Efter kampvalget på Venstres generalforsamling er der hård kritik mod tidligere borgmester Søren P. Rasmussen fra blandt andre Ole Holtz-Nielsen. Foto: Lars Schmidt

Efter kampvalget på Venstres generalforsamling er der hård kritik mod tidligere borgmester Søren P. Rasmussen fra blandt andre Ole Holtz-Nielsen. Foto: Lars Schmidt

Søren P. Rasmussen angribes af partifælle: Oprør, kaos og intern uro truer Venstre i Lyngby

Tidligere borgmester Søren P. Rasmussen under hårdt angreb fra tidligere næstformand Ole Holtz-Nielsen, som efter at have tabt intern magtkamp om formandsposten i Venstres lokale partiforening valgte at trække sig som formand for kredsbestyrelsen.

Af
Lars Schmidt

POLITIK Først stillede han op som modkandidat til den i efteråret nyvalgte formand. Og tabte. Siden blev han valgt som formand for partiets kredsbestyrelse. Og valgte at træde tilbage.

Men ikke nok med det. Ole Holtz-Nielsen, der indtil den dramatiske generalforsamling 23. januar var næstformand i Venstres partiforening i Lyngby-Taarbæk, leverer i denne uges udgave af Det Grønne Område et hårdt angreb på partiets tidligere borgmester, gruppeformand i kommunalbestyrelsen, Søren P. Rasmussen, som han beskylder for løgn og tilsvining.

Og på Facebook kom Holtz-Nielsen et par dage efter generalforsamlingen med et opslag, hvor han udtrykte dyb skuffelse over en unavngiven person, som han i mere end 10 år har støttet. Denne person er Søren P. Rasmussen, forklarer Ole Holtz-Nielsen til Det Grønne Område.

Der er således masser med uro på de indre linjer i det bærende regeringspartis lokale afdeling kort tid før det kommende folketingsvalg, hvor man et år efter, at partiets kandidat, tidligere kommunalbestyrelses- og folketingsmedlem Jakob Engel-Schmidt, blev tvunget til at gå, fordi han kørte med kokain i blodet.

Først sent i efteråret 2018 fandt Venstre en ny kandidat, den forholdsvis ukendte Charlotte Munch, der er medlem af kommunalbestyrelsen i Hvidovre.

Men at der er krise internt i Venstre afviser formand Lis Coskun Laursen, og Søren P. Rasmussen fortæller til Det Grønne Område, at han ikke oplever uro i partiet.

"Nej, der kan være uenigheder, og det skal der også være plads til. Venstre har altid haft højt til loftet," siger Lis Coskun Laursen - og bakkes op af Søren P. Rasmussen:

"Jeg oplever ikke noget uro," siger han.

Savner en stærk formand

Men den detroniserede næstformand, Ole Holtz-Nielsen, der i en periode på et par år midt i 00'erne var formand for partiet, mener ikke, at han efter at have tabt formandsvalget er blevet inkluderet ordentligt i bestyrelsens arbejde. For den pressemeddelelse, som Venstre sendte ud efter generalforsamlingen, blev han ikke informeret om på forhånd. Og det undrer ham, fortæller han:

"Jeg undrer mig over, at der er sendt pressemeddelelse ud, uden at bestyrelsen er informeret. I Venstre er generalforsamlingen åben, hvor pressen er inviteret med. Det gør, at jeg med god samvittighed kan referere derfra," siger han - og fortæller, at han blev opfordret af bestyrelsesmedlem Henrik Thorsager Andersen til at stille op:

"Henrik Thorsager Andersen rejste sig op og sagde, at vi har brug for en formand, der kan få os til at rykke, så vi ikke kun sidder med to medlemmer af kommunalbestyrelsen. Vi blev rundbarberet ved sidste kommunalvalg, og der er ballade. Der er brug for en stærk formand, der ikke lader sig styre af vores politisk valgte, men som kan styre partiet," siger Ole Holtz-Nielsen og forklarer:

"Jeg var formand efter valget i 2005, hvor Venstre gik tilbage. Det var første gang, Søren P. Rasmussen var spidskandidat. Jeg overtog en gæld på 3.-400.000 kroner i foreningen. Jeg var formand i 2-3 år og var næstformand ved valget i 2009. Det lykkedes at få banket gælden af, og der var penge at gå til valg på. Det gik godt i 2009, hvor vi fik borgmesterposten. Da jeg holdt op, er det gået tilbage for Venstre med pladser i kommunalbestyrelsen. Der er brug for stærk ledelse."

