Anmeldelse: Julen er sikret - der er fred i Kardemomme by

Den velkendte og elskede forestilling på Bellevue Teatret tager børn - og voksne - med storm

Af
Mikael Østergaard

Teater Optakten er festlig. Foran indgangen står en lyslevende kamel, og inde i foyeren går et æsel rundt og finder sig i at blive klappet.

Vi er til premieren på ’Folk og Røvere i Kardemomme by’, Bellevue Teatrets uopslidelige klassiker, der år efter år har trukket fulde huse i november og december måned og som aldrig svigtende pengemaskine sikrer, at teatret også tør kaste sig ud i mere alternative forestillinger uden garanti for økonomisk afkast.

’Folk og Røvere i Kardemomme by’ bygger på Thorbjørn Egners børnebog fra 1955. Forestillingen er blevet opført på Bellevue Teatret siden 1981. Lige fra starten og indtil hans død med Jesper Klein som instruktør. Siden 30 års jubilæet i 2011 har Peter Aude instrueret forestillingen.

Sebastian og Sander ankommer til Bellevue Teatret. Foto: Mikael Østergaard

Sebastian og Sander ankommer til Bellevue Teatret. Foto: Mikael Østergaard

Alt er ved det gamle

Jeg har taget mine børnebørn med, Sebastian på 11 og Sander på 5. Deres øjne står på stilke, da skuespillerne byder velkommen, går rundt og fjoller blandt publikum og uddeler high-fives og håndtryk til de yngste. ”Det starter godt”, tænker morfar.

Det er umuligt at skrive en original anmeldelse af forestillingen, for intet er ændret siden urpremieren. Så man kan bare kopiere tidligere anmeldelser.

Rollelisten er skrevet på forhånd med politimester Bastin, Tante Sofie, Gamle Tobias i tårnet, Kamomilla, Tommy, vognstyrer Sivertsen, barber Sørensen, bageren, slagteren og de tre røvere, Kasper Jesper og Jonatan. Og ikke at forglemme løven, æslet, den syngende kamel og den talende papegøje.

Handlingen er også velkendt, men jeg gentager den lige for høre- og synshæmmede.

Årets højdepunkt er kardemommefesten med sang og musik. Ikke et øje er tørt, men under idyllen lurer faren i form af tre grumme røvere, der bor uden for byen i en faldefærdig hytte, men ofte lister sig ind for at stjæle hos bageren og slagteren.

En dag begår de deres livs fejltrin: De stjæler Tante Sofie for at få en husholderske til at lave mad og gøre rent. Hun hundser med dem, og de beslutter at ”røve hende tilbage”.

Under et nyt indbrud bliver røverne arresteret, idømmes 48 dages fængsel med fuld kost, men bliver helte, da de slukker en ildebrand i tårnet. De bliver sat på fri fod, og Kasper bliver byens brandmajor og scorer Tante Sofie, Jesper bliver cirkusdirektør og Jonatan bliver bagersvend.

Idyllen er genoprettet.

Sander er tydeligvis begejstret. Foto: Mikael Østergaard

Sander er tydeligvis begejstret. Foto: Mikael Østergaard

Børnenes dom

Jeg har moret mig kosteligt, men kunne have ønsket mig en lidt mere skrap Tante Sofie. Bodil Udsen og Pernille Højmark spillede for mange år siden rollen, og dengang slap røverne garanteret ikke så billigt.

Men hvad mente børnene om forestillingen?

”De spillede godt, og det var sjovt, da røverne blev bange for Tante Sofie. Kasper var sej, da han slukkede ildebranden, og Jesper var god til at ryste af skræk”, lyder Sanders vurdering efter tæppefald.

Ifølge Bellevue Teatret henvender forestillingen sig til børn fra 3 år. For egen regning kan jeg tilføje, at aldersgrænsen i hvert fald går til 71. Men hva’ med derimellem?

”Det er god humor for børn under 10 år”, mener Sebastian på 11 med voksenmine, men tilføjer: ”Men det er altid sjovt at være ude med mormor og morfar”.

Dér scorede han lige et 12-tal og en ekstra julegave.

’Folk og røvere i Kardemomme by’ kan opleves frem til 29. december, onsdag kl. 10, torsdag kl. 10 og 15, fredag kl. 16 og lørdag og søndag kl. 12 og 15. Ved weekendens forestillinger byder den levende kamel og æslet velkommen foran teatret.

Udsigt til godt vejr.

Udsigt til godt vejr.

Den syngene kamel giver selvfølgelgi også et nummer.

Den syngene kamel giver selvfølgelgi også et nummer.

Tante Sofie får igen i år sat skik på røverne i Kardemomme by

Tante Sofie får igen i år sat skik på røverne i Kardemomme by

Publiceret 16 November 2019 11:45