Magasin du Nords filial på Lyngby Hovedgade 46, ca. 1920. Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Magasin du Nords filial på Lyngby Hovedgade 46, ca. 1920. Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Lokalhistorie: Magasin du Nord

Før Magasin åbnede sit stormagasin midt på Lyngby Hovedgade, kunne kunderne købe varer fra Magasin du Nord i de mindre filialer

I 1868 grundlagde Theodor Wessel og Emil Vett den virksomhed, som skulle blive Magasin du Nord. Den første forretning åbnede samme år i Aarhus, og i 1870 endnu en i Aalborg og i 1871 i København inde i lejede lokaler i det daværende Hotel du Nord på Kongens Nytorv.

Åbningen af de nye afdelinger i Aalborg og København var blot starten, senere blev der etableret filialer over hele Danmark. Filialerne blev drevet af selvstændige manufakturhandlere, som fik retten til at sælge Magasin du Nords varer og bruge salgsnavnet. I 1892 var der 50 filialer, i 1906 var tallet vokset til 98, og i 1920’erne var der 170 filialer spredt ud over hele landet. Lyngby havde selvfølgelig også sin filial. Den lå centralt placeret på Lyngby Hovedgade 46. I perioden 1902-1905 blev den drevet af Anton Melby, og efterfølgende af Johannes Petersen indtil han stoppede i 1932. I løbet af 1950’erne ændrede Magasin strategi, og der blev herefter satset på få store forretninger frem for mange små filialer. Som en del af denne strategi valgte Magasin at satse på Lyngby som lokation for en forstadsfilial. Valget af Lyngby var ikke tilfældigt. Lyngby havde en voksende betydning som handelscenter for hele det nordlige Storkøbenhavn, hvor Lyngby også blev udnævnt til regionalcenter.

Ved åbningen af Magasin i Lyngby i august 1960 forklarede den daværende administrerende direktør Johannes Andersen det således: ”Så længe Magasin har puslet med tanken om en forstadsfilial, har det været en ønskedrøm at komme til Lyngby, fordi Lyngby er kendt som et godt forretningskvarter, som en by med lokalt særpræg, med et betydeligt opland – kort sagt et dejligt sted.” På den lokalhistoriske udstilling ”Fra disk til selvbetjening – handelsliv i Lyngby-Taarbæk gennem 100 år” på Frieboeshvile, Lyngby Hovedgade 2 kan man få mere at vide om det historiske handelsliv. Se mere på www.stadsarkivet.ltk.dk.

Publiceret 14 September 2019 10:00