En af de rigtig varme somre ved Frederiksdal Fribad, 1955. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)

En af de rigtig varme somre ved Frederiksdal Fribad, 1955. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)

Ugens lokalhistoriske billede: Hedebølge ved Frederiksdal Fribad

I sommeren 1955 oplevede Danmark en stor hedebølge, og borgerne i Lyngby-Taarbæk strømmede til de grønne åndehuller, - også til Frederiksdal Fribad.

Af
Af Mette Henriksen

Stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

I løbet af 1930’erne kom der stigende fokus på at skabe grønne åndehuller for borgerne i Storkøbenhavn, og det gjaldt også i Lyngby-Taarbæk Kommune. Hovedsynspunktet var, at det gode liv for mennesker indbefattede adgang til lys, luft og grønne omgivelser – gerne ved sø og kystområder.

Det smittede også af på planlægningen af fribadet ved Frederiksdal. I 1930 lejede Lyngby-Taarbæk Kommune en eng ved Furesøen for at etablere en badestrand og sikre borgerne adgang til det smukke, rekreative område.

På dette tidspunkt krævede den offentlige moral, at al omklædning til badetøj foregik i særlige omklædningskabiner eller på badeanstalter, så der ikke var nøgne kroppe i det offentlige rum. Der var selvfølgelig også en streng opdeling af kønnene i en herre- og en dameafdeling.

I starten var der ikke omklædningskabiner ved Frederiksdal, men det var muligt at leje telte, og man kunne også få tilladelse til overnatning i teltene. I teltene kunne gæsterne i ro og mag klæde om uden nysgerrige eller forargede blikke.

De hygiejniske forhold var primitive. Der blev dog installeret en vandhane ved Virum Vandvej, men endnu ingen vandskyllende toiletter, hvilket Sundhedskommissionen kritisk bemærkede i 1936.

Først omkring 1950 blev fribadets bygning opført, og her var der indrettet fine omklædningsrum med toiletter og baderum beregnet til 1.000 badegæster. Der var også en kiosk, hvor gæsterne kunne købe is og slik efter en dukkert i det kølende vand.

Efter badekabinerne blev opført, blev fribadet også brugt til skolesvømning, og mange husker stadig deres første svømmetag her.

I 2001 blev bygningen med de tidligere omklædningsrum indrettet til restaurant.

Publiceret 03 August 2019 10:00