Da man endelig troede, at der ville komme skub i arbejdet med Sorgenfri Torv, gik det i stå. Nu venter man på, at kommunen finder en facilitator og rådgiver, for det firma, man hyrede ind til opgaven, har på grund af pres fra borgergruppen Vores Sorgenfri trukket sig fra processen. Foto: Lars Schmidt

Da man endelig troede, at der ville komme skub i arbejdet med Sorgenfri Torv, gik det i stå. Nu venter man på, at kommunen finder en facilitator og rådgiver, for det firma, man hyrede ind til opgaven, har på grund af pres fra borgergruppen Vores Sorgenfri trukket sig fra processen. Foto: Lars Schmidt

Kommunes rådgiver trak sig efter pres fra Vores Sorgenfri: Nu er Sorgenfri Torv igen-igen gået i stå

Borgerforeningen Vores Sorgenfri får voldsom kritik efter, at man har fået Sorgenfriprocessens facilitator til at trække sig. Og nu er processen igen forsinket.

Af
Lars Schmidt

SORGENFRI TORV Forløsningen af års venten, års forhandlen frem og tilbage, års uenigheder og politiske slagsmål er endt med at blive en fuser af de helt store.

Det med spænding ventede opstartsmøde 8. april med borgere, butikker, ejerkreds, borgergruppe, embedsmænd og politikere blev aldrig holdt.

For borgergruppen Vores Sorgenfris pres på den virksomhed, kommunen havde ansat til at facilitere hele processen frem imod et nyt Sorgenfri Torv, blev så stort, at virksomheden, Planværkstedet, helt valgte at trække sig og sige nej tak til opgaven.

Det betyder, at processen er gået i stå.

Hvornår der bliver opstartsmøde, vides ikke.

Det afhænger af den facilitator, som kommunen nu skal finde som erstatning for Planværkstedet. Samtidig har man fra kommunens side valgt at aflyse Sorgenfri Festival og Fremtidsværksted, som skulle have fundet sted 4. maj.

"Jeg synes, at det er ærgerligt, at processen nu bliver forsinket, men jeg har forståelse for, at facilitator trækker sig, når der på den måde sættes spørgsmålstegn ved deres engagement," siger borgmester Sofia Osmani (K).

Ikke uvildig

Mindre end en uge før opstartsmødet gjorde Vores Sorgenfri i en email kommunalbestyrelsen opmærksom på, at man ikke mente, at rådgivnings- og facilitatorvirksomheden Planværkstedet kunne optræde uvildig i processen, eftersom firmaet også er involveret i udviklingen af området ved Sorgenfri Station.

"Vi har fra foreningens side talt varmt for at knytte en uvildig facilitator til projektet og sætter stor pris på, at ønsket er efterkommet," skriver Jan Fritzbøger, Vores Sorgenfri, i emailen:

"Imidlertid er det tydeligt, at Planværkstedet - hvor kompetente de end er - allerede er temmelig involveret i udviklingen af Sorgenfri Stationsområde, idet det fremgår af Planværkstedets hjemmeside, at de har deltaget i en række projekter i Sorgenfri bl.a. lokalplan og miljørapport for kollegie og seniorboliger (for Freja Ejendomme), helhedsplan for Hummeltoftevej (for Freja/Lyngby-Taarbæk Kommune) samt borgermøde om lokalplan/helhedsplan Sorgenfri Torv (for Freja/kommune?"

Jan Fritzbøger sætter trumf på i emailen, og det er angiveligt dette afsnit, der har fået Planværkstedet til at trække sig:

"Det sætter Planværkstedets uvildighed i perspektiv og giver dem i værste fald en rolle som interessent og ikke uvildig facilitator. Vi imødeser derfor, at Planværkstedets rolle forklares indledningsvis den 8. april," skriver han.

