Tine Müller har udviklet FindToilet, der kan downloades som app til din smartphone. Lyngbys offentlige toiletter er tastet ind. Men i følge Tine Müller er der ikke nok. Hun synes der mangler et toilet i den centrale del af Lyngby, som også har åbent om aftenen og i weekenderne.

Tine Müller har udviklet FindToilet, der kan downloades som app til din smartphone. Lyngbys offentlige toiletter er tastet ind. Men i følge Tine Müller er der ikke nok. Hun synes der mangler et toilet i den centrale del af Lyngby, som også har åbent om aftenen og i weekenderne.

Toilet-app i Lyngby: Når nøden er størst – viser Tine Müller vej til det nærmeste offentlige toilet

Men hun savner stadig et eller flere offentlige toiletter i den centrale del af Lyngby, som kan tastes ind i hendes gratis app FindToilet

Af
Signe Steffensen

Husker du Tine Müller, der med stor energi kastede sig ind i kampen for flere offentlige toiletter og ikke mindst en guide til, hvor man finder et når nøden er størst. Tine Müller lider selv af inkontinens, så hun ved hvor presset, man kan være, hvis man ikke kan finde et toilet. Det var hele baggrunden for at hun gav sig i kast med udviklingen af app’en FindToilet.

Efterhånden har ti danske kommuner tilsluttet sig app’en og registreret deres offentlige toiletter. Her i blandt Lyngby-Taarbæk. Og det er en start, men det er stadig ikke godt nok, hvis man spørger Tine Müller.

For det eneste offentligt tilgængelige toilet i Lyngby med døgnåbent ligger på Lyngby Lokalstation. Her skal man have en to-krone på lommen, og det er ikke handicapvenligt.

”De toiletter som ellers vises i app’en ligger i kommunale bygninger og ikke et eneste toilet er opført ude på gaden/pladser i bymidten, hvor de fleste jo har brug for det, og det skulle jo gerne kunne bruges døgnet rundt,” siger Tine Müller, så hun synes stadig, der mangler et offentligt toilet. Og hun har også et godt bud på, hvor det skal ligge.

Førstevalget er Jernbanepladsen i forbindelse med pølsepavillonen. Alternativet kunne være Lyngby Torv eller den lille plads midt på Likørstræde.

Og faktisk er der taget en principbeslutning om, at der skal etableres et offentligt toilet i forbindelse med letbanen. Det var en del af budgetaftalen for 2017-2020, hvor et flertal på foranledning af de radikale besluttede, at der skal oprettes et offentligt toilet i Lyngby midte i forbindelse med anlægget af letbanen.

Og da man kender linjeføringen, så er der i følge Tine Müller sådan set ikke noget til hindring for at man beslutter, hvor toilettet skal bygges nu.

Lyngby-Taarbæks borgmester Sofia Osmani har stor forståelse for problematikken.

"Men vi har ikke uforbrugte midler i år og lige nu bruger vi eksempelvis 5 millioner på at renovere toiletterne på skolerne. Det synes jeg er en vigtigere opgave. Det er rigtigt, at vi skal se på etableringen af et offentligt toilet i forbindelse med etableringen af letbanen. Men vi skal være lidt længere henne i processen, så det bliver integreret i et bygningsværk. Vi skal ikke bare have et toiletskur midt på torvet,” siger Sofia Osmani.

Vi mangler offentlige toiletter

Formand for teknik og miljøudvalget Sigurd Agersnap er ligesom Tine Müller ærgerlig over, at der ikke længere findes offentlige toiletter.

”Det er nok noget af det, som har været lettest at spare væk i nogle af kommunernes mange sparerunder. Men jeg synes egentligt, at det bør være muligt at finde et offentlige toilet i Lyngby, og den nuværende situation er jo et problem for eksempelvis folk med inkonsistens.

Det sagt, så må jeg nok også erkende, at det er meget svært at finde penge til offentlige toiletter i kommunens nuværende budget.

Til gengæld fremhæver han, at Kommunen har gjort flere af toiletterne på offentlige institutioner som eksempelvis rådhuset mere offentligt tilgængelige.

