Viceborgmester Simon Pihl om ny start på Sorgenfri Torv: "Nu prøver vi så igen"

Kommunen har besluttet at ansætte en konsulent, der kan styre den videre proces for udviklingen af Sorgenfri Torv

Af
Pernille Borenhoff

Efter adskillige år med fremlagte planer for udviklingen af Sorgenfri Torv, borgermøder, skrottede planer, protestskrivelser, nye planer og flere protester, har Lyngby-Taarbæk kommune besluttet at ansætte en konsulent, der skal sørge for, at der kommer skred i ombygningen af torvet.

Torvet var den 13. marts på dagsordenen, da byplanudvalget holdt møde.

Og her blev udvalget enig om at bevillige 315.000 kroner til ansættelse af en konsulent. Forvaltningen foreslog desuden, at der bliver lavet en Sorgenfri Festival den 4. maj, og at der sættes gang i en borger/dialogproces med bred deltagelse af lokale aktører. Samtidig forventer forvaltningen, at en udviklings- og helhedsplan ligger klar medio 2020. Der var enighed om disse punkter, dog med den anmærkning, at byudvalget gerne så, at at tidsplanen blev komprimeret, således at en plan for torvets fremtid kan ligge klar inden medio 2020.

"Det er på høje tid, at der kommer en plan for udviklingen af de to torve. Vi politikere skal træde lidt tilbage og give rum for, at dialogen kan starte med det afsæt, der var i efteråret, hvor der var en almindelig forståelse for, at der skal ske et eller andet. Nu prøver vi så igen. Og denne gang med en meget bredere involvering af unge, beboerforeninger, ejere og handlende," siger formand for byplanudvalget, viceborgmester Simon Pihl Sørensen (S).

For ham at se, er det ikke en falliterklæring, at politikerne har set sig nødsaget til at ansætte et menneske udefra til at styre processen.

"Der er mange årsager til, at de tidligere planer ikke er blevet til noget. Ser man de 10 til 12 år tilbage, hvor processen startede, så skulle man nok have startet sådan her. Det er let at være bagklog, og der er ting, der undervejs i processen har været uhensigtsmæssige, men nu starter vi op, og dét det allermest handler om, er, at vi er nødsaget til at skabe rammer for, at der er liv i bydelen, så det ikke bare bliver en soveby," siger formanden for byplanudvalget.

Irma: "Noget gammel lort"

Lars Mathiesen, der er talsmand for torvets ejerkreds, mener i lighed med byplanudvalget, at det ville være bedre, hvis man kunne sætte mere turbo på processen.

"Jeg er enig i, hvad der står i referatet, at tidsplanen er for lang. Vi har en kritisk situation for forretningerne på torvet. Hvis lokalplanen først foreligger i 2020, så kan vi først bygge i 2021 og det er en uholdbar situation for forretningslivet," siger han.

Irmas kædedirektør Søren Steffensen bakker 100 procent op om, at det går for langsom med planerne for Sorgenfri Torv.

"Det er ufatteligt, at det kan tage så lang tid. Og lige nu, hvor vi er inde i et valgår, er der ingen, der træffer fornuftige beslutninger. For at sige det som det er, så er det noget gammel lort, som vi ikke gider bruge flere penge på. Alle de løsninger, vi har set, er kun lappeløsninger, og skal man vente til 2021 med at få gjort noget, så tror jeg ikke, at der er mange butikker, der har overlevet," siger han.

Irma er i lighed med andre interessenter for Sorgenfri inviteret til møde på rådhuset den 8. april.

"Vi kommer til mødet, hvor vi i første vil omgang lytte til, hvad de vil sige om processen. Og så vil jeg komme min klare uforbeholdne mening, og det er, at det går for langsomt, hvis man skal være så mange år om at rive noget ned, fordi nogle borgere mener, at det er bevaringsvarig. Og jeg forstår ikke, at borgmesteren handler som hun gør. Hun tilhører et parti, der plejer at være erhvervslivets parti," siger han.

Publiceret 26 March 2019 18:45