DEBAT: Lad os få åbenhed om letbanen

Henrik SørensenFolketingskandidat (K)

DEBAT I Det Grønne Område den 10. september havde Jens Haugaard et debatindlæg under overskriften ”Dæmonisering af letbanen”. Jens Haugaard slutter sit indlæg af med, at det er i orden at være imod letbanen, men man har ikke ret til egne facts.

Jens Haugaards indlæg er et langt forsvar af letbanen og et angreb på mig som person for ikke at have styre på facts. Jeg kan berolige Jens Haugaard med, at selvfølgelig har jeg styr på facts. Jeg har selvfølgelige bedt om aktindsigt hos Hovedstadens Letbane (HL) og andre. Så der er dokumentation for de ”påstande”, jeg kommer med.

Og det med facts i debatten kan være svært. I en Movia bus er der plads til 72 passagerer, og ikke kun 60 passagerer, som Jens Hauggard skrev.

For selvfølgelig skal der være styr på facts i et så stort projekt, som letbanen er. Der er gennem årene udgivet mange rapporter om letbanen med mange tal. Det er selvfølgelig svært at holde styr på. Selv for HL og kommunerne selv. Når man spørger i kommunerne og HL om f.eks. oplysninger om økonomien, så er det ikke altid de samme tal, man får.

HL og HLs bestyrelse er meget lukket om hele processen om anlæg af letbanen. HL gør alt for at skjule mest muligt. Ikke kun for borgere og journalister, men også for politikerne. F.eks. har politikerne i kommunalbestyrelsen i Lyngby Taarbæk, eller nogen af de andre kommuner, ikke adgang til referater. Der er kommunalbestyrelsesmedlemmer, som har bedt om at se referater fra møderne i HL, som har fået afslag på det. Ligesom journalister og andre har fået udleveret dokumenter, hvor hele afsnit har været overstreget.

Der kan være mange holdninger for og imod en letbane i Ring 3. Men en ting er sikkert, den får stor betydning for alle borgerne. Derfor burde der ikke være alt det hemmelighedskræmmeri, som der i dag er omkring hele projektet.

Borgere, journalister og ikke mindst kommunalpolitikerne bør have fuld adgang til alle oplysninger om HL. Men desværre er der ikke meget, der tyder på at bestyrelsen i HL syntes, at borgere og kommunalpolitikere skal have indsigt i projektet. Man kan så spekulere på hvorfor, der er så meget hemmelighedskræmmeri, hvis letbanen er så godt et projekt. Hvad er det man vil skjule?

Publiceret 06 October 2019 08:00