Fra venstre: Kiki Godtfredsen, Sascha Blidorf og Niviaq Louise Olsen fra GUX Nuuk.

Fra venstre: Kiki Godtfredsen, Sascha Blidorf og Niviaq Louise Olsen fra GUX Nuuk.

Gymnasieelever mødtes i Raadvad Kros pejsestue

Elever fra Virum Gymnasium havde besøg af gymnasieelever fra Grønland.

Af
Sofie Riis Endahl

VENSKABSBESØG Humøret er højt i Rådvad kros pejsestue denne onsdag aften. Latteranfaldene skyller ind over de danske elever fra Virum Gymnasium og de grønlandske udvekslingselever fra GUX Nuuk, der sidder blandet i de sorte lædersofaer, mens en af eleverne forsøger at imitere Jesus i en leg Gæt og Grimasser.

De i alt 32 gymnasieelever fra hhv. Virum og Nuuk har haft en lang dag: Eleverne har været i gang fra klokken 8 i morges og har blandet andet haft besøg af Rikke Lundsgaard, Danmarks Naturfredningsforening, som fortalte om Dansk Landbrugs miljømæssige konsekvenser, og været på cykeltur til Rådvad, hvor de også besøgte de smukke grønne områdes naturskole.

Eleverne har nemlig det til fælles, at de alle sammen interesserer sig for bæredygtigheden - og netop dette er grundlaget for udvekslingsprogrammet. I august måned var eleverne fra Virum Gymnasium på Grønland for især at høre om det grønlandske fiskeri, og nu er det blevet de grønlandske elevers tur til at komme til Danmark for at lære om det danske landbrug. Både i Nuuk og Virum har eleverne deltaget i en masterclass om bæredygtighed og klima.

Dansk bondegård

Særligt besøget på en dansk bondegård har været overraskende for grønlandske Aggu Christensen på fra 2.g, som ikke før havde overvejet, hvor grisekødet i skranken i supermarkedet kom fra. Han ønsker, at der kommer større fokus på miljøet hos de grønlandske politikere. ”Jeg vil ikke tænke på, at mine børn vokser op i en verden, hvor rensdyrene måske er uddøde,” fortæller han og fortsætter: ”Når jeg kommer tilbage, vil jeg tage en masse informationer og oplevelser med mig, som jeg vil fortælle videre til de andre på Grønland.” Aggu oplever nemlig, at grønlændere ikke ved meget om det danske landbrug - og kun hører om det, når det bliver omtalt i TV.

Når Aggu om et år kan kalde sig student, vil han gerne til Danmark og studerer noget miljø-relateret. Måske på DTU. Derefter vil han tilbage til Grønland for at løfte sit fædreland, så landet engang kan opnå selvstændighed.

Dette mønster er gældende for størstedelen af de grønlandske unge i projektet: De vil til Danmark for at studere alt fra jura til biolog til fysioterapeut, men vil, som de selv siger: ”hjem igen og bakke deres land op”. 18-årige grønlandske Cecilia Holm Dyring fra 2.t uddyber temaet om selvstændighed: ”De gamle vil gerne have selvstændighed i morgen, men det er Grønland slet ikke klar til. Hvis vi skal være selvstændige, skal vi først løse de sociale problemer.” og resten af hendes venindegruppe, Sacha, Niviaq, Kiki og Aviaq, er enige.

Social udveksling

For pigerne var en stor del af oplevelsen også den sociale udveksling. Trods de alle sammen har været i Danmark før, var det en stor forandring at opleve kulturen på et dansk gymnasium.

”Der er meget mere ungdomskultur på Virum Gymnasium. De må spille høj musik i kantinen, som om det er en fest. Der er så mange elever, at man hele tiden ser nogle, man ikke kender,” fortæller 18-årige Sascha Blidorf, og Cecilia bakker hende op: ”Der er mange traditioner og regler. Fx er det kun 3.g’erne, der må sidde ved de runde borde. Jeg ville ønske, vi havde sådan nogle traditioner på GUX Nuuk.”

Deres veninde Kiki Godtfredsen uddyber om udvekslingsopholdet: ”Det er vildt fedt at bo hos danskere og opleve deres hverdag. Min danske udvesklingspartner cykler 8 kilometer i skole hver morgen. Det er ret hårdt. Og se spiser de meget salat.” Pigerne griner. De ønsker alle et større fællesskab mellem Grønland og Danmark og er glade for, at udvekslingsprojektet bidrager til dette - og til at vise, at alle ikke grønlændere er ens. De er kede af den generelle negative skildring af Grønland grundet de sociale problemer og savner, at nogen fortæller den positive historie.

Danske Isabella Fabricius fra 2.d på Virum Gymnasium, som også er en del af projektet, mener bestemt også, at hun fortsat vil holde kontakt med de grønlandske veninder, hun har fået, og synes en af de fedeste ting ved udvekslingen har været af møde hendes udvesklingspartner, Cecilia, og så turen på indlandsisen. Udvekslingen har kun gjort hende endnu mere sikker på, at hun i fremtiden drømmer om at blive miljøkonsulent.

Tilbage i pejsestuen på Rådvad kro ruller latteren endnu engang igennem de grønlandske og danske elever. Og der er ingen tvivl om, at der er tale om 32 unge med ambitioner på klimaets vegne.

Sofie Endahl er forfatter og går i 3.g på Virum Gymnasium

Publiceret 16 June 2019 09:30