Festlig, farverig og 70. Foto: Dorthe Krogh

Festlig, farverig og 70. Foto: Dorthe Krogh

Lyngbys gyldne dame: Jytte Kløve fylder 70 år

Jytte Kløver markerer sin 70 års dag med en udstilling på Danmarks Designmuseum, der fra den 27. september og året ud kan ses i hendes værksted og butik på Lyngby Hovedgade

Af
Pernille Borenhoff

Jytte Kløve har skabt altersølv til Lundtofte Kirke, er formand (på kortvarig orlov pga. travlhed) for Kulturstedets Lindegaardens Venner og tidligere formand for KulturNetværket i Lyngby-Taarbæk Kommune. Hun har været et aktivt medlem af Lyngby Handelsforening og modtaget Lyngby Taarbæk Kommunes kulturpris i 2009.

Og når Lyngbys julelys tændes i november, kan man sende en venlig tanke til Jytte Kløve og glæde sig over, at få byer – om nogen – har en belysning så kunstfærdig som den, hun efter en del modstand skabte for godt 20 år siden. Og mon der er nogen, der den dag i dag er kede af, at hun med Lyngbykronen fik lavet et smukt vartegn, der svæver over krydset mellem Klampenborgvej og Lyngby Hovedgade?

Jytte Kløve, der den 21. september fylder 70 år, har som få sat sit præg på Lyngby-Taarbæk Kommune. Og gør det til stadighed. Senest med udstillingen 'Billede af en Drøm', der fra den 27. september og året ud vil kunne ses i hendes guldsmedeforretning og -værksted på Lyngby Hovedgade. Altså efter, at den har været vist på Designmuseum Danmark fra 19. september.

Jytte Kløve er nemlig ikke blot kendt og berømmet i kommunen. Også i resten af landet og i store dele af verden har man i mange år haft øjnene åbne for den lokale guldsmed og smykkekunstner. Hun er repræsenteret på flere danske museer og har modtaget adskillige priser og legater. I 2017 modtog hun Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond af 1968s hæderslegat. Og i sidste uge var det Konsul Georg Jorck Og Hustru Emma Jorck’s legat hun fik til ovennævnte projekt.

Fascineret af is

Legaterne har gjort det økonomisk muligt for hende at e gennemføre hendes 70-års projekt.

Inspiration til udstillingen udspringer af Jytte Kløves fascination af is og iskrystaller, som hun har oplevet på sinde mange rejser til blandt andet Grønland og Norge, hvor hun blandt andet flere gange har været med sin mand har været med på arktiske ekspeditioner.

"Jeg fik indsigt i videnskabelig optælling af tallerkenis i Grønlandshavet i 2002 og har siden bekymret mig om klimaforandringerne. Det bekymrer mig meget, at isen forsvinder. Hvis vi ikke begynder at tænke på vores klode, så forsvinder isen, og det bekymrer mig, at kommende generationen måske ikke kommer til at se is, sne og iskrystaller," siger hun

Udstillingen har været under forberedelse siden januar og har i en måned stået klar til at blive vist på Danmarks Designmuseum.

”Jeg er stolt og glad over, at den bliver vist her først. Designmuseet er kernen for alt, hvad der har med design at gøre. Forudsætningen for at forstå vores fortolkning af enhver samtid er her. Og det her man kan Bindesbøl, Koppel og alle de andre kunsthåndværkere gennem tiderne,” siger hun.

Afstand til faderen

Jytte Kløve blev født i Holte og har gået på Holte Gymnasium.

Hendes fars familie havde i flere generationer været urmagere og smykkehandler. Selv havde han – Svend Møller-Andersen – en butik på hjørnet af Stationsvej og Kongevejen. Hvor nu Holte Midtpunkt ligger.

Isen smelter. Et af de 70 værker, der indgår i udstillingen Billede af en Drøm.

Isen smelter. Et af de 70 værker, der indgår i udstillingen Billede af en Drøm.

"Min far var en skøn mand. Han var med til at starte guldsmedenes indkøbsforening. Det betød, at kunderne kunne få billigere smykker, fordi de ofte var blevet produceret i udlandet. Men det betød samtidig, at foreningen var medskyldig i, at der lukkede mange værksteder i Danmark. Jeg besluttede mig for, at jeg ikke ville associeres med ham og valgte at gå en anden vej,” siger hun.

Fra Jytte var cirka 12 år gammel vidste hun, at hun skulle være smykkekunstner

"Jeg kiggede i min mors ’Tiden Kvinder’ og så en artikel med smykkekunstneren Elisabeth Jungersen. Jeg blev betaget hendes eksperimentelle stil. Sådan ville jeg også være," siger Jytte Kløve.

Efter gymnasiet kom hun i lære hos guldsmed Tage Selsøe-Larsen og som udlært guldsmed var der ikke andre muligheder end at starte for sig selv. Det var i 1975, hvor hun åbnede butikken i den lille baggårdsbutik på Lyngby Hovedgade. Lokalet var billigt – og siden gik det jo meget godt...

Inspirationen bliver ved med at strømme til hende

"Jeg er vild med få ideer. Jeg kunne jo lade være med at skabe så vilde projekter. Men jeg kan ikke lade være," siger Jytte kløve.

Særlige projekt i Lyngby jeg er glad for

Lyngby Kronen. Jeg er så taknemmelig over, at kronen blevet taget vel imod af borgerne til trods for den ballade, der var i både Centerforeningen og Kommunalbestyrelsen.

Alle var skeptiske overfor, hvordan det ville komme til at gå, men da den blev tændt november 1997 jublede folk.

Lindegaarden er et fantastisk og lykkeligt projekt. Jeg sad som formand for kulturnetværket og tænkte, at det projekt ville jeg gerne kaste kræfter ind i.

Lindegården at stjålet noget af min alderdom. Jeg er forbi hver dag. Det er et fantastisk hus, der har rejst sig, og det er godt, at det lykkedes, og at der i denne velhavende kommune er så mange gode kræfter, der arbejder sammen.

Fødselsdagen skal naturligvis fejres på dagen – på Lindegaarden

Publiceret 20 September 2019 14:00