Fra venstre: Lisbeth, Johannes Riis, Stine Ring Hansen, Henri Brade Johansen, Dorete Dandanell, Elisabeth Ehmer, Sofia Osmani og Mette Schmidt Olsen. Foto: Pernille Borenhoff

Fra venstre: Lisbeth, Johannes Riis, Stine Ring Hansen, Henri Brade Johansen, Dorete Dandanell, Elisabeth Ehmer, Sofia Osmani og Mette Schmidt Olsen. Foto: Pernille Borenhoff

Begyndelsen til Bennys buste: På sigt er målet en Benny Andersen-bypark i hjertet af Lyngby

Historisk-Topografisk Selskab ønsker at mindes Benny Andersen med en buste og en lille skulptur af Snøvsen. Fogs Fond har allerede støttet projektet med 30.000 kroner. 7. november, på Benny Andersens 90-års fødselsdag, startede en offentlig indsamling

Af
Pernille Borenhoff

7. november ville Benny Andersen være fyldt 90 år. Dagen blev markeret med sang, kaffe, ostemadder og taler i Portnerboligen ved Sophienholm, hvor Benny Andersen i en lang årrække havde sit skriveværksted.

Tilstede var blandt andre billedhuggeren Stine Ring Hansen. Og det var der en ganske særlig grund til. Historisk-Topografisk Selskab for Lyngby-Taarbæk Kommune har nemlig startet en indsamling, fordi foreningen har et ønske om, at Stine Ring Hansen skaber en buste af den folkekære forfatter og musiker.

"I dag ville Benny Andersen være blevet 90 år, og solen går sin runde uden ham. Men hans minde skal leve stærkt og længe. Derfor er det vores, synes vi, overkommelige håb, at vi kan samle penge ind til at få en af landets betydeligste skulptører, Stine Ring Hansen, som ovenikøbet arbejder her i kommunen til at skulptere og bronzestøbe en buste af Benny," sagde Henrik Brade Johansen blandt andet på vegne af Historisk-Topografisk Selskab.

Borgmester Sofia Osmani, der kom til at lære Benny Andersen rigtig godt at kende blandt andet via samarbejdet om kommunens nye vielsesritual, som Benny Andersen forfattede, takkede for arrangementet og sagde blandt andet, at der i kommunalbestyrelsen længe har været et ønske om at finde det helt rigtige projekt, der kan mindes Benny Andersen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Stine Ring har også lavet buste af forfatteren Lise Nørgaard, der i øvrigt boede i det hus i Sorgenfri, hvor Benny Andersen boede til sin død. Foto: Pernille Borenhoff

Stine Ring har også lavet buste af forfatteren Lise Nørgaard, der i øvrigt boede i det hus i Sorgenfri, hvor Benny Andersen boede til sin død. Foto: Pernille Borenhoff

Barndommens Land

"Vores ønsker er en central bypark i hjertet af Lyngby. En Benny Andersens park, der selvfølgelig skal have en skulptur - eller flere, og måske et Barndommens Land. Et sted man kan sætte sig og nyde stilheden midt i byen og alene lade Bennys ord viske én poetisk i øret," sagde Sofia Osmani.

Ifølge borgmesteren påtænker man at nedsætte en arbejdsgruppe til projektets fremme, og hun ser Historisk-Topografisk Selskabs initiativ som en god start.

"Jeg håber, at den indsamling, der starter i dag, vil få bred opbakning og give mulighed for mere og andet end en buste og en figur af Snøvsen. At det bliver et startskud til noget endnu større. En fødselsdagsgave fra alle bidragsydere til Benny Andersen, om I vil - til gavn og glæde for os alle. Og til evig ære og minde om en mand, hvis forunderlige ord lever videre som sprogblomster drysset ud over vores fælles fortælling," sagde hun.

Herefter blev der sunget fødselsdagssang for Benny Andersen, og der var ord fra Gyldendals mangeårige litterære direktør, Virumborgeren Johannes Riis, fra Benny Andersens enke Elisabeth Ehmer, hans datter Lisbeth og fra billedhugger Stine Ring Hansen. Og fra Claus Vinding, der er teknisk serviceleder på Sophienholm og i den egenskab i mange år kom tæt på Benny Andersen. Han havde taget bogen 'Snøvsen' med. Og læste højt fra den dedikation, som Benny havde skrevet til Claus' datter Sofie.

"Benny gav Sofie den originale lille snøvs. Den har jeg passet godt på i alle årene," sagde han og fremviste en fem centimeter lille træ-snøvs med ternet halstørklæde.

I Bennys ånd sluttede den lille højtidelighed med fællessang 'Barndommens Land' til akkompagnement på harmonika af Christian Hjort Sørensen. Og så var kaffen klar. Og ostemadderne.

Publiceret 14 November 2019 19:00