"Jeg synes ikke, at det er en rimelig måde at behandle en lille virksomhed på. De har lavet ting i Lyngby-Taarbæk Kommune før. Det gør dem da ikke inhabile. Med hensyn til Sorgenfri Torv er der ingen forudbestemt dagsorden," siger Simon Pihl Sørensen (S). Foto: Lars Schmidt

Negativ eksponering

"Firmaet har noteret sig modstanden i området og kan som et mindre firma - styrke- og forretningsmæssigt - ikke modstå og tåle negativ eksponering af den karakter, såvel som allerede registreret forud og som forventet under selve planprocessen," skriver direktør i Lyngby-Taarbæk Kommune, Bjarne Holm Markussen, til politikerne i sin orientering til kommunalbestyrelsen efter at have modtaget mailen fra Vores Sorgenfri.

Planværkstedets opsigelse af aftalen med kommunen - og den direkte konsekvens: udskydelse af opstarten - er en voldsom streg i regningen for politikerne i kommunalbestyrelsen, som før jul efter rundt regnet 15 års politisk tovtrækkeri endelig kunne blive enige om Sorgenfri Torv.

På et ekstraordinært møde i december 2018 besluttede kommunalbestyrelsen nemlig i enighed, at der skal laves en helt ny helhedsplan for Sorgenfri. Man besluttede, at arbejdet med planen skal være færdigt ved udgangen af juni i år, og at borgere og interessenter skulle være en aktiv del af processen.

Og borgerne har nu været så aktive en del af processen, at den er gået i stå. Til stor politisk ærgrelse.

"Jeg synes, at det er ærgerligt, at processen nu bliver forsinket, men jeg har forståelse for, at facilitator trækker sig, når der på den måde sættes spørgsmålstegn ved deres engagement," siger borgmester Sofia Osmani (K).

"Det, byplanudvalget egentlig håbede på, var en lidt hurtigere proces end den, der var lagt frem fra forvaltningen. Det er en ærgerlig udvikling, særligt i en sag som Sorgenfri Torv, som der i forvejen har været så meget tovtrækkeri omkring," siger Gitte Kjær-Westermann (R).

Går efter manden

Også viceborgmester og formand for byplanudvalget, Simon Pihl Sørensen (S), er ærgerlig, siger han til Det Grønne Område:

"Jeg har skrevet til byplanudvalgets medlemmer, at jeg finder det uheldigt, at virksomheden har trukket sig. Det er ærgerligt. De mennesker, vi hyrer som rådgivere, har jo ikke anden opgave end den, de får: At gelejde os igennem processen. Derfor er jeg ked af, at en lille, meget dygtig virksomhed trækkes ind i sådan noget lokalpolitisk fnidder her," siger han:

"Vi politikere skal kunne tage det, men jeg synes ikke, at det er en rimelig måde at behandle en lille virksomhed på. De har lavet ting i Lyngby-Taarbæk Kommune før. Det gør dem da ikke inhabile. Med hensyn til Sorgenfri Torv er der ingen forudbestemt dagsorden. Politikerne har ikke været involveret i valg af rådgivere. Det er forvaltningen, der har stået for det. Jeg har desværre oplevet det før. Jeg synes altså, at man skal gå efter bolden og ikke efter manden. Det er ærgerligt, at folk skal beklikkes på deres hæderlighed. De bliver truet på deres levebrød. I alle brancher lever folk af deres hæderlighed. Det er ikke en ordentlig måde at gøre det på," mener han:

"Det er en uheldig tendens. Det rykker dog ikke ved, at vi stadig skal have en super god proces. Processen bliver forsinket, men jeg håber, at vi kommer til at indhente det. Vi skal færdige til efteråret. Jeg blev så glad, da jeg hørte, at hele Hummeltofteskolen skal ud på Sorgenfri Torv, fordi de har et særligt innovationsforløb på skolen. Ungerne på Hummeltofteskolen har forstået, hvad det handler om. Det håber jeg også, at de voksne kommer til."

Simon Pihl Sørensen mener ikke, at det var en fejl, at man fra kommunalbestyrelsens side har prioriteret en meget borgerrettet proces.

"Nej, det mener jeg ikke. Man skal huske på, at vi i efteråret fik parterne til at sætte sig ned sammen på rådhuset. Der var for første gang en erkendelse af, at der skal ske noget på Sorgenfri Torv. Folk er klar over, at det er nu, vi skal samle os og finde en rigtig god løsning for alle parter. Der er momentum, og det skal vi holde fast i."

