Debat: Let skatten og mindsk stressen

DEBAT Alternativets Sofie Groth (SG) argumenterer i DGO (21.9: 11) for, at b.la. en 30 timers arbejdsuge vil nedsætte stressniveauet, og det vil helt sikkert være tilfældet for nogen. Den direkte vej til at skabe denne mulighed er ved, at reducere den skattebyrde som staten pålægger borgere i alle indkomstgrupper, men særligt dem med de laveste indtægter har sværest ved at tilvælge nedsat arbejdstid, og derfor vil eksempelvis LA´s forslag om ingen skat af de første 7.000, kr. du tjener hver måned, være med til at øge valgmulighederne for den enkelte (familie), og det er i den grad velfærd!

Lad os lege med tanken om at LA´s forslag realiseres. Vil den gennemsnitlige arbejdstid så falde til 30 timer? Nej det vil den, alt andet lige, ikke. Nogen vil veksle lettelserne til mere fritid, og andre vil øge deres indtægt, og det er som det skal være – den enkelte (familie) har fået flere muligheder for at tilrettelægge deres liv som de ønsker, og de behøver ikke spørge Alternativet, LA eller andre om lov først. I vores optik er det kernevelfærd!

Alternativets vej til målet er en anden. I samarbejde med arbejdsmarkedets parter skal man ” (…) ved at veksle reallønstigninger til mere fritid.” (alternativet.dk) sikre muligheden for en 30-timers arbejdsuge. Realiseres dette beder man de facto alle (lønmodtagere) om at veksle velstand for fritid. Hvorfor ikke lade dem vælge selv?

Samlet set: Alternativets tilgang er mest effektiv hvis målet er nedsat arbejdstid for alle (lønmodtagere), men hvis målet er, at øge valgmulighederne for den enkelte (familie) iht. arbejdstid, så er vejen frem at lette deres skattebyrde. Let skatten og mindsk stressen.

Joachim B. Olsen, fmd. Folketingets Finansudvalg (LA)

Thomas Frederiksen, Fmd. LA Lyngby-Taarbæk

Publiceret 04 June 2019 12:58