Indbrud er et stort problem i Nordsjælland. Nu er tyveri fra biler også et stigende problemer, melder Nordsjællands Politi. Arkivfoto

Indbrud er et stort problem i Nordsjælland. Nu er tyveri fra biler også et stigende problemer, melder Nordsjællands Politi. Arkivfoto

Tyveri af rat, navigation og airbag er på mode

De seneste år har der været en stigning i tyverier af dyre bildele som rat, navigation og GPS-system, fortæller Nordsjællands Politi. Ofte står professionelle tyvebander bag

Af
Mikkel Brøgger Petersen

POLITI Gennemgår man Nordsjællands Politis døgnrapporter, spotter man hurtigt en tendens, der er i stigning.

"BMW'ers rat, navigationsanlæg og midterkonsol stjålet". "Rat og navigation stjålet fra flere biler i Nordsjælland". "I Virum havde tyvene bud efter BMW'ernes navigationssystem". Det er blot et lille udpluk af de artikler, Det Grønne Område i år har skrevet om fænomenet.

"Der har været en stigning i antallet af den slags tyverier de seneste par år. Det kan være radioudstyr, airbag og GPS-system," siger viceinspektør ved Nordsjællands Politi, Lau Lauritzen, til Berlingske.

Kriminelle kan tjene mange penge på bildelene. En airbag kan for eksempel være op til 20.000 kroner værd, oplyser han.

Lyssky forretning

"Det kan være en forhandler eller en privatperson, der bygger biler ud fra reservedele, men pludselig mangler en del til den nye bil," siger Lau Lauritzen til Berlingske.

Reservedele kan købes og sælges lovligt, for eksempel fra biler, der er totalskadede, hvor forsikringen forsøger at tjene nogle af pengene ind ved at sælge intakte dele.

I mange tilfælde er salget dog mere lyssky.

"For nylig væltede vi en forretning i Birkerød, som havde specialiseret sig i at ombygge og montere reservedelen, og mistanken er, at det kan være stjålne reservedele," siger han til avisen og tilføjer:

"Hvis der ikke er efterspørgsel på en særlig airbag fra en bestemt bilmodel, er der ikke nogen, der stjæler dem. Delene har kun værdi, så snart der er nogen, der vil købe dem, fordi de mangler delen til en bestemt bil."

Professionelle tyve

I øjeblikket er der ikke tegn på en indbrudsbølge i biler, oplyser viceinspektøren. Men når politiet ser en bølge af bilindbrud, er det ofte omrejsende kriminelle fra Østeuropa, som går på rov.

Tyverierne er dybt professionelle, og udstyret til at stjæle for eksempel en airbag kan koste flere hundrede tusinde kroner.

Delene bliver ofte stjålet fra dyre biler og senere solgt i for eksempel Polen. Nogle dele bliver screenet for at undersøge, om de er efterlyste, for bildele kan være mærket fra producentens side.

Publiceret 25 July 2019 11:45