En Afghanistan-veteran er sigtet for at dræbe en 42-årig mand på Stengårds Allé med en pistol fra Forsvaret, som nu ser nærmere på sikkerheden. Foto: Steven Knap /Byrd

En Afghanistan-veteran er sigtet for at dræbe en 42-årig mand på Stengårds Allé med en pistol fra Forsvaret, som nu ser nærmere på sikkerheden. Foto: Steven Knap /Byrd

Efter skyderi i Lyngby i marts: Skuddrab fører til selvransagelse i Forsvaret

Drabet på en 42-årig mand blev begået med pistol fra Forsvaret. Berlingske afdækker flere problematiske forhold i sagen

Af
Mikkel Brøgger Petersen

KONTROL Som en direkte konsekvens af det skuddrab, som blev begået på Stengårds Allé i Lyngby 22. marts, strammer Forsvaret nu på proceduren for adgang til skydevåben. Man vil også se nærmere på sine procedurer i forbindelse med henvendelser fra pårørende. Det skriver Berlingske.

En 47-årig mand er i øjeblikket varetægtsfængslet for drabet.

Drabsvåbnet er et eksemplar af Forsvarets standardpistol, som ifølge Berlingske "efter alt at dømme" er taget fra Livgardens kaserne i Høvelte, hvor den 47-årige Afghanistan-veteran var ansat frem til drabssagen.

Rigsrevisionen fastslog for få år siden, at Forsvaret havde problemer med kontrollen af deres våben. En række nylige tiltag skulle have sikret større kontrol med våbene, men skuddrabet på Stengårds Allé sætter spørgsmålstegn ved effekten af disse tiltag.

Forsvaret tager nu konsekvensen af den manglende effekt.

"Vi har vurderet, at en tofaktorløsning kan være med til at mindske risikoen yderligere for misbrug af Forsvarets våben. Risikoen for misbrug kan aldrig fjernes fuldstændigt. Men det nye tiltag skal yderligere minimere den risiko," skriver generalmajor Kenneth Pedersen i en mail til Berlingske.

Berlingske har afdækket, hvordan personer med den rette sikkerhedsgodkendelse kan få adgang til både geværer og pistoler og de tilhørende bundstykker og pistolpiber, som skal bruges, hvis våbnet skal kunne skyde.

Tofaktorløsningen betyder, at en og samme person ikke kan få adgang til begge dele på egen hånd.

Kendte til problemer

Sagen bliver efterforsket som et jalousidrab. Den 47-årige er sigtet for at skyde og dræbe en tidligere kærestes nye kæreste.

Ekskæresten havde ifølge Berlingske adskillige gange siden 2011 forsøgt at advare Forsvaret om den 47-åriges mentale tilstand efter en udsendelse til Afghanistan.

"Jeg vælger at fortælle om sagen nu, fordi jeg mener, at systemet har svigtet os. Når advarselslamperne har blinket så kraftigt, så kan jeg simpelthen ikke forstå, hvorfor han stadig har adgang til våben," siger den 47-årige veterans tidligere kæreste til Berlingske.

Seks uger før drabet i Lyngby henvendte Københavns Vestegns Politi sig også til Forsvaret, fordi veteranen var anmeldt for chikane af ekskæresten.

Forsvaret har desuden været vidende om, at den 47-årige veteran i november sidste år kortvarigt var indlagt på psykiatrisk akutmodtagelse i Ballerup, skriver Berlingske.

Forsvaret fortæller til avisen, at man efterser sine procedurer for eksempelvis underretninger fra pårørende.

Publiceret 19 July 2019 11:45