DEBAT: Vi kan ikke slippe for at kigge på skatten

Gitte Kjær-Westermann (R),M-KB, gruppeformand

DEBAT Afstemningen på kommunalbestyrelsesmødet i sidste uge handlede ikke om for eller imod skat, eller om for eller imod voldsomme nedskæringer. Det S og SF foreslog var, at budgetudfordringen indarbejdes på baggrund af områdernes nuværende andel af budgettet, og at endelig stillingtagen afventer kommuneaftalen. Det C, V og RV hellere ville var, at vi allerede nu sender et signal om, at vi fordeler en del af udfordringen efter hvor højt vi ligger i udgift pr borger på områderne. Sådan at områder, som er pressede i sammenligning med nabokommunerne, skåner vi mere end områder, hvor vi tydeligvis bruger procentvis meget mere. Vi synes ikke, vi kan forsvare at nogle områder presses så meget mere end andre i vores kommune, i en tid, hvor vi potentielt står overfor så store besparelser.

Alle partier oplever de potentielle nedskæringer, vi står overfor, som voldsomme. I Radikale Venstre er vi også helt på linje med SF og S i forhold til, at vi ganske simpelt ikke kan komme uden om at se på skatten fra næste år, dersom vi skal ud i så store besparelser, som det lige nu ser ud til. Det var også det, vi besluttede på sidste Økonomiudvalgsmøde. Vi tolker Cs budskab sådan, at de også er villige til at se på skatten i lyset af de store besparelser.

Når vi måske er en anelse mindre optimistiske end SF og S i forhold til, om vi slipper helt for nedskæringer, er det fordi, der jo er mange ting, der skal falde på plads, før vi har et overblik over økonomien. Lige nu vil vi fx blive straffet hårdt, hvis vi sætter skatten op. Så for at give os en reel mulighed for at dække budgethullet over skatten, uden at vi skal hive mange flere penge op af skatteydernes lomme, end de får noget for, skal der ske flere store landspolitiske ting, bla:

  • Sanktionerne på skat skal fjernes.
  • Serviceloftet skal hæves, for ellers straffes vi alligevel, hvis vi hæver skatten
  • De lovede midler til fx minimumsnormeringer skal realiseres – også i vores kommune
  • En ny udligningsaftale skal ikke ramme os hårdere end den allerede gør i dag.

Det er mange store ubekendte, også selv om vi har fået ny regering! Noget af det får vi nok, andet ikke. Endelig skal vi også selv blive bedre til at styre visse områder, hvor udgifterne galoperer. Den udfordring står ikke kun vi med. Det gør alle andre kommuner også.

Det er en yderst usædvanlig budgetproces vi har i år, fordi kommuneaftalen lader vente så længe på sig. I Radikale Venstre er vi bekymrede for, at når vi engang får tallene, bliver der meget kort tid til at finde et budgetforlig. Derfor synes vi, det er ansvarligt at begynde at udpege en retning nu, som forvaltningen kan arbejde videre ud fra. Sådan at vi har et bedre beslutningsgrundlag, i den korte tid vi får til at få budgettet endeligt på plads. Det var det, vi gjorde i torsdags.

Publiceret 10 September 2019 09:27