Rutschebanen har siden 1932 budt på fart, spænding og bratte stigninger til publikums skræk og fryd.

Rutschebanen har siden 1932 budt på fart, spænding og bratte stigninger til publikums skræk og fryd.

Ugens lokalhistoriske billede: Rutschebanen på Dyrehavsbakken

Rutschebanen har siden 1932 budt på fart, spænding og bratte stigninger til publikums skræk og fryd

Af
Af Mette Henriksen

Stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Rutschebanen åbnede den 16. maj 1932 efter inspiration fra en tilsvarende træ-rutschebane, som blev udstillet på Verdensudstillingen i Wimbledon i 1930. Ved åbningen var den, med sin længde på 852 meter og højde på 22 meter, Europas største rutschebane. Den er konstrueret af ingeniør Walther Queenland og bygget i samarbejde med tømrermester Valdemar Lebach, og den blev bygget på 4 måneder af 40 tømrer.

Den allerførste prøvetur bød på stor dramatik, for man havde ikke fået tilrettet tegningerne fra rutschebanen på Verdensudstillingen i Wimbledon, og banen var blevet for stejl lige efter turens dybeste dal. Det betød, at vognsættet med de 40 modige tømrer blev afsporet i høj fart. De kom heldigvis ikke til skade, men efterfølgende kom de på ekstra hårdt arbejde med at få den tilrettet, inden åbningen 3 måneder senere.

Pressedækningen af den dramatiske prøvetur var så stor, at der var lange køer ved indgangen på åbningsdagen, og rutschebanen måtte køre til langt ud på natten, for at alle de mange begejstrede gæster kunne nå at få en tur.

Den højeste hastighed er 75 km i timen, og det kan indimellem få gæsternes ejendele til at hvirvle rundt i luften. Engang var det mest hatte, som måtte på en ekstra flyvetur, men i dag er det oftest mobiltelefoner og bilnøgler, som efter turen må eftersøges under banen.

I 2010 blev togsættene udskiftet, så de blev førerløse, og bremsemanden ikke længere kørte med på hver tur. Gennem tiden er træværket løbende blevet udskiftet inden en ny sæsonstart. Faktisk svarer udskiftningen og vedligeholdelsen af træværket til opførelsen af ikke mindre end 10 ekstra rutschebaner.

Billedtekst: Rutschebanen på Bakken fra dengang hvor en billet kostede 50 øre for voksne og 25 øre for børn under 14 år, slutningen af 1930’erne. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)

Publiceret 21 July 2019 08:00