De gode ideer skal modnes i en container på DTU

Den 24. maj åbner et helt nyt teknologitungt innovationsmiljø på DTU. Det har fået navnet Futurebox

Af
Signe Steffensen

 Navnet Futurebox er faktisk er temmelig rammende, fordi bygningen, der skal huse de teknologiske frontløbere er bygget af containere. Helt konkret 16 containere, der bliver til 1600 m2, hvor man både finder prototypelaboratorier, mødelokaler og arbejdsstationer.

Direktør for Futurebox Lone Gammelgaard Schwarz har været med hele vejen. Det første spadestik til byggeriet blev taget i november og i denne uge er man klar til indflytning.

”Vi valgte den her model, fordi den kunne etableres hurtigt, men også fordi det bare er mega cool og de rustikke rammer signalerer, at det er noget, der godt må blive brugt. ”

Ideen om Futurebox bygger videre på erfaringerne fra blandt andet Danish Tech Challenge, der er Danmarks første og eneste acceleratorprogram der udelukkende fokuserer på industrivirksomheder, der arbejder med udviklingen af nye, fysiske produkter. Danish Tech Challenge er et vækstforløb, hvor teknologitunge iværksættere kan accelerere udviklingen af virksomheden og samtidig deltage i en konkurrence om at vinde Industriens Fonds Iværksætterpris på 500.000 kroner.

Det er mange af kompetencerne fra de sidste fire års Tech Challenge, som man nu har taget med sig i etableringen af Futurebox.

 

Jagten på de bedste talenter

Udover teknologitunge startup-virksomheder har Futurebox inviteret en lang række større etablerede virksomheder ombord som medlemmer, heriblandt Jyske Bank. Også Vidensbyen er som nogle af de første flyttet med ind i de nye containere.

“Vi ser frem til ar flytte ind i det nye spændende miljø – og til at invitere Vidensbyens medlemmer, netværk, samarbejdspartnere, delegationer og gæster på besøg,” siger Caroline Arends, Adm. direktør i Vidensbyen.

De virksomheder, der flytter ind i Futurebox er i det hele taget nøje udvalgt. For at komme i betragtning skal man sende en ansøgning, hvor man dokumenterer perspektiverne for udviklingen af virksomheden.

Det er de bedste vi vil have ind, og derfor har vi heller ikke fyldt op fra starten. Der skal være plads til nye talenter,” siger Lone Gammelgaard Schwarz.

Foreløbigt er der 44 pladser, der er besat.

For at blive tilbudt en plads i Futurebox skal man gerne have indsendt et patent og være tæt på at skulle på markedet. Det er typisk virksomheder, der har brug for hjælp til ting som fundraising, forretningsteknologi- og prototypeudvikling. Det stiller Futurebox til rådighed til en ret så billig husleje. Samtidig har de små nye virksomheder stadig tæt adgang til de institutter og forskningsmiljøer på DTU, som mange af dem udspringer af.

”Vi har set mange startups, der bokser med både forretnings-og teknologiudviklingen. Og der er ikke så mange, der hjælper den her type af virksomheder. I modsætning til softwarebaserede virksomheder, hvor man hurtigere kan se en mulighed for at skalere produktet,” fortæller Lone Gammelgaard Schwarz.

Men hun tror også på, at morgendagens store erhvervssucceser kan få lov til at vokse ud af Futurebox, hvis de får de rette betingelser og samarbejdspartnere.

”Det er her de bæredygtige teknologier udvikles som for eksempel førerløse busser. Det er teknologier, der både tager tid, og som er meget omkostningstunge at udvikle. Der kommer vi ind som en kommerciel partner. Vi skal gøre det lidt nemmer for de allerbedste. Der er brug for tålmodig kapital, for det her er udvikling på et højt niveau. Vores rolle i Futurebox er at forsøge at fjerne de bump, der er på vejen og skabe en infrastruktur, så udviklingen kører mere glat. Vi har blandt andet mulighed for at sætte dem i forbindelse med lignende miljøer rundt omkring i verden, så de får adgang til nogle faglige fællesskaber.

Foreløbigt åbner Futurebox, mens håndværkerne stadig går og ordner det sidste. Containerbygningen er indrettet fleksibelt, så virksomhederne kan skaleres. For der er forskellige behov alt efter, hvor man er i udviklingen.

”Og vi vil gerne være med hele vejen,” siger Lone Gammelgaard Schwarz.

 

 

Fakta om Futurebox

Futurebox er en del af DTU Science Park, som er 100% ejet af DTU

Futurebox er bygget af 16 containere i tre etager (i alt 1600 m2) og placeret på DTU campus

Futurebox har 140 arbejdspladser og et prototype-lab

Futurebox åbner officielt den 24. maj

 

Direktør i Vidensby Caroline Arends og resten af Vidensby sekretariatetet er allerede flyttet ind i Futurebox, men Direktør for Futurebox Lone Gammelgaard Schwarz holder stadig en del lejemål åbne, så de kan tage

Direktør i Vidensby Caroline Arends og resten af Vidensby sekretariatetet er allerede flyttet ind i Futurebox, men Direktør for Futurebox Lone Gammelgaard Schwarz holder stadig en del lejemål åbne, så de kan tage

 

 

Publiceret 23 May 2018 15:00