"Der skulle have været reageret allerede for flere år tilbage, da vi fik de første henvendelser. Det havde været bedst for alle parter," skriver forvaltningen på vegne af Bodil Kornbek. Foto: Lars Schmidt

To borgmestre og en formand lægger sig fladt ned: "Vi har reageret flere år for sent"

Politikere erkender, at man har troet for meget på Det Sociale Tilsyn og for lidt på de pårørende, som har kritiseret bostedet Chr. X's Allé igennem en årrække

Af
Mikkel Brøgger Petersen

BOSTED Den tidligere borgmester Søren P. Rasmussen (V) vidste det. Den nuværende borgmester Sofia Osmani (K) vidste det. Formanden for social- og sundhedsudvalget, Bodil Kornbek (S), vidste det. Og centerchefen for Social Indsats i forvaltningen, Lone Nygaard Jensen, vidste det også.

Alle fire var af pårørende til beboere på Chr. X's Allé eller medarbejdere blevet gjort udførligt opmærksom på, at forholdene for autistiske borgere var stærkt kritisable. Alle vidste besked.

Læs kritikpunkterne, der gennem en årrække er blevet gjort opmærksom på, her.

Alligevel står pårørende tilbage med en følelse af, at intet blev gjort ved problemerne.

I et fællessvar fra de tre politikere, som Det Grønne Område havde henvendt sig til særskilt, fremsendt af Lyngby-Taarbæk Kommunes kommunikationsstrateg, Jacob Holm Hansen, lægger de sig fladt ned.

"Der skulle have været reageret allerede for flere år tilbage, da vi fik de første henvendelser. Det havde været bedst for alle parter. Vi har selvfølgelig lagt stor vægt på det uvildige Det Sociale Tilsyn. Når vi ikke har reageret skyldes det en forkert vurdering af alvoren i sagen både tilbage i den tidligere borgmesterperiode og i denne periode. Det beklager vi," skriver kommunikationsstrategen på vegne af politikerne og fortsætter:

"Med den viden, vi har nu, er det klart, at vi skulle have reageret og fulgt op. Vi kan kun beklage, at vi ikke gjorde mere ved forholdene dengang. Vi er selvfølgelige ærgerlig over sagen. Vi har lært af forløbet, og vil gøre, hvad der er muligt, så vi ikke kommer i lignende situationer."

Skal tale med tilsyn

På spørgsmålet, om den nuværende sag giver grund til at betvivle Det Sociale Tilsyns vurderinger, skriver kommunikationsstrategen på vegne af politikerne:

"Nej, tilsynets vurderinger indgår i den samlede viden, som beskriver forholdene på stedet. Men det er da selvfølgelig lidt specielt, at tilsynet i mange år har givet stedet en god bedømmelse. Den vurdering har vi tillagt stor værdi. Vi har bedt forvaltningen om at tage en drøftelse med Det Sociale Tilsyn."

Centerchef Lone Nygaard er den eneste, som udtaler sig selvstændigt. Hun siger:

"Der er gået for lang tid, inden der er taget hånd om problemerne. Men der er også tale om en meget kompliceret sag. Der er mange nuancer og facetter, der skal undersøges, ligesom at der er forskellige synspunkter og holdninger omkring problemstillingerne, der skal afdækkes. Vi har lært meget af sagen."

Lone Nygaard medgiver, at man skulle have reageret tidligere.

"Når vi ser tilbage skulle forvaltningen have været mere insisterende på, at der skulle været en ekstern vurdering af forholdene fra et konsulentfirma . Det er igangsat nu," fortæller hun.

Lone Nygaard Jensen kan ikke udtale sig om, hvad status er for den nu forhenværende forstander på Chr. X's Allé, som fortsat skulle være tilknyttet bostedet som psykologisk konsulent.

Publiceret 04 December 2018 11:45