”Men skal vi gøre mere, så skal vi nok ud og finde nogle reklamefinansierede toiletter, eller udbygge samarbejdet med cafeer og restauranter. De stiller jo heldigvis oftest glædeligt toiletter til rådighed,” siger Sigurd Agersnap.

Tine Müller har da også selv fundet de toiletter hun kan bruge rundt omkring i byen. Men hun ved også, at det ikke er alle, der kan få lov til at låne toiletterne.

”Så jeg kæmper mest for andre. Eksempelvis turisterne. De aner jo ikke, hvor de skal gå hen. Vi bør kunne tilbyde et handicapvenligt toilet med pusleplads, der er offentligt tilgængeligt," siger Tine Müller.

Cafe vil ikke være offentligt toilet

Thomas Engelbrecht Møller er indehaver af Cafe Mig og Annie og han oplever efterhånde, at så mange benytter cafeens toilet, at han har set sig nødsaget til at hænge et skilt op i vinduet, hvor der står, at det er forbeholdt cafeens gæster.

Han er helt overbevist om, at det har en betydnig, at de offentlgie toiletter på stationen er blevet til betalingstoiletter og at der efterhånden er åbnet en del steder på Lyngby Hovedgade, hvor der er servering af mad og drikke, men ingen toiletter.

"Der er altid trafik på Mig og Annie. Vi gør meget for at være over vores toiletter og holde dem pæne og rene. Men det er et stort arbejde, især når vi oplever, at der dageligt er 25-30 stykker, der benytter toilettet, oftest uden overhovedet at spørge om de må benytte det," siger Thomas Engelbrecht Møller.

Derfor synes han, at det er en rigtig god ide, at få etableret et offentligt toilet, for han er overbevist om, at det ville afhjælpe noget af problemet. Han mener generelt, at det må være i byens interesse, at de handlende har en god oplevelse og et sted at gå på toilettet.

En politiker, der tidligere har påpeget problemstillingen i et læserbrev er Socialdemokraten Ib Carlsen. Derfor vil han gerne give sin støtte til Tine Müller. Han er helt bevidst om, at det er dyrt at etablere og drive et offentligt toilet, så det er er et spørgsmål om prioritering. Men det står på hans personlige ønskeseddel til næste års budgetforhandlinger, for han har talt med flere, der mener, at det er et problem.

International anerkendelse

Tine Müller havde ikke nogen særlig teknisk baggrund, da hun begyndte arbejdet med at programmere og samle data til FindToilet. Men med en god del stædighed og masser af tålmodighed fik hun løbet projektet i gang. Med mellemrum har hun fået lidt teknisk bistand, når der var penge til det. Men som det er nu, er der ingen økonomisk gevinst ved projektet.

”Det er min drøm, at alle 98 kommuner kommer med, og at hver kommune selv indtaster og vedligeholder sine data. Jeg er jo ikke helt ung mere, så jeg vil gerne sikre mig, at der er nogen, der vil drive projektet videre, når jeg ikke kan mere, og måske er der nogle af de mange nye IT-virksomheder/studerende som har lyst til at hjælpe med at søge finansiering/eller yde arbejdskraft, så projektet kan blive på lokale hænder” siger den entreprenante pensionist.

Faktisk har hun også fået hædrende omtale af den internationale forsker, professor Pascual Berrone, der beskæftiger sig med Smart Cities. Han fremhæver Tine Müllers app FindToilet som et virkelig godt eksempel på, hvordan man bruger åbne data til at løse et meget jordnært problem, som de fleste kender og har siden 2014 fremhævet dette eksempel rundt omkring i verden på hans seminar "From Smart Cities to Smart Governance" og også her i vores egen by hos Lyngby-Taarbæk Vidensby.

FindToilet

FindToilet app findes både til Android og iOS http://findtoilet.dk/apps/ og på webadressen http://beta.findtoilet.dk/ kan man se toiletterne på Google Map, og her kan alle frit downloade de indsamlede toiletdata og bruge dem. Man kan tilgå toiletdataene specielt for Lyngby-Taarbæk kommune via http://tinemuller.dk/gis-afdelinger/#Lyngby-Taarbæk

Publiceret 22 December 2018 11:45