Emil Bugge havde Kolonial- og Delikatesseforretning her på Lyngby Hovedgade 34 i perioden 1904-1948. Billedet er fra 1948. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)

Emil Bugge havde Kolonial- og Delikatesseforretning her på Lyngby Hovedgade 34 i perioden 1904-1948. Billedet er fra 1948. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)

Lokalhistorie: Købmand Bugges forretning

Tidligere blev de handlende ekspederet af købmanden ved disken. Først senere kom selvbetjening og nethandlen til.

Af
Mette Henriksen

Stadsarkivar

Indtil slutningen af 1950’erne var den mest almindelige familieform kernefamilien – med mor, far og børn. Moderen var hjemmegående husmoder, faderen var udearbejdende, og børnene gik i skole og kom lige hjem, når de havde fri. Der var endnu ingen daginstitutioner.

Der var bred enighed om, at kvindens plads var i hjemmet. De kvinder, der arbejdede, stoppede ofte, når de blev gift og stiftede familie, for det var ikke velset, at gifte kvinder arbejdede og ”tog arbejdet fra dem, der havde brug for det.” I nogle familier var økonomien stram, og her arbejdede begge.

Der var ingen moderne elektriske køleskabe, men derimod isskabe, så manden kunne ikke holde sig så længe, og mange handlede hver dag. Familiens daglige indkøb foregik ved disken i lokale specialforretninger: købmand, slagter, bager, kolonial, ismejeri, grønthandler og fiskehandler.

Der var ingen selvbetjening i butikkerne, men derimod personlig service og alle sagde ’De’ og brugte efternavnet. Ofte var det husmoderen selv, der gik på indkøb og sørgede for de allerbedste køb. Varerne kunne så efterfølgende bringes hjem med bud. Og mælken blev hver morgen bragt til døren af mælkemanden.

På billedet tilbydes kunderne en lille smagsprøve på den smagfulde punch i købmand Bugges købmandshandel, hvor hylderne bugnede af alt inden for kolonialvarer og delikatesser.

I forbindelse med Stadsarkivet næste udstilling om butiksliv i Lyndby-Taarbæk efterlyses fortællinger og sjove anekdoter om lokale handelsoplevelser. Man kan bidrage ved at henvende sig til Stadsarkivet, stadsarkivet@ltk.dk eller telefon 45 88 43 83. Udstillingen ”Fra disk til selvbetjening – butiksliv i Lyngby-Taarbæk gennem 100 år” åbner onsdag den 4. september kl. 14.30, og vil kunne ses frem til den 20. december på Stadsarkivet, Frieboeshvile, Lyngby Hovedgade 2.

Publiceret 16 June 2019 11:00