Kim Valentin (V). Foto: Lars Schmidt

Kim Valentin (V). Foto: Lars Schmidt

Debat: Bankerne tørrer ansvaret af

Kim Valentin, ordfører for folkeoplysning og bibliotek (V)

MF Kim Valentin (V), ordfører for folkeoplysning og bibliotek, Folketinget, Christiansborg 1240 København K

De seneste år viser unægtelig et behov for at stramme op i banksektoren. Den samme periode viser, at bankerne kommer langt ved at kigge indad. Man kommer ikke hvidvask for milliarder til livs ved at overvåge og mistænkeliggøre almindelige danske bankkunder.

Flere borgere fra Lyngby-Taarbæk er på det seneste blevet ringet op af deres bank, som ønskede nærmere oplysning om kundernes transaktioner. Det sker i kølvandet på de seneste års store bankskandaler, hvor astronomisk høje beløb sættes i forbindelse med økonomisk kriminalitet.

Alene i Danske Bank er der sket formodet hvidvask for 100 mia. euro – omkring 745 mia. kroner.Ingen retskafne borgere kan være uenige om, at den praksis skal ophøre per omgående.

Det er helt grotesk, at nogle af de samme banker, som vi holdt hånden under i forbindelse med finanskrisen, har været så letsindige i forvaltningen af deres kerneopgaver.

Danske Banks egen undersøgelse viser, at flere nuværende og tidligere medarbejdere i banken ikke har levet op til deres juridiske ansvar. Samtidig ved vi, at flere af bankens nøglefigurerer undlod at reagere på advarsler, der kunne have stoppet den kriminelle aktivitet langt tidligere.

Når bankens egen rolle i skandalen er så velkendt, kan det ikke være rigtigt, at helt almindelige Lyngby-Taarbæk-borgere skal udfrittes om deres privatøkonomi. De skal ikke føle sig mistænkeliggjort, fordi banken har sovet i timen.

Selvfølgelig skal danske banker være opmærksomme på, om der sker mistænkelig adfærd fra kunderne. Men der er ingen sammenhæng mellem hvidvask på 100 mia. kroner og privatøkonomisk aktivitet fra almindelige Lyngby-Taarbæk-borgere. Heller ikke, selv om man lejer et sommerhus ud, som banken ikke kan se alle indtægterne fra.

Publiceret 04 November 2019 08:00