Selvskrivsbog: Pårørendebog vil inspirere læseren til at skrive selv

At skrive har gavnet Nina Harboe som pårørende til en mand med demens. Hendes nye bog opfordrer læseren til at nedfælde sine egne tanker. Det giver mod til at tale mere åbent om demens

Af
Mikkel Brøgger Petersen

BOGUDGIVELSE Med sine 13 kapitler er Nina Harboes nye bog om at være pårørende til en person med demens ikke blot den typiske bog, man læner sig tilbage og læser.

Bogen hedder 'I morgen er en ny dag - En brugsbog for pårørende', og de 13 temaer tager udgangspunkt i Nina Harboes eget forløb som pårørende til sin demensramte mand. Det starter med tiden, hvor hun begyndte at indse, at hendes mand var syg, til tiden efter at han var afgået ved døden. Kapitlerne er efterfulgt af en række spørgsmål i forlængelse af kapitlet.

Nina Harboe har selv haft stor glæde af løbende at skrive om livet som pårørende.

"At skrive har givet mig rigtig meget. Det kan bare være en enkelt sætning, og det handler ikke om at skrive rigtigt eller udgive det. Det handler om at få det ud af hovedet," fortæller hun og fortsætter:

"Bogen er god på den måde, at man får tankerne ud af hovedet, og man kan gå tilbage til det, man har skrevet. At jeg har skrevet om egne erfaringer kan sætte tanker i gang hos læseren, og det er ikke nødvendigvis de samme tanker."

Det kan ligefrem give mere mod, hvis man først har nedfældet sine tanker.

"I det øjeblik, det er skrevet ned, er det mindre farligt. Man læser det selv, og så tør man måske sige det til ens nærmeste og til andre," siger hun.

En type bog, der mangler

Selv om der er rokket ved tabuet omkring demens, så håber Nina Harboe, at bogen kan skubbe yderligere til samtalen.

"Der er stadig meget tabu omkring emnet. Der er dog prikket hul på emnet, men der er stadig noget vej endnu. For eksempel at folk ikke vedkender, at de kender nogen med demens. Det er også stadig tabu at tale med kolleger, og folk kan have svært ved at vide, om man kan sige noget eller ej," fortæller hun.

Samtidig mangler der en bog som denne, vurderer Nina Harboe.

"Jeg har ikke set sådan en type bog, så jeg håber, at den udfylder et hul og inspirerer. Ægteskabslitteratur, som denne bog er, er der så lidt af. Det handler meget om børn, der skriver om deres mor eller far med demens, og det er også vigtigt, men som ægtefælle mister man noget på en anden måde," fortæller hun.

Selvudgivet

Nina Harboe debutterede som 67-årig som forfatter med bogen 'Kan jeg sygemelde mig hos Gud?'. Det var en helt ny verden at træde ind i, men det havde givet hende lidt erfaring, da hun forsøgte at få sin anden bog udgivet.

Hun fik pæne tilbagemeldinger fra forskellige forlag, men en kontrakt blev det ikke til. Hun kom i tanke om en præmie, hun vandt tilbage i 2015, hvor man skulle skrive et dagbogsbidrag om Lyngby-Taarbæk Kommune om området. Nina Harboes bidrag skrev om bisættelsen af sin mand, der døde af demens.

Præmien var at få udgivet en bog via forlaget Books On Demand, hvor man selv udgiver sin bog.

"Jeg sendte mit manuskript ind og fik en redaktør. Han havde forslag undervejs og læste korrektur. Så bestiller man, og så trykker de," siger hun og fortæller om drivkraften til at udgive bogen, selv om der til at starte med ikke var forlag, der ville udgive den.

"Jeg handler. Det er meningsfuldt, og jeg kan lide at gøre det. Og jeg får en masse igen. Jeg kan godt lide dialogen og kontakten med andre pårørende. Når jeg holder foredrag, er en del af dialogen at kunne genkende ting og høre erfaringer fra andre," siger hun.

Bogen kan købes på ninasklumme.dk, hos bogforhandlere og snart i Alzheimerforeningens bogshop.

Publiceret 10 August 2019 11:45