Modelfoto: AdobeStock

Modelfoto: AdobeStock Catalin Pop - stock.adobe.com

Debat: Hjemvendte IS-krigere er dømt ude

Kurt Charleman, Speciallæge i PsykiatriFuresøvej 55, Virum

DEBAT Vi har i vores midte en kærlig provst, Egil Saxe, som i Kirkeklummen skriver om, at IS-krigerne er dømt ude af den offentlige guillotine, og om at de skal mødes med krav om straf, og dertil med en genoprejsning af deres ødelagte menneskeliv, hvor kirken kan være et nødvendigt helle.

Kærlige mennesker står i pastorens optik overfor mennesker, med trang til at ville have hævn.

Som et kærligt menneske overser provsten åbenbart, at i den virkelige verden, står en gruppe islamister, som hellere end gerne ville have sendt provsten i en guillotine, overfor en vestlig kultur, som de foragter.

De valgte i sin tid at kæmpe for det islamiske kalifat, fremfor at tage imod Århusmodellens generøse tilbud om samvær, uddannelse og beskæftligelse. Man må så formode, at de som holdt ud til det sidste, er blottet for empati og menneskelig anstændighed. Og når man dømmer ude er det simpelthen for at beskytte vores samfund imod terror.

Vi står i dag overfor en uventet og uforståelig fanatisme, hvor al moral kommer til kort. Der er brug for indsigt i, hvordan det går til, at mennesker i en religions navn kan blive besat af at ville dræbe.

Det kristne kærlighedsbudskab er en velsignelse, når man møder sin næste med barmhjertighed fremfor hævnlyst. Men overfor fanatikere er det nødvendigt at dømme ude, eller inde i et rum bag tremmer. Og så kan man håbe på, at en behandling i form af "mental vækkelse" kan være med til, at de kan gøre sig fri at deres fanatiske overbevisning.

Publiceret 19 November 2019 15:00