Arne Jacobsens enderækkehus set fra vejen. Foto: Realdania By & Byg

Arne Jacobsens enderækkehus set fra vejen. Foto: Realdania By & Byg

Åbent hus i Arne Jacobsens bolig ved Bellevue

Offentligheden inviteres indenfor til at opleve den privatbolig på Strandvejen 413 i Klampenborg, som den danske arkitekt tegnede til sig selv, sin familie og sin tegnestue

Af
Mikael Østergaard

velkommen Den danske arkitekt Arne Jacobsen tegnede for næsten 70 år siden rækkehusbebyggelsen Søholm ved Bellevue i Klampenborg og indrettede det yderste rækkehus til sig selv og sin tegnestue.

Arne Jacobsen boede i huset i mere end 20 år frem til sin død i 1971. Det var her, at Arne Jacobsen og hans medarbejdere slog stregerne til bl.a. Nationalbanken, SAS Royal og mange af de berømte møbler.

Jonna og Arne Jacobsen i haven. Foto: Jørgen Stüwing, Samlingen af Arkitekturtegninger

Jonna og Arne Jacobsen i haven. Foto: Jørgen Stüwing, Samlingen af Arkitekturtegninger

For 14 år siden blev huset købt og restaureret af Realdania By & Byg for at bevare denne arkitektoniske perle for eftertiden. De seneste par måneder har huset gennemgået en omfattende istandsættelse, hvor bl.a. de oprindelige historiske farver er genskabt

”Farverne er en integreret del af en bygnings udtryk. Alle husets rum er nu malet med de farver, som Arne Jacobsen selv valgte. Og enkelte steder har vi ladet afdækninger fra farvearkæologens arbejde være synlige”, siger arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg, Frants Frandsen, der glæder sig over, at huset nu skal vises frem for offentligheden.

Diskret elegance

Søholm-husene blev Jacobsens internationale gennembrud som arkitekt.

Arne Jacobsens ikoniske dørgreb. Foto: Realdania By & Byg

Arne Jacobsens ikoniske dørgreb. Foto: Realdania By & Byg

Det diskrete Søholm-byggeri rummer i alt 18 huse, opført i tre etaper, med hver sin hustype: Fem kædehuse i én etage med en halv førstesal, ni rækkehuse i to etager og fire kædehuse i ét plan.

I sammenligning med nabobygningerne - heriblandt det funktionalistiske, hvide lejlighedskompleks Bellavista og det lige så hvide Bellevue Teatret, som også er tegnet af Arne Jacobsen - kan rækkehusene ved første øjekast forekomme lidt anonyme. Set med datidens øjne har de dog utvivlsomt været ganske avancerede, da de blev opført i tiden fra 1945-53.

Der er Åbent hus den 14. og 15. juni – begge dage kl. 13-17.

Publiceret 13 June 2019 10:00