Arkivfoto

Arkivfoto

Debat: Aflyste skattelettelser og planlagte skattestigninger er for høj pris for et bredt forlig

Thomas Frederiksen, formand Liberal Alliance Lyngby-Taarbæk

DEBAT En budgetaftale, der aflyser skattelettelser (grundskylden) og planlægger skattestigninger (indkomstskatten), burde ikke kunne vedtages i en kommunalbestyrelse med borgerligt flertal.

Under forhandlingerne opfodrede vi det borgerlige flertal til at få hældt skattestigningerne af brættet. Der kommer ingen skattestigninger i denne omgang, og det kvitterer vi gerne Konservative og Venstre for – Tak!

Men de partier (Fra EL til R), der ønsker at øge skattetrykket, har dog taget sig godt betalt. Man aflyser skattelettelser, der ville komme alle til gode, men særligt ville kunne mærkes i familier med behov for plads inde som ude. Man har nemlig omfordelt de penge, der ellers var øremærket til at lette grundskyldspromillen (2020 = -0,25 ‰, 2021= 0,25 ‰).

Samlet set betyder det, at man heller ikke i denne omgang får grundskyldspromillen tilbage på 2012-niveau – hvor Venstre sammen med venstrefløjen leverede flertallet til en voldsom ekstraregning (+1,985 ‰) til familierne m.fl.

Derudover er skattestigningen, som flere partier har argumenteret for under forhandlingerne, ikke aflyst, men blot udskudt til næste budgetrunde, og der varmes allerede op til, at den realiseres der. Skaden kan foreløbigt opgøres til en øget indkomstskat på ca. 0,5 procent, men læs så lige denne formulering i aftaleteksten:

"Påføres kommunen et yderligere tab i forbindelse med en udligningsreform, vil skattestigningen øges proportionalt med de øgede udgifter til udligningssystemet." (Budgettaftaletekst: 1).

Står dette til troende, kan kun Christiansborg forhindre en yderligere belastning af skatteborgerne i Lyngby-Taarbæk. Det er ikke en rar tanke, men lyspunktet må være, at når man kan aflyse grundskyldslettelser, kan man vel også aflyse stigning(er) i indkomstskatten, men det vil for alvor kræve at det borgerlige flertal træder i karakter.

Aflyste skattelettelser og planlagte skattestigninger er en for høj pris at betale for et bredt forlig – ikke mindst for de vælgere der har sammensat en kommunalbestyrelse med borgerligt flertal.

Publiceret 24 October 2019 14:00