Børn fra Frk. Poulsens børnehave, Buddingevej 59, går i luciaoptog i Christianskirken, 1957. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)

Børn fra Frk. Poulsens børnehave, Buddingevej 59, går i luciaoptog i Christianskirken, 1957. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)

Ugens lokalhistoriske billede: Lucia og julens mange lys

Julen foregår på den mørkeste tid af året og er en del af fejringen af vendepunktet mod lysere tider, og mange af julens traditioner handler om lys

Af
Af Mette Henriksen

Stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Traditionen med jul og lys går helt tilbage til de gamle Nordboere, som fejrede julen som lysets fest. De kaldte det jól og fejrede, at lyset begyndte at vende tilbage. Senere smeltede den nordiske julefest sammen med den kristne jul.

Kalenderlyset er en del af julens lys-traditioner. Skikken kommer fra Tyskland og vandt indpas her i landet i 1930’erne. I dag har mange et kalenderlys, og mange vil sikkert erindre fra deres skoletid de 24 lys på tavlen, som blev tændt et efter et af en udvalgt elev.

Adventskransen kommer også fra en tysk tradition, som kom til Sønderjylland omkring 1900. Specielt under besættelsen blev den et nationalt symbol med sine røde bånd og hvide lys.

Luciaoptog er en svensk tradition, hvor børn og unge klædt i hvidt med lyskrans i håret går i optog og synger luciasangen. Legenden siger, at det var den hellige Lucia, der satte lys i en krans på sit hoved for at have begge hænder fri, når hun bragte sine kristne venner mad under deres skjul i nogle bjerghuler.

Den første danske luciabrud finder vi i 1944, og i dag er Luciaoptog med lys i håret en fast del af juletraditionerne på mange skoler, ældrecentre, kulturinstitutioner og kirker.

På lørdag den 30. november kl. 13-15 kan børnefamilier lave deres helt eget kalenderlys på Frieboeshvile og høre om julens traditioner. Det er gratis, bare mød op. Se mere på stadsarkivet.ltk.dk.

Publiceret 01 December 2019 15:00