Dværge, kæmper, heste og hobitter indtager Ulvedalene i Dyrehaven

Mange har en forestilling om, hvordan det rigtige Tolkien-univers ser ud. Kasper Holten og holdet bag Hobitten i Ulvedalene giver deres fortolkning i sommerens forestilling

Af
Pernille Borenhoff

Hvis alle glæder sig lige så meget til Hobitten i Ulvedalen som borgmester Sofia Osmani, så bliver det et tilløbsstykke uden lige. Men samtidig er det lidt af et vovestykke at opsætte en forestilling i et univers, som rigtigt mange har en mening om, hvordan ser ud.

"Det er suverænt Det Kongelige Teater, der bestemmer, men jeg er rigtigt glad for, at det har valgt at spille Tolkien. Jeg får helt lyst til at flytte herud i Ulvedalene," sagde Sofia Osmani. Skuespilchef Morten Kirkskov og teaterchef Kasper Holten, der står for iscenesættelsen, tilbød at finde en lille statistrolle til borgmesteren. Hvad hun dog afslog på grund af manglende tid. Foto: Pernille Borenhoff

"Jeg får lyst til at flytte herud. Og jeg burde have taget mine alfeører på i dag. Jeg er meget fascineret af Tolkiens univers og er spændt på, hvordan Det Kongelige Teater gør noget så ikonisk som Hobitten til noget folkeligt, uden at fornærme de mange hardcore fans," sagde Sofia, da Det Kongelige Teater onsdag havde indkaldt til pressemøde på Piil og Co i Dyrehaven.

Anledningen var, at teatret nu var klar til at præsentere listen over skuespillere og de øvrige kræfter, der i sommeren 2020 skal levendegøre Tolkiens fortælling om Hobitten i Ulvedalene.

"Jeg er sikker på, at vi finder en statistrolle til dig, hvis du har tid," sagde instruktøren Kasper Holten til Sofia.

Tolkien-politiet slår til

Han har tidligere instrueret i Ulvedalen - Ivanhoe i 2003, og Thor i 2006. Så han ved godt, at det ikke er noget kammerspil, han skal i gang med at opsætte. Men en forestilling i det fri, hvor naturens luner og det åbne teater er en både med- og modspiller.

"Jeg er beæret over at få muligheden for at spille Bilbo. Alt er nyt for mig. Jeg har ikke været her før, jeg har aldrig ført en dukke og kender ikke Hobitten. jeg glæder mig vildt til at arbejde med Kasper og være en del af hele det her set up," siger Signe Egholm Olsen. Foto: Pernille Borenhoff

En yderligere udfordring i år er, at der på tilskuerpladserne sidder andre end Sofia Osmani, der mener at vide, præcis hvordan Bilbo, dværgene, troldmanden Gandalf, krigeren Thorin Egeskjold og alle de andre karakterer ser ud. Samt det univers, de færdes i.

"Tolkien-politiet er klar. Selv Dronning Margrethe har en mening om, hvordan universet er. Jeg har endda talt med én, der ville fortælle mig, hvordan en bjegtrold ser du. Og jeg måtte lige sige, at vi er da enige om, at de ikke findes i virkeligheden," siger Kasper Holten.

Om det var ham eller skuespilchef Morten Hesseldal, der fik ideen til, at Kasper Holten skulle instruere Hobitten, stod ved pressemødet lidt hen i det uvisse, idet de hver især sagde, at den ene havde kontaktet den anden.

Men glade er de begge for samarbejdet og den store opgave, der venter forude.

"Det beviser, at vi er hele Danmarks Kongelige Teater. Forestillingen vil være vist for omkring 180.000 publikummer, når den har spillet både i Ulvedalene i 2020 og året efter på Moesgaard ved Aasrhus," sagde Morgen Hesseldal, og sendte en tak for samarbejdet til Lyngby-Taarbæk Kommunen og til de omkring 80 frivillige kræfter, der er nødvendige for, at den store forestilling kan fungere. Det gælder blandt andet statister og ryttere.

Fordelene ved dukkerne er blandt andet, at man kan rive lemmer af dem, og så vælter det ud med indvolde og blod,

Fordelene ved dukkerne er blandt andet, at man kan rive lemmer af dem, og så vælter det ud med indvolde og blod," siger Rolf Søborg Hansen, der skal instruere skuespillerne i at føre dukkerne."Alle skuespillerne har prøvet det før," siger han. Foto: Pernille Borenhoff

400 dukker

En udfordring ved historien er, at nogle af figurerne er kæmper, mens andre er dværge eller personer i almindelig højde.

Og til at løse det er man i gang med at skabe 400 dukker, der kommer til at indtage meget vigtige funktioner i forestillingen.

Det er Rolf Tengbjerg Hansen, der sammen med Kasper Holten står for instruktion og besjæling af dukkerne, der bliver ført af både skuespillere, statister og heste.

"Jeg tror, at det er det første sted i verden, hvor noget sådan sker. Jeg mener ikke, at have set noget tilsvarende andre steder, og det er en forestilling, vi ser frem til med stor spænding og nysgerrighed," siger Rolf Tengbjerg Hansen, der i 50 år har arbejde med dukketeater. Og tidligere har instrueret skuespillere og dukker på Det Kongelige Teater.

"For mig er det en livslang kærlighed og betagelse af dukker og de muligheder, dukkerne har for meddigtning og for at udtrykke følelser," siger han.

Forestillingen spiller fra den 22. maj til den 27. juni 2020.

Publiceret 24 September 2019 11:30