Skulle have været håndteret

Lige som borgmesteren og viceborgmesteren er den radikale gruppeformand, Gitte Kjær-Westermann, ærgerlig. Men hun mener, at sagen kunne have været løst uden, at Planværkstedet havde behøvet at opsige samarbejdet. Og hun rejser kritik af forvaltningens håndtering af sagen:

"Jeg er meget ærgerlig over udviklingen. Vi har i byplanudvalget haft mulighed for at give input til, hvilken type facilitator, vi ønskede, og jeg har fuld tillid til forvaltningens valg af firmaet, der skulle have faciliteret den kommende planproces i Sorgenfri. Jeg havde derfor gerne set, at de spørgsmål, der fra en borgers side er rejst om firmaet, havde været håndteret i en mindelig dialog mellem parterne," siger hun:

"Nu får vi i første omgang aflysning af den planlagte borgerinddragelse i april og maj, og det forsinker naturligvis processen, hvor det, byplanudvalget egentlig håbede på, var en lidt hurtigere proces end den, der var lagt frem fra forvaltningen. Det er en ærgerlig udvikling, særligt i en sag som Sorgenfri Torv, som der i forvejen har været så meget tovtrækkeri omkring."

Dybt skadeligt

Også SF's Sigurd Agersnap er ærgerlig, fortæller han. Han mener, at Vores Sorgenfri har spændt ben for processen:

"Det er helt vildt ærgerligt, at facilitator har følt sig presset til at trække sig. Der skal til at ske noget på Sorgenfri Torv, hvis vi også skal have et lokalt handelscentrum i Sorgenfri i fremtiden, og det her forsinker desværre bare det arbejde. Over hele landet lukker de små lokale butikstorv, og det skal vi undgå i Sorgenfri, men det kræver, at folk kaster sig ind i den her process i stedet for at spænde ben for den," siger han:

"Man kan være uenige med os politikere, og det er fint, men at man går efter en facilitator, det er dybt skadeligt for en hele ideen om bred borgerinddragelse."

Venstres Søren P. Rasmussen er enig med sine kollegaer i kommunalbestyrelsen:

"Det er meget beklagelig, at rådgiveren har trukket sig, og jeg ser frem, at til der hurtigt vælges en ny, så vi kan overholde den tidsplan, vi har vedtaget. Venstre bakker op om den proces, der er vedtaget for Sorgenfri. Vi har tillid til, at de rådgivere, der vælges af forvaltningen, sker ud fra, hvem der er bedst til at gennemføre den proces, vi har vedtaget."

Paradoksalt

Også hos ejerne af Sorgenfri Torv er kritikken af Vores Sorgenfri massiv. Direktør Lars Mathiesen siger til Det Grønne Område:

"Det er utrolig paradoksalt, at Vores Sorgenfri tillader sig at udtrykke mistillid til kommunens håndtering af den nye planproces i lyset af den opbakning og betydelige indflydelse, Vores Sorgenfri har på Lyngby Rådhus. Jeg mener, at det er destruktivt og jeg forstår ikke, at man igen og igen blot lader hånt om den kritiske situation, som butikslivet på Sorgenfri Torv befinder sig i."

Blandt netop butikkerne på Sorgenfri Torv har indehaver af Tusind Tanker, Jan Flodin, særdeles kritisk. Han frygter for fremtiden. Også den nære fremtid, skriver han i et læserbrev i denne uges avis:

"Vi, der er så uheldige at eje en butik på Tovet, kan konstatere, at i mindst de næste to år må vi fortsat leve med en usikker fremtid. Vi vil egentlig gerne friske butikken op, men hvor smart er det at bruge penge på en forbedring, som (måske) skal rives ned om to år? Sælge butikken og kapitalisere den opsparede goodwill kan vi heller ikke – der er jo ingen, som vil investere i et potentielt dødsbo. Indtil videre krydser vi derfor fingre for, at Irma ikke finder noget bedre end deres nuværende placering, mens vi håber på, at kommunalbestyrelsen mod forventning hurtigst muligt påtager sig opgaven med at sikre en udvikling af kommunen."

Publiceret 16 April 2019 11:45