Festglade studenter fra Virum Gymnasium danser rundt om vartegnet fra Hirschsprungs Cigarfabrik, Kongevejen 146, ca. 1961. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)

Festglade studenter fra Virum Gymnasium danser rundt om vartegnet fra Hirschsprungs Cigarfabrik, Kongevejen 146, ca. 1961. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)

Lokalehistorie: Glade studenter rundt om Hirschsprungs hjort

I disse dage springer studenterne ud, og på gader og stræder kan man høre horntrut, musik og glædesråb fra endnu en ny studenterårgang.

Af
Af Mette Henriksen

stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Virum Gymnasium eller VG er et alment gymnasium, der blev taget i brug i 1957 under navnet Virum Statsskole (indtil 1986). De første elever startede allerede den 12. august 1957, selvom gymnasiet først officielt blev indviet i december 1957.

Der var allerede i de tidlige udkast til en kommuneplan i 1930'erne afsat plads til et gymnasium i Virum, så Lyngby-Taarbæk Kommune kunne således både stille grunden til rådighed og betale størstedelen af udgifterne ved bygningernes opførelse.

De første årgange af studenter fra Virum Statsskole blev hyldet fra toppen af Lyngby Rådhus, som der var tradition for dengang.

En anden tradition var, at de nyudsprungne studenter fra Virum gymnasiet dansede rundt om vartegnet for Hirschsprungs Cigarfabrik, som lå i nærheden på Kongevejen 146. I København dansede studenterne rundt om Krinsen med rytterstatuen af Christian 5. på Kongens Nytorv, og her i Virum var det skulpturen fra Hirschsprung, som der blev festet rundt om.

Cigarfabrikken lå her på Kongevejen i perioden 1950-1972, og i 1961 var der 382 ansatte ved fabrikken. Det er kunstneren Johannes Hansen, som har stået for skabelsen af det markante værk i bybilledet.

Publiceret 22 June 2019 11:00