Arkivfoto

Arkivfoto

Stor kulturguide: Læs, hvad efterårsferien byder på

Efterårsferien har meget at byde på. Vi giver her et overblik

Af
Mikkel Brøgger Petersen og Pernille Borenhoff

I denne uge er det skolernes efterårsferie, og det betyder også, at der sker meget på den kulturelle front.

Det Grønne Område har samlet et overblik over, hvad man kan opleve i komunnen i denne uge.

Sophienholm

Få kunstnere kan glæde sig over at udkomme i flere millioner eksemplarer. Og samtidig være langtidsholdbar. Karin Birgitte Lund kan. Hun er nemlig kunstneren bag Danmarks Kongeriges seneste fem pengesedler, der udkom fra 2009 til 2012.

Sophienholm viser til 10. november en retrospektiv udstilling med kunstnere, blandt andet Karin Birgitte Lund, der har skabt vores seneste pengesedler

Frieboeshvile

I gamle dage kaldtes efterårsferien for kartoffelferie. Når børnene fik fri fra skole denne uge, var det nemlig for, at de kunne hjælpe deres forældre i marken, hvor kartoflerne skulle høstes.

Den beskedne rodknold får nu nyt liv og er i centrum for ferien som del af de historiske og kreative aktiviteter i Stadsarkivets gamle bindingsværkshus, Vognporten.

Fra mandag til torsdag vil Vognporten dufte af kartoffelpandekager, mens arkivets formidler fortæller historier om skolebørnenes lange arbejdsdage på alle fire i kartoffelrækkerne. Derefter er det kun fantasien, der sætter grænser, når både børn og voksne får mulighed for at pynte sin egen mulepose med kartoffeltryk. Den bæredygtige indkøbspose får man selvfølgelig med hjem bagefter.

Arrangementet foregår mandag til torsdag kl. 11-14 på Stadsarkivet, Frieboeshvile, Lyngby Hovedgade 2.

Stadsarkivet

Kan du huske dengang købmanden kørte varer ud? Hold da op! Så der virkelig sådan ud på Lyngby Hovedgade for 40 år siden? Var det ikke i den her butik, at vi købte vores første højhælede sko?

Minderne vælder frem, når man i denne tid besøger Stadsarkivet, der frem til 20. december viser udstillingen 'Fra disk til selvbetjening - butiksliv i Lyngby-Taarbæk gennem 100 år'.

Læsesal: tirsdag-torsdag kl. 14-16. Udstilling: tirs-torsdag kl. 14-16 og lørdag kl. 10-14. Adresse: Lyngby Hovedgade 2.

Eremitageslottet

For anden gang holder Eremitageslottet i Dyrehaven åbent i efterårsferien, og fra 16.-20. oktober kan gæster på en omvisning opleve de intime, men stadig prangende sale.

På grund af det sarte interiør er det kun muligt at besøge jagtslottet på en omvisning.

Stadsbiblioteket

Mens de gule blade falder af træerne udenfor, byder Stadsbiblioteket børn og unge indenfor til en række hyggelige aktiviteter.

Tirsdag 15. oktober kl.12 til onsdag 16. oktober kl.12: Læsemaraton med 24 -timers frilæsning for unge med fortællinger, litterær skattejagt og quizzer. Der er ingen krav om, at man skal holde sig vågen alle 24 timer, så husk sovepose og liggeunderlag. Bibliotekets personale sørger for mad og drikke.

Torsdag 17. oktober kl. 13-15: På biblioteket plukker man ikke frugter fra træerne, men fra kælderens bogreoler. Til denne kreative workshop kan man lave alternative kunstværker ud af kasserede bøger. Udstyret med saks, hobbyknive, lim og farver designes tredimensionelle bogæbler eller bogpærer.

Aktiviteterne er gratis ved tilmelding på lyngbybib.dk.

Bakken

I 2018 åbnede Bakken for første gang nogensinde for gæster i skolernes efterårsferie. Det blev en stor succes, så nu er der igen lagt op til masser af feriehygge. Mød blandt andet Onkel Reje, eller prøv halmballelabyrinten.

Onkel Reje optræder alle dage på Friluftsscenen kl. 13, Pjerrot er alle dage ved sit lille hus, og så er der også ansigtsmaling, halmballelabyrint og æblemosteri.

Gl. Holtegaard

20. oktober kl. 13-16 kan børn og barnlige sjæle lave deres eget cirkus i en skotøjsæske. Det sker, når billedkunstner og kunstformidler Mette Wille guider i en workshop med alverdens inspirerende materialer på Gl. Holtegaard.

Der er et begrænset antal pladser, der fordeles efter først til mølle-princippet.

Køb billet på glholtegaard.dk.

Jægersborg Hegn

Tag med på en gåtur i Jægersborg Hegn med Jesper Munk Andersen, og hør historien om enevældens iscenesættelse, om parforcejagtens magtudfoldelse og om det landskab, som 350 år efter, der første gang blev blæst til parforcejagt i Jægersborg Dyrehave, endnu bærer spor af den franskinspireret forfølgelsesjagt og barokke magtdemonstration.

Turen varer en time og er gratis. Man mødes på stationspladsen foran Skodsborg Station. Det foregår tirsdag 15. oktober og torsdag 17. oktober, begge dage med start kl. 14.

Frilandsmuseet

Væsner fra den nordiske folketro har overtaget Frilandsmuseets landsby, og landsbybeboerne har brug for jeres hjælp til at overvinde trolde, nisser, hekse og huldre. Mød kloge koner, skræmte landsbybeboere, hekse og troldmænd, der vil vise jer, hvordan man laver amuletter, så I kan beskytte jer imod troldtøjet. Der vil også være sjove pauser fra det uhyggelige med trylleri, forhindringsbaner, en sansebane og farlige snacks, såsom giftig candy floss, mugne popcorn og meget, meget mere.

Denne begivenhed er for alle aldre og er beregnet for hele familien i modsætning til vores aften aktivitet. Det foregår 13.-20. oktober kl. 10-17.

På Frilandsmuseet nærmer Allehelgensaften sig, og som efterårsnætterne bliver lange, forsvinder skellet mellem denne verden og den overnaturlige. I den lille landsby begynder vætterne at røre på sig. I nattens mørke tager væsenernes styrke til, og et møde med dem er ikke for sarte sjæle. Er du bange for mørket og alt det, der bevæger sig efter mørkets frembrud, så er denne aktivitet nok ikke for dig.

Vær opmærksom på, at der er et begrænset antal pladser til denne begivenhed. Billetter skal købes i forvejen. Billetterne købes ved indgangen. 12., 13., 18., 19. oktober kl. 19-22.

Og så er det på lørdag kl. 13, at Frilandsmuseets nye kæledægge får sit navn. Og som det vil være mange bekendt, er navnet allerede blevet afsløret. Kirsten Birgit kommer det lille dyr til at hedde. Det er opkaldt efter Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm fra Den Korte Radioavis på Radio 24/7.

På onsdag kommer der også en Strongman hele vejen fra U.S.A til Frilandsmuseet for at løfte vores færøske løftesten. Det er 16. oktober kl. 13 ved gården fra Færøerne, og alle er velkommen til at se med.

Publiceret 14 October 2019 10:56