationelt brug. Landsgennemsnittet er 12 procent.

En tredjedel af de lokale unge, der svarede ja, har prøvet lattergas en-to inden for det seneste år.

Tag snakken

Selv om problemet ifølge Kim Vinholdt ikke er udbredt, er det dog stigende.

"Brugen af lattergas er startet i de senere år, og forbruget tager til. Nogle steder er lattergas allerede et tiltagende problem. Jeg kan kun håbe, at forældrene taler med deres børn om det, så problemet ikke tager yderligere til," siger han.

Selv om Sune Brandt Høilund ikke vurderer, at lattergas er særlig udbredt, er det let at få fat i. Og det bekymrer.

"Bekymringen er, hvor let det er at få fat i. Mange unge bestiller det over nettet, hvor de kan købe en ordentlig bunke og dele det med vennerne," siger Sune Brandt Høilund.

"Der er kiosker, hvor man kan købe det. Vi vil tage kontakt til kioskerne, hvis vi får tip om det fra bekymrede borgere. Men så længe lovgivningen er, som den er, er det svært at gøre noget. Det er ikke der, vi kan gøre den største forskel. Det gøres mere ved, at forældrene tager en snak med deres børn," siger han.

31 procent af eleverne på ungdomsuddannelserne har prøvet lattergas, i folkeskolerne er det 1,7 procent, ifølge spørgeskemaer. Foto: Adobe Stock

31 procent af eleverne på ungdomsuddannelserne har prøvet lattergas, i folkeskolerne er det 1,7 procent, ifølge spørgeskemaer. Foto: Adobe Stock Lois GoBe - stock.adobe.com

Voldsomme nerveskader

Man kan ellers få bange anelser om de unges forbrug af lattergas henover sommeren. For her har man kunne læse historier om unges brug af lattergas. Blandt andet har udtalelser fra Giftlinjen skabt overskrifter.

"50, 100, 150 op til 200 på en aften – der er nogle, der tager 1.000 på en uge. Vi har nogle, der har et massivt misbrug, og vi ser nu – og det har vi ikke gjort før – at folk begynder at få nerveskader af det," fortalte Dorte Fris Palmqvist, der er overlæge ved Bispebjerg Hospital og ansvarlig for rusmidler ved Giftlinjen, til Berlingske.

Hun forklarede, at de bivirkninger, som folk beskriver i telefonen, ofte er snurren i fingre, hænder og fødder.

"Og vi har også nogle, der har så voldsomme nerveskader, at de simpelthen har svært ved at stå på benene," sagde hun til avisen.

Hos Hovedstadens Akuttelefon oplever man også, at flere henvender sig med senfølger og skader efter længerevarende indtag.

"Der bliver blandt andet ringet ind om angstanfald, forfrysninger, beretninger om blandingsmisbrug og langvarigt koncentrationsbesvær," siger overlæge ved Hovedstadens Akuttelefon, Asmus Bisgaard.

I 2017 modtog Hovedstadens Akuttelefon - 1813 - 11 opkald om problemer med lattergas. Sidste år var der 29 henvendelser, og i år har der indtil videre været 22, der har ringet ind, ifølge DR.

Dumt, men...

Sune Brandt Høilund fortæller, at man hos SSP ikke har kendskab til lokale unge, der oplever følgeskader efter brug af lattergas.

"Vi hører om unge, der i rusen bliver svimle og bliver dårlige, men de langvarige skader har vi ikke set. Og vi har heller ikke stået med dødsfald," siger han og mener også, at langt størstedelen af de unge tager afstand fra lattergas.

"Den generelle holdning er nok, at de fleste synes, at det er dumt at gøre det, men at folk selv må bestemme det. Det er det samme med hash og at drikke for meget. Det er en dårlig idé, men de er meget liberale i forhold til, at man selv bestemmer," siger han.

Kim Vinholdt mener, at der findes mere alvorlige problemer blandt de unge.

"Det er ikke det største problem i Lyngby-Taarbæk Kommune. Det eksisterer, men hvis man skal prioritere, er hashen nok et mere foruroligende problem," siger han.

Publiceret 05 September 2019 11:00