Søren P. Rasmussen kneb en tåre ved hans afskedsreception som borgmester. I baggrunden: Hans mand, Klaus Bentin.

Søren P. Rasmussen kneb en tåre ved hans afskedsreception som borgmester. I baggrunden: Hans mand, Klaus Bentin.

Stort interview med Søren P. Rasmussen: "Jeg er på ingen måde bitter"

Søren P. Rasmussen fortsætter dog perioden ud. Han var borgmester i Lyngby-Taarbæk fra 2010-13. Han er i dag 52 år og vil prøve noget nyt, så derfor står han ikke på stemmesedlen ved kommunalvalget i 2021.

Af
Lars Schmidt

POLITIK Han føler, at han har gjort sin borgerpligt, den i dag 52-årige eks-borgmester i Lyngby-Taarbæk Kommune, Søren P. Rasmussen. Så derfor genopstiller han ikke til kommunalbestyrelsen, når der er valg om to år.

Og det betyder, at Venstre nu må ud og finde en ny spidskandidat, og det er man allerede godt i gang med, fortæller partiet.

Søren P. Rasmussen går ikke med det samme. Og han går helt uden at smække med døren.

(Artiklen fortsætter under billedet)

To markante Venstre-profiler, der har toppen af deres politiske karrierer bag sig: Forhenværende statsminister Lars Løkke Rasmussen og forhenværende borgmester Søren P. Rasmussen under dette års valgkamp.

To markante Venstre-profiler, der har toppen af deres politiske karrierer bag sig: Forhenværende statsminister Lars Løkke Rasmussen og forhenværende borgmester Søren P. Rasmussen under dette års valgkamp.

1. januar 2022 er det endegyldigt slut i kommunalpolitik for Venstrepolitikeren. Han fortsætter i kommunalbestyrelsen perioden ud. Han glæder sig til det nye liv, men understreger, at han ikke vil ligge på den lade side frem til sin afgang.

"Jeg lovede mig selv, da jeg startede i politik i 1996, at det ikke var noget, jeg skulle gøre hele mit liv. I dag er jeg 52 år, og skal jeg noget andet, så skal det være nu. Hvad det er, ved jeg ikke endnu," siger Søren P. Rasmussen til Det Grønne Område og afviser, at det er de realistisk set yderst minimale muligheder for igen at blive borgmester, der har fået ham til at træffe sin beslutning:

"Nej, på ingen måde. Jeg er glad for, at jeg har prøvet det hele af det, der har været værd at prøve i kommunalpolitik. Det er der få mennesker, der kan sige," siger han og fastslår:

"Det er alene trangen til at prøve noget nyt, der har fået mig til at træffe denne beslutning. Jeg melder det ud nu, fordi lokalforeningen skal have muligheden for at sætte det hold, de gerne vil. Der er en god stemning og en god gejst i foreningen nu."

(Artiklen fortsætter under billedet)

Søren P. Rasmussen var borgmester i Lyngby-Taarbæk i de fire år fra 2010 til 2013.

Søren P. Rasmussen var borgmester i Lyngby-Taarbæk i de fire år fra 2010 til 2013.

Altid Venstre-mand

Søren P. Rasmussen ønsker ikke at pege på sin afløser som spidskandidat, men fortæller, at partiforeningen har bedt ham hjælpe med at finde sin afløser:

"Jeg har altid en idé om, hvad jeg ønsker, men det holder jeg for mig selv, indtil vi er kommet i gang med det arbejde. Jeg har mine, lige som andre helt sikkert har deres. Der er kvalificerede kandidater. Det skal være en ordentlig og fair proces, hvor alle har en chance."

(Artiklen fortsætter under billedet)

Fra Søren P. Rasmussens tid som borgmester.

Fra Søren P. Rasmussens tid som borgmester.

Han bliver i Venstre, også når den politiske karriere er slut om to år:

"Jeg vil altid være medlem af Venstre. Det er mit parti, og det vil det være, indtil den dag jeg dør. Hvad min rolle skal være, vil jeg lade være op til partiforeningen. Man skal have respekt for, at der er mennesker, som i dag knokler for de pladser, de har i dag. De gør et fantastisk stykke arbejde," siger han - og understreger, at han slet ikke er klar til at lade sig pensionere på det slot, som han og manden, Klaus Bentin, købte i Normandiet i Frankrig for et par år siden:

"Det er slet ikke på dagsordenen på nuværende tidspunkt. Frankrig er et fantastisk sted, men der er lang tid, til vi går på pension. Men selvfølgelig: Det bliver da dejligt, at vi kan komme til at bruge mere tid dernede. På et tidspunkt flytter vi da herned, men det er alt for tidligt at sige noget om det på nuværende tidspunkt."

