"Jeg synes, at det er synd for mit barnebarn, at han ikke lærer at svømme. Når han bader kan han jo se, hvordan hans søster på 9 år allerede kan svømme, fordi hun har haft svømning i skolen," siger Christian

Kommunen har ingen idrætstilbud til autistiske børn

Hverken VSB eller Lyngby Svømmeklub har hold til børn med særlige udfordringer. Hvorfor man godt kan finde ud af det i Rudersdal Kommune undrer en bedstefar til en autistisk dreng

Af
Pernille Borenhoff

særligt behov Kristian Grusfeldts barnebarn er 12 år bor i Sorgenfri. Som så mange andre drenge og piger i den alder vil han rigtig gerne gå til en sport og allerhest svømning eller fodbold. Problemet er bare, at han ikke kan deltage på et hold sammen med mange andre børn. Han er nemlig autist og går på en specialskole i Virum.

Familien har henvendt sig til både Lyngby Svømmeklub og til Virum Sorgenfri Boldklub for at høre, om de har tilbud til børn med særlige behov. Og det har de ikke, hvilket undrer Kristian Grusfeldt.

"Jeg ved, at Sigma Swim i Allerød og Søllerød Svømmeklub tilbyder svømning til autister, og derfor henvendte jeg mig til Lyngby Svømmeklub for at høre, om de kunne oprette noget tilsvarende," siger Kristian Grusfeldt.

At der er svømning i Søllerød Svømmeklub bekræfter Anita Nørskov fra Søllerød Svømmeklub.

"Jeg kan bekræfte, at vi i Søllerød Svømmeklub har dette tilbud, og vi er netop i gang med at udvide tilbuddet fra 1 til 2 hold grundet stor efterspørgsel," skriver hun i en mail til Det Grønne Område. Og tilføjer:

"Klubben får det normale aktivitetstilskud fra kommunen, og da det er i samarbejde med kommunen, kan vi søge særlig støtte, hvis det økonomisk ikke løber rundt. Ligeledes er kommunen en vigtig samarbejdspartner i at finde deltagere til holdet, så vi får en hjælpende hånd den vej rundt også."

Afviser ikke hold

I Lyngby Svømmeklub prioriterer man det ganske anderledes.

"Man undrer sig over, at en stor klub som Lyngby Svømmeklub ikke har et tilbud til autister. Jeg synes, at det er synd for mit barnebarn, at han ikke lærer at svømme. Når han bader kan han jo se, hvordan hans søster på 9 år allerede kan svømme, fordi hun har haft svømning i skolen," siger han.

Formand for Lyngby Svømmeklub, Claus Stenholt, var ikke klar over, at klubben for flere måneder siden havde fået en henvendelse fra en borger, der efterlyste et hold til autistiske børn.

"Jeg kan nu høre, at der har været en borgerhenvendelse. Det er jeg ikke bekendt med, men det er godt, at I bringer det op, og jeg vil tage det videre til vores daglige leder. Vi ændrer løbende på vores tilbud, og jeg kan ikke afvise, at vi vil oprette hold. Og det er noget, jeg vil undersøge nærmere, men det handler også om, hvor meget vandtid vi har, og om vi kan få det til at hænge sammen," siger Claus Stenholt.

Lyngby Svømmeklub har 2.100 medlemmer og tilbyder undervisning på Trongårdsskolen, Fuglsanggårdskolen og i Lyngby Svømmehal.

Klubmanager, overordnet ansvarlig for klubbens daglige drift, Mads Claussen, ved dog, at klubben har fået denne ene henvendelse.

"Vi har ikke pt en svømmetræner med de kompetencer, der skal til for at undervise autister. Man kan ikke bare sætte en svømmetræner på det. Der skal helt anderledes pædagogiske redskaber til, og vi har ikke den mulighed og må først se på, om der er et behov," siger Mads Claussen.

Søllerød Svømmeklub kan godt

I Søllerød Svømmeklub kører projektet uden specialuddannede instruktører, men Anita Nørskov fortæller, at klubben har adgang til sparring med uddannet personale via kommunen, og at man på sigt, hvis projektet skal fortsætte, vil uddanne instruktørerne.

"Vi har set på vores instruktører og talt med dem og fundet nogle søde og meget rummende personligheder, der forestår undervisningen. Herudover er vi i dialog med forældrene, der hjælper os med at kende til deres børns behov," siger Anita Nørskov fra Søllerød Svømmeklub.

Claus Bolvig Hansen, idrætsinspektør i Lyngby-Taarbæk kommune skriver i en mail, at man ikke umiddelbart kan kan tilbyde svømning til børn med særlige behov.

"Vi er i Lyngby-Taarbæk Kommune opmærksomme på, at mange forskellige målgrupper både ønsker og har et behov for svømmeundervisning. Vi forsøger derfor i arbejdet med Idræts- og Bevægelsesstrategien i kommunen løbende at tilgodese så mange som muligt, herunder også at skabe et muligt tilbud til børn med autisme. Det er et område, hvor mange forudsætninger skal være opfyldt, såsom trygge rammer, følgeskab af uddannede pædagoger, specialuddannede undervisere, medvirkende forældre og ikke mindst en mindre svømmehal med ledige tidspunkter, hvor opgaven kan udføres på et godt, trygt og pædagogisk rigtigt grundlag. Der arbejdes med en række forskellige tiltag i tæt dialog med relevante samarbejdspartnere i Lyngby-Taarbæk Kommune."

Fodbold for autister

Det er ikke meget bedre, når det gælder fodbold. For også her kniber det med at finde egnede hold til en 12-årig dreng med udfordringer.

"Han kan jo ikke være på et stort hold. Men der må være andre end ham, der har det behov, og jeg kan ikke forstå, at Virum-Sorgenfri Boldklub ikke tilbyder det. Tennisklubben har jo fundet ud af at lave særlig træning for autistiske børn. Men nu er det fodbold og ikke tennis, han gerne vil spille," siger Kristian Grusfeldt.

I stedet har familien fundet ud af, at Jægersborg Boldklub har et tilbud, der matcher barnebarnets behov.

"Det er bare lidt langt at tage, når man ikke har bil og bor næsten lige ved siden af boldbanerne i Sorgenfri," siger han.

Formand for Virum-Sorgenfri Boldklub Lene Laungaard fortæller, at man i klubben aldrig har fået en forespørgsel på, om man ville oprette hold for børn med særlige udfordringer.

"Der er ikke nogen, der har spurgt, og vi har ikke umiddelbart overvejet det, fordi vi ikke vidste, at der var et behov, men vil være åbne over for det, hvis der kom en forespørgsel," siger Lene Laungaard.

Publiceret 26 September 2019 11:00