Direktør Nils-Erik Winther og resten af Bakkens har haft sit hyr med måger. Nu venter en ny udfordring, når hvepsene gør sin entré. Foto: Mikkel Brøgger Petersen

Direktør Nils-Erik Winther og resten af Bakkens har haft sit hyr med måger. Nu venter en ny udfordring, når hvepsene gør sin entré. Foto: Mikkel Brøgger Petersen

Mågerne har mættet sig, og snart begynder hvepsenes Puttefest

Bakken tiltrækker ikke kun mennesker i hobetal i sommersæsonen. Gæsterne fra dyreriget lokkes ligesom mennesket af et overflødighedshorn af fest og farver - og ikke mindst føde

Af
Mikkel Brøgger Petersen

NATUR På turen gennem Bakken med stedets direktør, Nils-Erik Winther, tager forlystelsesparken sig ud fra sin bedste side, hvilket strider mod hensigten, da vi er på udkig efter måger.

Mågerne kommer gerne, når levnede grillmenuer er efterladt på spisebordet, eller candyfloss'en ikke har ramt skraldespanden. Men affald og efterladenskaber er ikke at få øje på, ej heller måger.

Først ved Kildesø, uden for Bakkens område, får vi øje på en lille flok, der mænger sig med ænderne.

Sådan har det ikke været hele sommeren, fortæller Nils-Erik Winther.

"I maj og juni har vi især haft rigtig mange måger, fordi vi har haft mange besøgende. Mågerne er et irritationsmoment for mange mennesker, og man kan opleve, at de tager mad fra bordene, for de er bestemt ikke menneskesky," siger han.

Det har ellers ikke skortet med opfindsomhed for at holde mågerne væk.

"Vi har haft en falk på en stang. Vi har haft ugledukker, der bevægede sig lidt. Vi har haft en maskine, som skulle lave lyde, der generede mågerne, og som hverken mennesker eller hunde kunne opfatte. Jeg tænkte, at det var en fantastisk løsning. Men det endte bare med at mågerne satte sig oven på den," siger direktøren.

Nu har man valgt blot at sætte skilte op med opfordring om ikke at fodre mågerne. Det lader til at virke.

Bakken opfordrer sine gæster til ikke at fodre mågerne. Det har hjulpet på problemerne med den opportunistiske fugl. Foto: Mikkel Brøgger Petersen

Bakken opfordrer sine gæster til ikke at fodre mågerne. Det har hjulpet på problemerne med den opportunistiske fugl. Foto: Mikkel Brøgger Petersen

En opportunistisk fugl

For er der én ting, der tiltrækker måger, er det et overflødighedshorn af føde. Det fortæller naturvejleder hos Naturstyrelsen, Jes Aagaard.

"Måger er vældigt glade for mennesker, og mågerne er nok også mere glade for mennesker end omvendt. De er opportunistiske, så de er gode til at finde føde, når der er tilgængelige kilder, for eksempel en fisker, der renser fisk, eller når en udendørsservering lægger mad ud til åbent skue. Så har man lavet et fodderbræt, som mågerne er hurtige til at udnytte," fortæller han og tilføjer:

"Mågerne har en ekstrem evne til at få øje på føde på lang afstand. Og får én måge først øje på føde, lurer de andre det hurtigt, og på ingen tid er der en fest. Det er klart, at det giver en udfordring for os mennesker."

De enkelte måger, som var at finde ved Bakken, da avisen var på besøg, havde gemt sig ved Kildesø. Foto: Mikkel Brøgger Petersen

De enkelte måger, som var at finde ved Bakken, da avisen var på besøg, havde gemt sig ved Kildesø. Foto: Mikkel Brøgger Petersen

Spørgsmålet er så, hvad man kan gøre ved problemet.

"Vi kan nok ikke give tilladelse til at skyde mågerne, og det er langt mere fordelagtigt at sætte parasoller op ved udendørsservering. Og så må man sørge for, at mad ikke bliver stående på bordet, og at skraldespandene er tømte," siger han og fortæller, hvorfor der mågerne tilsyneladende har forladt Bakken.

"Hvis det flyder med pommesfritter og pølser, skal de nok være der. Formentlig er der mere føde at finde et andet sted, eller også er der ryddet mere op," siger han.

Først yde, så nyde

Men én ulykke kommer jo sjældent alene. Og ikke så snart er mågerne søgt væk, før næste problem gør sit indryk.

"Vi er i gang med at forberede os på hvepsesæsonen," bedyrer Nils-Erik Winther.

For hvepsenes produktion er i løbet af de næste uger færdig, og så er der dømt fyraften og fest for de arbejdende hvepsene, fortæller Jes Aagaard.

"Hvepsedronningen er ved at være færdig, så alle arbejdshvepsene, som ikke længere skal servicere dronningen og skaffe føde til larverne, kommer til at fjolle rundt som unge mennesker til Puttefest i Dyrehaven. Når man så nyder sin dessert eller sin alkohol i sensommeren og efteråret, kommer hvepsene tumlende. De bliver nærgående, for de kan lugte alkohol og søde sager," siger naturvejlederen, som fortæller om en sommer med flere hvepse end sædvanligt.

"En ven fra et skadedyrsfirma fortæller, at de har ekstremt mange udkald til folk, som er generet af hvepsebo. Det har været et godt hvepseår, fordi det har været varmt, da formeringshastigheden er betinget af temperaturen, så derfor er der mange hvepse," siger Jes Aagaard.

Og man kan ligeså godt berede sig på, at hvepsene sværmer rundt de kommende måneder.

"De forsvinder først med den første nattefrost. De bliver et par måneder alt efter, hvor meget mad der er," siger han.

Inden måger og hvepse blæses op til en plage af bibelske proportioner, er det på sin plads at bemærke, at et jordnært råd til ikke at tiltrække de sultne væsener er at rydde op efter sig.

"Det bedste råd er at fjerne fødekilden. Det gælder både for Bakken og de besøgende," siger han.

Publiceret 09 August 2019 11:45