Sarah Kragh Møller (billedet) er meget tilfreds med Børnehuset Lille Ørholm, hvor hendes 4-årige søn går. Foto: Mikkel Brøgger Petersen

Sarah Kragh Møller (billedet) er meget tilfreds med Børnehuset Lille Ørholm, hvor hendes 4-årige søn går. Foto: Mikkel Brøgger Petersen

Sarah er glad for sin søns dagtilbud: "Den ekstra omsorg er de gode til"

Dagtilbuddet i Lyngby-Taarbæk Kommune er langt bedre, end hvad Sarah Krogh Møllers søn tidligere har prøvet. Det kan dog ikke måle sig med et privat dagtilbud

Af
Mikkel Brøgger Petersen

NORMERINGER En passende måde at beskrive Sarah Kragh Møllers oplevelser med daginstitutioner er en rutsjebanetur, som indtil videre er endt godt.

Hendes fire-årige søn Nor har gået i tre daginstitutioner. Senest startede han 1. august 2018 i Børnehuset Lille Ørholm, hvor han startede, da familien flyttede til Lyngby-Taarbæk Kommune.

Han startede i en offentlig daginstitution i Københavns Kommune. Men forholdene var under al kritik, Sarah Kragh Møller.

"Der var en generel stemning af underskud. Jeg kan ikke vurdere, om der var nok personale, men de var i hvert fald negative. Jeg har hentet ham, hvor han var spændt fast i en barnevogn, mens pædagoger stod et andet sted og snakkede," fortæller hun.

Man er i centrum

Det var den diametrale modsætning, da Nor kom i en privat instituion i Københavns Kommune.

"Vi var heldige, at der var plads, og de var dobbelt så mange voksne som i en offentlig institution," siger hun.

Selv om Børnehuset Lille Ørholm ikke kan matche det private dagtilbud, har Sarah Kragh Møller kun ros til overs for stedet og dets medarbejdere.

"Når man kommer, føler man, at man er i centrum. Der er altid nogen, der melder sig på banen, når Nor skal afleveres. På den måde er de meget på børnene. Men jeg kan godt se, at det ikke vil gøre noget, hvis de var flere," siger hun.

"De tog sig god tid til at køre Nor ind. Min mor afleverede ham en dag, og hun blev overvældet over at aflevere et barn, der ikke var helt tryg. Det så lederen fra sit vindue, og hun kom straks ud og forsikrede min mor om, at sådan har mange det. Den der ekstra omsorg er de gode til," siger hun.

Kigger man i en kvalitetsrapport fra 2017 om Lyngby-Taarbæk Kommunes daginstitutioner, er Sarah Krogh Møller ikke alene. 89 procent af de adsprugte forældre er tilfredse eller meget tilfredse med deres barns dagtilbud. Især den pædagogiske indsats og personalets omsorg fremhæves.

Rapporten viser også, at børnene har gode sproglige forudsætninger ved skolestart, og at 1. klasseseleverne får bedre læseresultater end børn på landsplan.

Goderne ved det offentlige

Da Nor startede i Børnehuset Lille Ørholm skulle han dog lige vænne sig til, at der var en forskel på den private institution og den offentlige.

"Der var en overgangsperiode fra et lille miljø med meget voksenkontakt og en mere homogen børnegruppe, hvor han skulle lære at blive bedre til selv at kontakte de voksne, fordi han var vant til, at der var flere, så de selv kunne tage kontakt til børnene. Det handlede især om konflikthåndtering, hvor han var ked af, at han blev nødt til at hente en voksen, og at det andet barn ikke anerkendte, at han var ked af det. Han var vant til mere voksenkontakt og enormt meget fokus på at italesætte egne følelser, aflæse andre børns følelser og agere ud fra dem. Så han skulle lære at navigere i et nyt miljø," fortæller hun.

Samtidig er Sarah Kragh Møller glad for goderne ved en offentlig institution.

"Børnehuset har de gode ting ved en offentlig institution som større diversitet og initiativer omkring læring, som er nemmere at følge i forhold til den private institution, hvor det kunne blive meget ad hoc. Det er en instituion, som går med på præmissen om, at vi forældre skal på arbejde, og at de er vores stedfortrædere. I den private institution var princippet mere, at børnene skulle være mest muligt hos forældrene, så deres åbningstider var også meget kortere," siger hun.

Skulle hun vælge mellem de to steder, er hun dog ikke i tvivl.

"Skulle jeg være mellem den lille, nære private institution med flere voksne per barn og en større "almindelig" offentlig institution til mit vuggestuebarn, er jeg ikke et øjeblik i tvivl om, at det bliver den private instituion," siger hun.

Krav om minimumsnormeringer

Sarah Kragh Møller priser sig dog lykkelig over Børnehuset Lille Ørholms indsats.

"Vi er heldige at være et sted, hvor ledelse, pædagoger og medhjælpere lader til at have et fantastisk overskud og virker til at brænde for kerneydelsen i institutionslivet," siger hun.

Men når det er sagt, understreger hun også, at hun er del af den bevægelse, der kræver minimumsnormeringer.

"Det må ikke være russisk roulette, når det kommer til det sted, hvor vi afleverer vores børn til udvikling og omsorg i en så vigtig periode af deres liv, hvor de danner hele fundamentet for deres fremtidige tilværelse. Vi skal have ambitioner for vores børn og deres ambitioner. Det gælder ikke om at klare sig for mindst muligt," siger hun.

Publiceret 20 June 2019 11:00