På spørgsmålet, om partiets nuværende formand er styret af Søren P. Rasmussen, svarer Ole Holtz-Nielsen:

"Jeg ved det ikke."

Lis Coskun Laursen afviser at være styret. Hun siger:

"Jeg er ikke styret af nogen, men har et godt samarbejde med dem, der vil samarbejde."

Blev angrebet

Ifølge Ole Holtz-Nielsen blev han på generalforsamlingen angrebet, inden han kunne nå at præsentere sig selv for de fremmødte medlemmer:

"Inden vi kunne præsentere, hvad vi ville stå for, kom der en svada af et angreb mod mig. En af dem var Søren P. Rasmussen. Han løj decideret om mig og insinuerede, at jeg havde modarbejdet, at han skulle blive borgmester. Jeg har været loyal over for ham. Han truede generalforsamlingen ved at sige, at han ville trække sig fra politik, hvis jeg blev valgt som formand. Jeg var utrolig skuffet over den opførsel og over, at man skamløst lyver," fortæller han:

"Jeg er dybt frustreret over, hvad der sker for Venstre, som jeg i rigtig mange år har kæmpet for. Jeg har også i mange år accepteret, at vi alle har menneskelige fejl, men en af de ting, jeg bryder mig mindst om, er, når folk er uærlige – og når de så er det for at svine mig til, så hører min overbærenhed op. Jeg har brugt ufatteligt mange timer sammen med Søren. Jeg har delt i tusindvis af hans materiale ud. Jeg har over for andre mennesker skulle forklare nogle af de ting, Søren har sagt."

Gik som kredsformand

Efter det, som er gengivet som en ophedet debat, blev Lis Coskun Laursen genvalgt som formand med 59 procent af stemmerne mod 41 procent til Ole Holtz-Nielsen. Stemmefordelingen var 17-12.

"Søren er god til at mobilisere folk, der stemmer blindt. Der var 17-12 i stemmetal. Det var ikke overvældende," siger han og afviser spørgsmålet, om han reagerer, som han gør, fordi han er en dårlig taber:

"Nej. Når man i en politisk forening, der arbejder med valg, er det fint, at man har valg til formandsposter. Og når man stiller op, skal man kunne tåle at tabe, helt klart. Sådan er det jo."

Som et plaster på såret blev Ole Holtz-Nielsen valgt som formand for kredsbestyrelsen - som afløser for Lis Coskun Laursen. En post, som han havde i meget få dage.

Ifølge den omstridte pressemeddelelse meddelte Holtz-Nielsen efter det konstituerende møde, at han af tidsmæssige årsager måtte trække sig som kredsformand. I stedet blev næstformand Niels Møller konstitueret som kredsformand.

"I januar sagde Lis Coskun Laursen, at hun ikke ville fortsætte som kredsformand. Jeg blev spurgt og sagde ja, men at jeg lige var flyttet og ikke ville have tid før midt i februar. Jeg bad om alt materiale efter valget. Der lå ikke noget, intet budget, ingen handlingsplan, ikke noget som helst. Renoveringsprojekter tager længere tid, end man tror. Jeg kunne ikke i starten af marts gå i gang med at alt det, der skal være klar til valget i marts eller april. Intet er lavet. Jeg ville ikke kunne stå inde for et folketingsvalg på det grundlag. Jeg kunne heller ikke stå inde for det over for vores kandidat, Charlotte Munch. På vores første bestyrelsesmøde meddelte jeg, at jeg trak mig, fordi jeg ikke kunne nå at lave noget før starten af marts. Og så er det rigtig fint, at Niels Møller gør det," siger Ole Holtz-Nielsen.

Fremtiden

Ole Holtz-Nielsen er gået som kredsformand, men han bliver i bestyrelsen, fortæller han:

"Jeg vil arbejde for de ting, der er bedst for Venstre. Jeg er ikke illoyal, men altid åben om tingene. Lis kender min holdning til hende som formand. Det ved hun godt. Det lægger jeg ikke skjul på. Spørgsmålet er, hvordan hun vil bruge det – og de erfaringer, jeg har."

