'Ar' har et fint, originalt billedsprog med islandsk islæt.

'Ar' har et fint, originalt billedsprog med islandsk islæt.

Ugens anbefaling fra biblioteket: Ar på sjælen

Her uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik. Denne uge byder på en poetisk og humoristisk roman om ensomhed, sorg og håb.

Af
Lise Roest-Madsen

anbefaling 'Ar' handler om den midaldrende mand Jonas, som er dybt nedtrykt.

Hans kone har forladt ham, og efter hun også har fortalt ham, at han ikke er den biologiske far til deres voksne datter, føler han ikke, at der er brug for ham mere.

Han beslutter sig derfor for at låne et jagtgevær og begå selvmord, men dropper planen, da han ikke kan bære, at datteren skal finde ham i en blodpøl.

I stedet rejser han til et hotel i et borgerkrigshærget land.

Han har medbragt en boremaskine for at kunne hænge sig i loftet, men hotellets unge bestyrere opdager hurtigt hans håndværkerevner, og imens han hjælper med at fikse det faldefærdige hotel, vender hans livslyst langsomt tilbage.

Hvorfor skal man læse denne bog?

Poetisk sprog og et fint, originalt billedsprog, hvor det islandske islæt træder tydeligt frem, for eksempel som her i beskrivelsen af Jonas’ demente mor:

"Hun er en ung pige, hvis får er løbet deres vej og søger med disede øjne rundt i værelset, ansigtet glider langsomt rundt på de nærliggende skråninger."

Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?

'Ar' har flere træk til fælles med Per Pettersons seneste roman 'Mænd i min situation', som også handler om en midaldrende mand i krise.

Ligesom 'Ar' har den et smukt, poetisk sprog og en vidunderlig lavmælt humor.

Titel: Ar

Forfatter: Auður Ava Ólafsdóttir

Udgivelsesår: 2018

Publiceret 17 November 2019 08:00