Rolf Aagaard-Svendsen tog som formand for Fonden Kulturstedet Lindegaarden det første spadestik. Går det efter planen, vil den fir-længede gård være renoveret udvendigt med nyt tag, nye vinduer og istandsat facade. Foto: Pernille Borenhoff

Rolf Aagaard-Svendsen tog som formand for Fonden Kulturstedet Lindegaarden det første spadestik. Går det efter planen, vil den fir-længede gård være renoveret udvendigt med nyt tag, nye vinduer og istandsat facade. Foto: Pernille Borenhoff

Renoveres for 12 mio. kroner: Første spadestik på Lindegaarden

Restaureringen af Lindegaardens starter nu og er blevet muligt, fordi frivillige kræfter har formået at skaffe 12 mio kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal

Af
Pernille Borenhoff

Der var jordbær, champagne og fanfare fra to medlemmer af Lyngby-Taarbæk Brass Band, da Rolf Aagaard-Svendsen mandag eftermiddag tog første spadestik til den kommende renovering af den 200 år gamle Lindegaarden i Bondebyen.

Mange års forarbejde er gået forude, og at arbejdet nu kan realiseres, skyldes dels ihærdig indsats fra de mange frivillige og dels en donation på 12 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

"Det bliver en meget udfordrende og spændende tid, hvor Lindegaarden i første omgang vil være overdækket af stillads over Nordre Længe sommeren over. Den udvendige restaurering forventes færdiggjort, inden Lyngby-Taarbæk Forsyning går i gang med at etablere gadekær i foråret 2020. Restaureringen af Kulturstedet Lindegaarden vil dels bevare et unikt kulturhistorisk miljø, dels skabe nogle unikke rammer for fremtidige kulturelle udfoldelser og oplevelser," sagde formanden for Fonden Kulturstedet Lindegaarden, Rolf Aagaard-Svendsen.

"Nu tager vi så fat på at restaurere bygningerne udvendigt og sætte dem i stand, og langsomt vil det så blive muligt for Fonden Kulturstedet Lindegaarden at bevare og udnytte hele Lindegaarden og indvendigt til et kultursted. Jeg vil derfor her takke flere aktive medlemmer af Bondebylaugets bestyrelser, takke energiske medlemmer af Lindegaardens Fondsbestyrelse og takke initiativrige Lindegaardens Venner samt arkitekterne og deres gode team af teknikere for et godt projekt og endelig mange andre lokale personligheder for deres hjælp til at gøre dette muligt," sagde Niels Friedrichsen (rød jakke) blandt andet, da 'første spadestik' blev fejret med musik og taler.

En af dem, der utrætteligt har kæmpet for Lindegaardens bevarelse er Niels Friedrichsen, der var med, da foreningen købte gården af kommunen for 10 kroner. Selv ville han kun have givet en krone for den, afslørede han i talen, hvor han desuden sagde:

"Den store bevarende sanering af hele Bondebyen i 1980'erne ved staten og kommunen under borgmester Harkjær kunne ikke omfatte Lindegaarden, da saneringspengene skulle bruges til boliger, og disse var der ikke mange af på Lindegaarden. Det gjorde så, at jeg sammen med arkitekt Stein Hagen og arkitekt Kurt Rosenkrans og Bondebylaugets bestyrelse mente, at det ville være synd og skam, at ombygge gården til lejligheder, og derfor lagde vi en plan for at bevare gården som et vigtigt kultursted i Lyngby," sagde Niels Friedrichsen blandt andet.

Når den udvendige restaurering er færdig, skal Fonden Kulturstedet Lindegaarden søge om flere fondsmidler, så gården indvendigt kan blive sat i standndigt. Nordre Længe er dog allerede istandsat og her afholdes koncerter og andre arrangementer.

Hovedentreprenør er A/S Julius Nielsen. Tækkemanden Horneby er valgt som tækkefirma.

Festligt og romantisk så det ud, da Lindegaarden fejrede første spadestik. Foto: Pernille Borenhoff

Festligt og romantisk så det ud, da Lindegaarden fejrede første spadestik. Foto: Pernille Borenhoff

Publiceret 02 July 2019 19:00