"Det er blevet meget mere almindeligt at købe genbrug," siger Lille Strandbjerg og Tove Ekwall, der i 25 år har arbejdet som frivillige i Danmission Genbrug på Ulrikkenborg Plads. Foto: Pernille Borenhoff

Tove og Lilly har været med i alle 25 år: "Jeg går glad herned og går glad hjem"

Tove Ekwall og Lilly Strandbjerg har arbejdet frivilligt i Danmission Genbrug, siden den spæde start for 25 år siden

Af
Pernille Borenhoff

For 25 år siden fangede en annonce i nærværende avis Tove Ekwall og Lilly Strandbjergs opmærksomhed. Kirkens Genbrug søgte frivilligt personale til en butik, der 10. november 1994 skulle åbne på Jernbanevej i Lyngby.

"Jeg var lige gået ud af arbejdsmarkedet som 59-årig. Da jeg så annoncen, tænkte jeg, at det var lige noget for mig. Jeg havde tidligere været ansat i Illum og var derfor vant til at have med tøj at gøre. Samtidig ville jeg gerne ind i en god sags tjeneste," siger den nu 84-årige Tove Ekwall.

Også 89-årige Lillly Strandsbjerg faldt over annoncens budskab.

"Jeg havde været 27 år i vuggestuen på Emil Pipersvej og var holdt op som 62-årig og tænkte, at jeg kunne bruge mine evner her og samtidig gøre en god gerning," siger Lilly Strandsbjerg, der gennem alle årene har været tæt knyttet til Christianskirken, der også stod for åbning af butikken.

I 1999 flyttede genbrugsbutikken, der mandag fejrede den runde dag med gode tilbud og lækkerier til kunderne, til de nuværende lokaler på Ulrikkenborg Plads. I dag er der 40 kvinder ansat. Samt en enkelt mand, der tager sig af de tekniske. Og alle har rigeligt at se til. For omsætningen er støt stigende.

"Det er blevet mere almindeligt at købe genbrug. og det kan vi godt mærke. Men samtidig vi har også stor konkurrence fra de mange loppemarkeder," siger Tove Ekwall.

40 medarbejdere

Det til trods omsætter butikken for cirka 60.000 kroner om måneden. Det er derfor et klækkeligt bidrag, der hvert år sendes afsted til Danmissions arbejde for for fattige og udsatte i Asien, Afrika, Mellemøsten og Danmark.

Butikken donerer også årligt 25.000 kroner til Christianskirkens suppekøkken og deltager med arbejdskraft og effekter til kirkens årlige julebazar.

Varerne kommer fra borgerne. Og det kommer langt mere ind, end man kan sælge.

"Hver 14. dag giver vi 25-30 sækker til Adventistkirken i Nærum. De sætter det i stand og sender det videre til blandt andet fattige landsbyer i Østeuropa;" siger Tove Ekwall.

I butikken på Ulrikkenborg Plads er man nemlig kritisk med, hvad man sælger. For man sælger ikke tøj, der er hullet og slidt.

For begge kvinder gælder det, at de sætter pris på, at deres arbejde går til til at hjælpe andre.

Og så værdsætter de det fællesskab, der er blandt kvinderne.

"Jeg går altid glad herned og tager glad hjem herfra," siger Lilly Strandbjerg.

Og tilsyneladende er andre også glade for at arbejde frivilligt her. For til næste år er der endnu to kvinder, der kan fejre 25- års jubilæum.

Danmission Genbrug på Ulrikkenborg Plads har åbnet man.-fre. kl. 10-17.30. Lørdag er der åbnet kl. 10-14.

"Vi sælger udelukkende gode varer. Det, vi ikke kan bruge, sender vi til adventisterne i Nærum, som reparerer tøjet og sender det videre til fattige landsbyer i Østeuropa," siger Lille Strandbjerg og Tove Ekwall. Foto: Pernille Borenhoff

Publiceret 19 November 2019 10:30