Men det virker til, at Ole Holtz-Nielsen vil arbejde for at skubbe Søren P. Rasmussen væk fra posten som partiets lokale spidskandidat. Han siger:

"Efter vores sidste valg synes jeg, at jeg har hørt, at han ikke skal stå i spidsen for Venstre mere. Han sagde også, at han tog ansvar for vores valgresultat. Tre ud af de fire kommunalvalg, Søren har stillet op til, er han gået tilbage. Siden han var borgmester, er det stort set kun gået tilbage fra Venstre," siger Ole Holtz-Nielsen:

"Der bliver nødt til at ske noget i Venstre. Vi kan ikke fortsætte sådan her. Vi skal have snakket meget mere politik med medlemmerne. Vi skal være klarere i vores politik og sige, hvad Venstres vision for kommunen er. Vi skal ikke pege fingre ad de ting, der går galt. Vi skal ikke dvæle ved de ting og vi skal sige, hvad vi vil. Jeg håber, at vi kan få flere medlemmer og flere, der vil stemme på Venstre. Når vi kun får to pladser, må vi have svigtet Venstres medlemmer," siger han - og tager samtidig også afstand fra Søren P. Rasmussens holdning til letbanen:

"Jeg er ikke enig med Søren om letbanen, og han er heller ikke enig med Venstre på Christiansborg om letbanen. Siden 2005 har jeg ytret, at jeg ikke synes, at letbanen er optimal. Søren derimod er jublende glad over den. Denne meget positive holdning har en del Venstre-vælgere ikke."

Ingen kommentarer

Søren P. Rasmussen ønsker ikke at kommentere de beskyldninger, Ole Holtz-Nielsen, kommer med, og han ønsker heller ikke at løfte sløret for, hvad hans politiske fremtid kommer til at indeholde:

"Jeg vil gerne kommentere på, at Lis blev valgt som formand. Kampvalg er en god ting. Det skal man aldrig have et problem med. Partiet vælger den formand, som man mener, er bedst. Der var et kampvalg, og Lis blev valgt.Men hvad der sker på generalforsamlingen, kommenterer jeg ikke på. Det gør jeg ikke af respekt for generalforsamlingen, så Oles beskyldninger må stå for hans egen regning. Det kommenterer jeg ikke på. Har han behov for det, er det fint med mig."

-Men hvordan har du det med, at der nu er uro i partiet?

"Jeg oplever ikke noget uro."

-Hvad er dine fremtidsplaner rent lokalpolitisk? Stiller du op til næste kommunalvalg?

"Det ved jeg ikke på nuværende tidspunkt. Det drøfter vi i partiet, og så tager vi den derfra."

-Ole Holtz-Nielsen siger, at han har hørt dig sige, at du ikke vil være spidskandidat ved næste valg. Hvad er din kommentar til det?

"Jeg citerer ikke fra interne møder i Venstre."

Plads til uenighed

Lis Coskun Laursen fortæller til Det Grønne Område, at hun ikke har noget problem med, at der var en modkandidat til hende på generalforsamlingen:

"Jeg ser det ikke, som en dårlig ting, at der opstilles en modkandidat til mig - nogen kan lide moderen, andre datteren. Når Ole Holtz-Nielsen valgte at lade sig opstille mod mig, kan jeg kun se, at han måtte mene at kunne gøre det bedre end mig - det kan jeg jo ikke fortænke ham i. Flertallet mente åbenbart noget andet," siger hun og forklarer, hvorfor hun fastholdt sit kandidatur efter, at modkandidaten meldte sig:

"Efter cirka fire måneder som formand havde jeg netop fået mange organisatoriske ting på plads og var begyndt at glæde mig til at fortsætte med det, som interesserer mig mest - som det i øvrigt har gjort siden 1998, hvor jeg meldte mig ind i Venstre. Jeg brænder for det arbejde - og har tiden. Om jeg kan gøre noget bedre end Ole? Næppe, men jeg kan gøre det på min måde - ingen kan alt, men sammen kan vi det hele," siger Lis Coskun Laursen.

"Vi blev rundbarberet ved sidste kommunalvalg, og der er ballade. Der er brug for en stærk formand, der ikke lader sig styre af vores politisk valgte, men som kan styre partiet," siger Ole Holtz-Nielsen.

Publiceret 12 February 2019 11:45