(Artiklen fortsætter under billedet)

I 2019 blev Søren P. Rasmussen slået til ridder af Dannebrog. Foto: Lars Schmidt

I 2019 blev Søren P. Rasmussen slået til ridder af Dannebrog. Foto: Lars Schmidt

Højdepunkter i massevis

Kigger Søren P. Rasmussen tilbage på sin politiske karriere, er der masser af højdepunkter. Men også skuffelser, fortæller han.

"Der har været rigtig mange højdepunkter. Det, at jeg blandt andet har været med til som borgmester at få renoveret og nybygget vores plejehjem, det var et af de mål, jeg satte mig som borgmester: At vi skulle af med de små, utidssvarende plejeboliger. På fire år kom vi af med dem, og i dag har vi moderne plejehjem over det hele," konstaterer han:

"Det at få startet en udvikling i forhold at tiltrække både virksomheder og borgere til kommunen, så man fik skabt en ny fortælling om Lyngby, er jeg også rigtig stolt af. Det er fortællingen om, at Lyngby er et godt sted at slå sig ned som virksomhed og flytte hertil som borgere. At vi gennem Vidensbyen er åbne for det internationale og at vi har det, der skal til for at tiltrække borgere og virksomheder, er virkelig en styrke."

Blandt børn på Engelsborgskolen.

Blandt børn på Engelsborgskolen.

Også letbanen er noget, Søren P. Rasmussen vil kigge tilbage på med stolthed i blikket:

"Jeg er rent faktisk også rigtig stolt af, at det lykkedes for os at få letbanen på plads. Vi bliver bundet til den kollektive trafik på en helt ny måde, når den står færdigt. Den får nøjagtig lige så stor betydning, som da man byggede Storebæltsbroen, Øresundsbroen og Metroen. Man kan slet ikke forestille sig, hvad det kommer til at betyde for Lyngby. Ja, det bliver ikke sjovt, når den skal etableres, men det bliver rigtig godt, når den står færdig."

Men også skuffelser

Men ikke alt har været en dans på roser, fortæller Søren P. Rasmussen, når han præsenteres for spørgsmålet, om der har været skuffelser undervejs:

"Ja, det har der. Den måde, som nogle i kommunalbestyrelsen i min borgmestertid gik til de processer, som vi arbejdede med, hvor vi ikke nødvendigvis løftede i flok, men mere forsøgte at finde fejl, det var en skuffelse. For det er jo de ting, der i dag er ved at rulle ud i kommunen. Så jeg havde jo ret. Men det var nok mere spørgsmålet om kampen om borgmesterposten end om det politiske indhold," siger han:

"Til gengæld vil jeg sige, at selv om jeg godt kan nævne skuffelser, er jeg på ingen måde bitter. Mit glas er altid halvt fyldt. Jeg bruger ikke min tid på at tænke over det, som kunne være anderledes. Som Lars Løkke sagde på landsmødet: Han takkede de fleste for alt, hvad de havde gjort. Og han takkede alle for det meste af, hvad de havde gjort. Alle har jo gjort noget godt, som jeg er super glad for, og så er der nogle enestående stjerner, som har været der for mig altid i min tid i kommunalbestyrelsen. Jeg ved godt, hvem det er, og det er jeg dybt taknemmelig for."

(Artiklen fortsætter under billedet)

Søren P. Rasmussen blev 50 år for to år siden. Foto: Lars Schmidt

Søren P. Rasmussen blev 50 år for to år siden. Foto: Lars Schmidt

De sidste to år

Søren P. Rasmussen, der er formand for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, understreger, at han ikke kommer til at kede sig de to sidste år i kommunalbestyrelsen. For han har stadig politiske ambitioner, han gerne vil have opfyldt:

"De to sidste år skal bruges på at sikre, at beskæftigelse og integration bliver en endnu større succes end, hvad vi allerede har skabt. De sidste år skal bruges til, at jeg både i socialudvalget, byplanudvalget og økonomiudvalget løfter de sager, der betyder noget for Venstre," slutter han.

"Det er alene trangen til at prøve noget nyt, der har fået mig til at træffe denne beslutning. Jeg melder det ud nu, fordi lokalforeningen skal have muligheden for at sætte det hold, de gerne vil," siger Søren P. Rasmussen. Foto: Lars Schmidt

Publiceret 26 November 2019 11:45