"Just-Sold" står der på væggen på Lyngby Stadion. Stadion er ikke solgt endnu, men det arbejdes der på. Foto: Lars Schmidt

Debat: Lyngby Boldklub har skabt en bevægelse

Troels Rud,Ny Carlsberg Vej 24, Kbh. V

IDRÆTSBYEN Da jeg er født og opvokset i kommunen, har arbejdet med byudvikling, og jeg har sæsonkort til Lyngby Stadion, kan jeg ikke lade være med at kommentere den spændende debat i DGO.

Lyngby Boldklub anno 2019 har startet, hvad der bedst kan betegnes som en social bevægelse med epicenter på Lyngby Stadion.

Klubben nyder større opbakning end længe, der er kommet ro på de indre linjer for måske første gang siden professionel fodbold blev indført på Lundtoftevej.

Lokalpatrioter reddede klubben fra konkurs og er, af ægte kærlighed til Lyngby Boldklub og lokalsamfundet, gået sammen for at vende skuden og atter gøre Lyngby Boldklub til et flagskib i dansk idræt og for Lyngby-Taarbæk Kommune.

Klubbens fans har gennem årene haft travlt med at kritisere kommunalbestyrelsen for manglende opbakning Set i bagklogskabens lys har byens lokalpolitikerne udvist rettidig omhu. Skandaler om ulovlig støtte som i Farum er undgået, ligesom man også er styret uden om sager med svindel med aktiekurser og tilskuertal som i København.

Kommunalbestyrelse og udvalgsmedlemmer har ikke ville hjælpe rigmænd og/eller fantaster med at udnytte boldklubben til egen økonomisk vinding. Pengemænd er kommet og gået med mere eller mindre realistiske planer for megastadions, skyskrabere og Champions League.

Fællesnævneren var udfordringen med at gøre professionel fodbold i Lyngby rentabelt. En tilsyneladende umulig opgave. Det må derfor være skæbnens ironi, at de første ejere. som IKKE vil kapitalisere på Lyngby Boldklub, er dem, der lykkes skabe den bevægelse, folk i og omkring LB oplever for tiden.

Lyngby-Taarbæk Kommunes tilbageholdenhed ift. ikke at overlade stadion til pengemagere, har været forståelig. Nu har kommunalbestyrelsen så mulighed for at frasælge en fast udgift, så politikerne, som borgmester Osmani sagde det, kan bruge de kommunale kroner “på børnehaver, skoler, ældrepleje og breddeidræt”.

Konditionerne er endelig tilstrækkeligt gunstige til, at Lyngby-Taarbæk Kommune kan sætte det gamle slidte stadion i udbud.

Jo, stemningen er i top i hele Lyngby. Vi er Sammen For Lyngby. Hele byen er med! Ja det vil sige på nær fire boligforeninger og en interesseorganisation.

Naboerne i de fire foreninger er kede af både stadionplaner og proces. Det er en helt almindelig situation i byudviklingsprocesser i Danmark, hvor vi, modsat stort set resten af verden, inddrager og spørger naboer om deres drømme og ønsker. Nogle ønsker udvikling, andre frygter den. Får man ikke sin vilje i disse processer, er det en almindelig reaktion, at naboer misforstår processen og føler sig snydt. Derfor tager Osmani og Pihl Sørensen da også de fire boligforeningers kritik med ophøjet ro.

Det gør vi mange tilskuere, der ser Lyngbys kampe, i øvrigt også. Vi er 4.000 til hver kamp - det højeste gennemsnit i små 30 år (og så er det 1.000 fodboldfans pr. utilfredse boligforening).

Bygningskultur Foreningen formand skriver, at der vil komme slitage på vejene, hvis stadionplanen realiseres. Ja forhåbentlig! For det vil betyde at byen bliver brugt og nydt af borgerne Vil Bygningskultur Foreningen hellere bevare det nedslidte stadion? Eller vil man hellere lukke byen ned for liv og aktivitet for at undgå slitage og trafik? Det vil gå stik imod kommunens ønske om et aktivt forenings- og fritidsliv og næppe vinde genklang hos de folkevalgte.

Argumentet mod ekstra parkering til 330 boliger, kan politikerne i Lyngby-Taarbæk Kommune næppe heller bruge til noget. Jeg giver en omgang på det nye stadion, hvis SU’en pludselig stiger så voldsomt, eller registreringsafgiften falder tilsvarende drastisk, at 300 studerende får råd til biler.

I stedet for at parkere 300 biler, bør vi parkere den negative debat. Dertil er udviklingen i Lyngby, og bevægelsen omkring boldklubben, alt for positiv.

Til jer få modstandere af stadionprojektet vil jeg slutte med en opfordring. Tilslut jer Bevægelsen i Lyngby. Det er den største og mest positive sociale bevægelse, kommunen har oplevet i årtier. Hvis du ikke tror mig, så kom på stadion fredag kl.19. Så giver jeg en øl og en Lyngbypølse og introducerer dig til et fællesskab, du ikke har kendt mage.

Publiceret 26 September 2019 11:00