Debat: Skattepolitik er værdipolitik

Thomas Frederiksen, fmd., Liberal Alliance, Lyngby-Taarbæk

DEBAT Staten straffer kommunale skattestigninger hårdt og når der, på tværs af flere partier, alligevel er et ønske om at øge skattetrykket så handler det om værdipolitik – ikke den (på)tvungne nødvendighed som det markedsføres som. I øvrigt handler det også om værdipolitik når vi liberale forsøger at trække i den modsatte retning, og det skammer vi os ikke over.

Den statslige straf består i at kommunen over 4 år skal tilbagelevere halvdelen af indtægten fra en eventuel skattestigning, og derudover koster det ekstra på den i forvejen høje udligning. Samtidig kan kommunerne straffes (yderligere) hvis de samlet set hæver skatten. Staten skaber – selvom regeringen nu er rød – på ingen måde et incitament i kommunerne til at øge skattetrykket. Årsagen til at flere partier i Lyngby-Taarbæk alligevel ønsker dette skal derfor findes et andet sted.

Det handler om værdipolitik, og der er på ingen måde noget odiøst i at kollektivistiske partier ønsker sig et øget skattetryk – det er en naturlig del af deres politiske DNA – men når de forsøger at markedsføre dette som en absolut (på)tvungen nødvendighed så er det problematisk. Få fra disse partier vil formentlig være uenig med mig i, at de ser økonomisk (resultat)lighed som et vigtigt politisk mål, og skattetrykket er det vigtigste redskab i værktøjskassen, og derfor går man også ind for at øge skattetrykket selv når staten straffer hårdt herfor. Det handler om værdipolitik – ikke påtvunget nødvendighed.

Handler det så ikke også om værdipolitik når LA vil have så lavt et skattetryk som muligt? Jo, det handler om mere privat velfærd, hvor den enkelte (familie) i højere grad har mulighed for selv at definere sin egen velfærd – eksempelvis mere tid med børnene – fremfor at (lokal)politikkerne definere det for os. Det er en naturlig del af vores politiske DNA, og det skammer vi os ikke over.

Publiceret 15 November 2019 08:00